TEKNIQ Arbejdsgiverne

Administrative lettelser stort set forsvundet på 10 år

Del
Der er blevet meget længere mellem lettelserne af de administrative byrder for erhvervslivet de seneste 10 år, viser ny analyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne. Helt uholdbar udvikling da den slags tidsrøvere hvert år koster virksomhederne milliarder af kroner, lyder det fra arbejdsgiverorganisationen.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Det går tilbage med at mindske de administrative byrder, som myndighederne pålægger erhvervslivet. Det viser en analyse af myndighedernes egne tal, som arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne har lavet.  

Konsekvensen er, at erhvervslivet samlet set bruger omkring 30 milliarder kroner om året på papirarbejde og dokumentation, som politikerne egentlig gerne ville gøre mere enkelt.

- Hvis Danmark skal blive ved at være konkurrencedygtigt, skal vi minimere de administrative byrder i erhvervslivet, så virksomhederne kan bruge energi på det værdiskabende. Vores analyse viser, at det ikke er tilfældet, og derfor er det på høje tid at få politikerne tilbage på sporet igen, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Lettelserne fordufter med årene  

I 00’erne blev der år for år høvlet gevaldigt at byrderne fra det offentlige. Fra politisk side var der en ambition om at reducere byrderne med 25 procent i forhold til 2001-niveauet. Ministerierne skulle hvert halve år rapportere til regeringen om, hvordan de havde tænkt sig at forenkle reglerne. Siden 2010 er det dog gået gevaldigt ned ad bakke med det arbejde, hvor kun 2016 skiller sig ud som højdespringer. Det år blev der indført lettelser for godt to milliarder kroner. Til sammenligning var lettelserne i 2021, som er de senest tilgængelige tal, nede på nogle få millioner kroner. 

- Potentialet i digitaliseringen af samfundet er enormt. Derfor må det være muligt at sætte fart på forenklingen af de administrative byrder, så virksomhederne ikke lider unødigt under det, siger Maria Schougaard Berntsen.  

Bruger arbejdstiden på papirarbejde

En af de virksomhedsejere, der mærker udviklingen på eget tidsforbrug, er Joachim Schmidt-Jørgensen. Han startede i 2020 installationsvirksomheden Jupiter El-Installation ApS og har siden oplevet bølgen af dokumentationskrav skylle ind over sig. 

- Da jeg startede min virksomhed op, troede jeg fejlagtigt, at min tid ville gå med at udføre elarbejde, men jeg har ikke tid til andet end at sidde på kontoret, da jeg går op i, at det bliver gjort rigtigt. Det er frustrerende at bruge så uforholdsmæssigt meget tid på bureaukrati, da det stjæler fra den energi, jeg gerne vil bruge på at udvikle min forretning, siger elinstallatør Joachim Schmidt-Jørgensen, der har fire ansatte hvoraf de tre er lærlinge.   

For at lette hverdagen for ham og andre virksomhedsejere, foreslår TEKNIQ Arbejdsgiverne følgende:   

  1. Byrdestop i dansk erhvervsliv med dispensation af regler og bekendtgørelser, der skal være med til at sikre den grønne omstilling og øvrige tvingende samfundshensyn.   
  2. Reducering af virksomhedernes administrative og erhvervsøkonomiske byrder med 2 procent årligt frem mod 2030.  
  3. Ministerierne skal lave strategier for, hvordan de 10 mest byrdetunge regler kan forenkles eller digitaliseres og sikre, at der ikke kommer flere byrder til.
  4. Automatiske erhvervsrapporteringer med regnskabsstatistik, årsrapport, EU-taksonomi, CSR-direktivet m.m.    
  5. At Erhvervsministeriet hvert år leverer opdaterede tal på de samlede økonomiske konsekvenser af dansk lovgivning for erhvervslivet.  

Yderligere kontakt:  

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør, TEKNIQ Arbejdsgiverne/ msb@tekniq.dk/77 41 15 74 

Joachim Schmidt-Jørgensen, elinstallatør, Jupiter El-Installation/ jsj@jupiterel.dk/ 28 99 38 99 

Michael Degn, presseansvarlig, TEKNIQ Arbejdsgiverne/ mdc@tekniq.dk/ 77 42 42 27 

Kontakter

Billeder

Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Vedhæftede filer

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer en stor del af virksomhederne i det tekniske erhvervsliv, der er drivkraften i den bæredygtige og digitale vækst i Danmark. Virksomhederne beskæftiger cirka 55.000 medarbejdere og har en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye