Regionerne har brug for 5,4 milliarder til modernisering af hospitaler

Hver dag bliver der foretaget tusindvis af behandlinger og undersøgelser på de danske hospitaler. Det kræver dygtigt personale, men det stiller også krav til udstyr og IT, som løbende har brug for at blive vedligeholdt.
Dertil kommer, at langt de fleste af vores hospitalsbygninger er af ældre dato, selvom der flere steder i Danmark bygges helt nye hospitaler.
- Vi er nødt til at modernisere vores gamle hospitaler, så vi kan tilbyde den samme høje kvalitet i behandlingen alle steder. Uanset om bygningen er ny eller gammel, er det vigtigt, at indmaden er af bedste kvalitet. Det kræver, at vi løbende vedligeholder og opdaterer IT og medicinsk udstyr, siger Mads Duedahl, der er næstformand i Danske Regioner.
Investeringer skal opretholde højt niveau
Regionerne har på nuværende tidspunkt planlagt investeringer i bygninger, IT og medico på 4 mia. kroner i 2024.
Men hvis de ældre sygehuse i Danmark skal kunne opretholde deres nuværende stand, vil behovet til vedligeholdelse af bygningsmassen, samt medico og IT imidlertid udgøre 5,4 mia. kroner i 2024, vurderer Danske Regioner.
Såfremt regionerne skulle gennemføre alle ønskede forbedringer af bygninger, IT og medico, er behovet i alt på 9 mia. kroner.
- De ældre byggerier udgør størstedelen af vores hospitaler, og de tager imod en meget stor andel af patienterne i Danmark. Hvis ikke vi sikrer, at hospitalerne får en stor saltvandsindsprøjtning, er der risiko for, at patienterne med tiden vil opleve forskelle i, hvad vi kan tilbyde på forskellige hospitaler, siger Mads Duedahl.
Hastigt stigende priser
Særligt stigende byggepriser er skyld i stigende udgifter til regionernes vedligehold af hospitalerne. Ifølge en ny analyse fra SMV Danmark er alene materialeomkostningerne steget med 15 pct. sammenlignet sidste år. Prisstigningerne har allerede medvirket til at udskyde flere byggeprojekter i regionerne.
Manglende vedligehold vil kun medføre yderligere fordyrelser, påpeger Mads Duedahl. Derfor er det nødvendigt, at regionerne får mulighed for at sætte ind overfor det behov for vedligehold, som har hobet sig op.
- Det har været nødvendigt at prioritere de nye byggerier, men det har også medført et vist efterslæb på modernisering af de gamle. Det er vi nødt til at sætte ind overfor nu, for behovet forsvinder ikke. Tværtimod vil det kun blive større, jo længere vi venter, siger Mads Duedahl.
Ikke kun mursten og beton
Ifølge Danmarks Statistiks byggeomkostningsindeks er priserne på beton og arbejde med betonelementer blandt dem, der isoleret set er steget mest.
Mads Duedahl understreger imidlertid, at det ikke alene er mursten, der gør et moderne sygehus. Der er også brug for reparationer og udskiftning af udstyr såsom strålekanoner og scannere samt opdatering af IT og styrket cybersikkerhed.
- Det er en forudsætning for at levere moderne behandling, at vi udvikler og opdaterer vores IT-infrastruktur og vores systemer. Det samme gælder både store og små apparaturer og maskiner, som naturligvis ikke holder for evigt. Derfor har de brug for nye investeringer, alene hvis vi skal bevare den standard, vi har i dag, siger han.
Billeder
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Prisen som Årets Sundhedsdebattør 2025 går til professor Bente Klarlund og musiker Johnny Hansen6.6.2025 12:39:54 CEST | Pressemeddelelse
Professor og læge Bente Klarlund og dansktop-musiker Johnny Hansen hædres med Danske Regioners pris Årets Sundhedsdebattør 2025. Makkerparret vinder prisen for deres bog ’Klarlund og Kandis på kur – forever’. I bogen kombinerer de forskning med praksisnære råd og skaber et folkeligt fællesskab om sundhed.
Lægedækningspuljen giver 20 millioner kroner til 20 projekter4.6.2025 07:01:37 CEST | Pressemeddelelse
Projekterne skal sikre flere læger i områder, hvor der mangler læger. Over 72% af midlerne går til projekter i Region Nordjylland og Region Sjælland, hvor lægemanglen er størst
Danske Regioner: Økonomiaftale giver stort løft til sundhedsvæsenet28.5.2025 14:43:07 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads. Aftalen giver regionerne et driftsløft på 2,3 mia. kr. Med løftet kan regionerne fortsætte udviklingen og omstillingen af sundhedsvæsenet forud for sundhedsreformen, som træder i kraft ved udgangen af det kommende år.
Regionerne har stort efterslæb på vedligehold af hospitalsbygninger og udstyr27.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterslæbet på vedligehold af medicinsk udstyr, teknologi og hospitalsbygninger vokser hvert eneste år. Der er brug for at regeringen lægger et højt anlægsniveau ind i regionernes økonomiaftale for 2026.
Voksende udgifter til hospitalsmedicin kan trække tæppet væk under sundhedsvæsenet26.5.2025 12:41:00 CEST | Pressemeddelelse
Regionernes udgifter til hospitalsmedicin er på to år vokset med 900 mio. kr. Danske Regioner foreslår regeringen en model for risikodeling, der kan holde hånden under det regionale sundhedsvæsen, når udgifterne til hospitalsmedicin stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum