Regionerne har brug for 5,4 milliarder til modernisering af hospitaler

Hver dag bliver der foretaget tusindvis af behandlinger og undersøgelser på de danske hospitaler. Det kræver dygtigt personale, men det stiller også krav til udstyr og IT, som løbende har brug for at blive vedligeholdt.
Dertil kommer, at langt de fleste af vores hospitalsbygninger er af ældre dato, selvom der flere steder i Danmark bygges helt nye hospitaler.
- Vi er nødt til at modernisere vores gamle hospitaler, så vi kan tilbyde den samme høje kvalitet i behandlingen alle steder. Uanset om bygningen er ny eller gammel, er det vigtigt, at indmaden er af bedste kvalitet. Det kræver, at vi løbende vedligeholder og opdaterer IT og medicinsk udstyr, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
Investeringer skal opretholde højt niveau
Regionerne har på nuværende tidspunkt planlagt investeringer i bygninger, IT og medico på 4 mia. kroner i 2024.
Men hvis de ældre sygehuse i Danmark skal kunne opretholde deres nuværende stand, vil behovet til vedligeholdelse af bygningsmassen, samt medico og IT imidlertid udgøre 5,4 mia. kroner i 2024, vurderer Danske Regioner.
Såfremt regionerne skulle gennemføre alle ønskede forbedringer af bygninger, IT og medico, er behovet i alt på 9 mia. kroner.
- De ældre byggerier udgør størstedelen af vores hospitaler, og de tager imod en meget stor andel af patienterne i Danmark. Hvis ikke vi sikrer, at hospitalerne får en stor saltvandsindsprøjtning, er der risiko for, at patienterne med tiden vil opleve forskelle i, hvad vi kan tilbyde på forskellige hospitaler, siger Mads Duedahl.
Hastigt stigende priser
Særligt stigende byggepriser er skyld i stigende udgifter til regionernes vedligehold af hospitalerne. Ifølge en ny analyse fra SMV Danmark er alene materialeomkostningerne steget med 15 pct. sammenlignet sidste år. Prisstigningerne har allerede medvirket til at udskyde flere byggeprojekter i regionerne.
Manglende vedligehold vil kun medføre yderligere fordyrelser, påpeger Mads Duedahl. Derfor er det nødvendigt, at regionerne får mulighed for at sætte ind overfor det behov for vedligehold, som har hobet sig op.
- Det har været nødvendigt at prioritere de nye byggerier, men det har også medført et vist efterslæb på modernisering af de gamle. Det er vi nødt til at sætte ind overfor nu, for behovet forsvinder ikke. Tværtimod vil det kun blive større, jo længere vi venter, siger Mads Duedahl.
Ikke kun mursten og beton
Ifølge Danmarks Statistiks byggeomkostningsindeks er priserne på beton og arbejde med betonelementer blandt dem, der isoleret set er steget mest.
Mads Duedahl understreger imidlertid, at det ikke alene er mursten, der gør et moderne sygehus. Der er også brug for reparationer og udskiftning af udstyr såsom strålekanoner og scannere samt opdatering af IT og styrket cybersikkerhed.
- Det er en forudsætning for at levere moderne behandling, at vi udvikler og opdaterer vores IT-infrastruktur og vores systemer. Det samme gælder både store og små apparaturer og maskiner, som naturligvis ikke holder for evigt. Derfor har de brug for nye investeringer, alene hvis vi skal bevare den standard, vi har i dag, siger han.
Billeder
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer25.4.2025 10:02:47 CEST | Pressemeddelelse
De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum