Københavns Universitet   -    Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Dansk innovation skal omdanne næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til værdifuld tang

Del
I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af Innovationsfonden.
Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Her dyrkes store partier tang på blot en uge. Foto: PureAlgae
Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Her dyrkes store partier tang på blot en uge. Foto: PureAlgae

Forskere fra Københavns Universitet skal i samarbejde med Aarhus Universitet samt en række virksomheder udvikle bæredygtig samproduktion af fisk, rejer og tang.

Over de næste fire år vil de videreudvikle et lukket, bæredygtigt kredsløb på land, som udnytter restnæringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til at dyrke højværdi tang til fødevare -og sundhedsindustrien. Projektet hedder SeaFree.

"Projektet har til formål at bruge tangproduktion til at optage og omdanne emissioner fra fiskeopdræt til et højværdiprodukt. Tangen skal bl.a. bruges til kosttilskud, der kan forebygge diabetes og bæredygtig innovation inden for fødevarer. Udover at opsamle emissioner som ellers ville være udledt til atmosfæren og vandmiljøet er den producerede tang både sund og fuld af umamismag,” siger professor Marianne Thomsen fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

40 fods container laver tang på en uge

Projektet er finansieret af Innovationsfonden med 14,4 millioner kroner og sker i samarbejde med virksomhederne Pure Algae, DryingMate, Food Diagnostics, Sigrid Therapeutics, XOventure GmbH/Rigi Care, KOST, SOF Odden Caviar og HanseGarnelen.

Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Containerløsningen er en såkaldt PlugNPlay teknologi med stort eksport potentiale. Ved at kombinere saltvand, CO2 og næringsstoffer med LED-lys omdanner løsningen ingredienserne til tang på kun en uge, hvilket giver en ekstrem kort høstperiode.

”SeaFree repræsenterer det nyeste inden for recirkuleringsteknologi til landbaseret reje- og fiskeopdræt. Udover at fange emissioner recirkulerer systemet også overskudsvarme fra anlæggene til Plug'n'Play teknologien. Projektet omfatter nemlig udviklingen af en ny teknologi, der gør det muligt at bruge denne overskudsvarme til at tørre den tang, der sælges til sundhedsindustrien. På den måde bidrager SeaFree til en mere bæredygtig og effektiv produktion,” siger Marianne Thomsen.  

Kan blive et eksporteventyr

Slutproduktet består dermed af klimavenlige fisk og rejer og en sund tangart, kaldet søsalat, som er rig på både fibre og protein. Søsalaten skal ud over fremstilling af forskellige kosttilskud også bruges som grønt tilbehør, når folk køber fisk.

”En del af projektet handler også om at udvikle opskrifter som skal øge kendskabet til anvendelse af tang som ingrediens i velsmagende middagsretter ude hos forbrugeren,” siger professor Marianne Thomsen.

Ifølge hende er der et stort potentiale i at opdrætte fisk og dyrke tang på den måde, som SeaFree har tænkt sig at gøre. For hvis alle verdens landbaserede reje- og fiskeopdræt implementerede metoden, ville det kunne reducere de globale fødevaresystemers klima-aftryk markant.

Derfor kan kombinationen af fiskeopdræt og tangdyrkning i lukkede systemer meget vel udvikle sig til et nyt eksporteventyr for Danmark.

”På globalt plan vil man kunne implementere teknologien der markedsføres under navnet ”SeaFree Synergy Solutions” alle steder i verden, og miljøgevinsterne ved teknologien er ikke til at tage fejl af. ”Vi har allerede nu kontakt til Sydkorea, som er meget interesserede i teknologien og i hvordan projektet udvikler sig,” slutter hun.

Nøgleord

Kontakter

Marianne Thomsen
Professor
Institut for Fødevarevidenskab
Københavns Universitet
Mail: mth@food.ku.dk
Mobil: +45+ 22292627


Michael Skov Jensen
Journalist og teamkoordinator
Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet
Mobil: 93 56 58 97
Mail: msj@science.ku.dk

Billeder

Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Her dyrkes store partier tang på blot en uge. Foto: PureAlgae
Et 40 fods container-anlæg med otte store 1000 liters tanke er hjertet i innovationsprojektet. Her dyrkes store partier tang på blot en uge. Foto: PureAlgae
Download
Foto: PureAlgae
Foto: PureAlgae
Download

Information om Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Københavns Universitet   -    Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet
Bülowsvej 17
1870 Frederiksberg C

35 33 28 28https://science.ku.dk/

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet – SCIENCE – er landets største naturvidenskabelige forsknings- og uddannelsesinstitution.

Fakultetets væsentligste opgave er at bidrage til løsning af de store udfordringer, som vi står overfor i en verden under hastig forandring med øget pres på bl.a. naturressourcer og markante klimaforandringer - både nationalt og globalt.

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet

Jellyfish are smarter than you think22.9.2023 17:00:00 CEST | Press release

UNDER EMBARGO UNTIL SEPTEMBER 22, 11:00 AM (ET)/5:00 PM (CEST) Jellyfish are more advanced than once thought. A new study from the University of Copenhagen has demonstrated that Caribbean box jellyfish can learn at a much more complex level than ever imagined – despite only having one thousand nerve cells and no centralized brain. The finding changes our fundamental understanding of the brain and could enlighten us about our own mysterious brains.

Vandmænd er klogere, end vi troede22.9.2023 17:00:00 CEST | Pressemeddelelse

KLAUSULERET TIL 22. SEPTEMBER KL. 17:00 Vandmænd er mere avancerede, end vi hidtil har troet. Et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at en særlig slags vandmænd er i stand til at lære på et langt mere komplekst niveau end antaget - på trods af kun 1000 nerveceller og uden en central hjerne. Den viden rokker ved vores fundamentale forståelse af hjernen og kan muligvis gøre os klogere på vores egen mystiske menneskehjerne.

Brain-altering parasite turns ants into zombies at dawn and dusk18.9.2023 13:11:58 CEST | Pressemeddelelse

It takes over the brains of ants, causing them to cling to the tops of blades of grass where they can be eaten by cattle and deer. The common liver fluke has an exceptional life cycle as it moves through snails, ants and grass-grazing herbivores. And now, researchers from the University of Copenhagen know a bit more about the workings of this tiny parasite. The new knowledge adds to our understanding of parasites, which could be the most widespread life form on Earth.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum