Udenrigsministeriet

Ny redegørelse: Krig fik Danmark til at omlægge udviklingssamarbejdet markant

Del
I dag fremlægger ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik redegørelsen for Danmarks udviklingssamarbejde i 2022 – et år præget af kriser, ikke mindst krigen i Ukraine. Redegørelsen i Folketinget skal bidrage til debat om, hvordan vi bruger Danmarks udviklingssamarbejde i en tid, hvor globale kriser raser.

Globale kriser har sat dybe spor de seneste år. Covid-pandemiens efterslæb har skabt gældskriser og tab af job, og både Ruslands krig i Ukraine og klimaforandringer har forværret sult i allerede udsatte lande. Det vurderes, at 222 millioner mennesker oplevede akut fødevareusikkerhed i 2022. Samtidig oplever vi nu det største antal voldelige konflikter siden 1946. FN anslår, at mere end 100 millioner mennesker er fordrevne. Verden er ikke på rette kurs i forhold til at nå FN’s Verdensmål i 2030.

”Alt for mange steder i verden er udviklingen gået i den forkerte retning i 2022. Krig, fattigdom, hungersnød, fordrivelse. Den ene krise forværrer den anden. Derfor er vores udviklingssamarbejde vigtigere end nogensinde før.

Selvom der ikke findes nemme løsninger, formår vi som lille land at gøre en betydelig forskel. Både når krisen rammer, og der er akut behov for hjælp, og når der skal findes langsigtede internationale løsninger. Det kræver dialog om udviklingssamarbejdet, nye alliancer og mere ligeværdige partnerskaber med udviklingslandene”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen.

Redegørelsen for Danmarks udviklingssamarbejde giver et indblik i, hvordan politik blev omsat til praksis gennem dansk udviklingssamarbejde i 2022. Udgangspunktet er den udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, som ni partier står bag.

Den mest markante udvikling i 2022 er den øgede bistand til at håndtere de akutte behov, der fulgte med krigen i Ukraine. Mere end 1 milliard kr. af udviklingsbistanden gik til Ukraine i 2022.

Afrika, som også lider under konsekvenserne af krigen i Ukraine i form af høje fødevare- og energipriser, er fortsat Danmarks primære modtager af dansk udviklingsbistand. Her er der sat ind med akut fødevarehjælp og mere langsigtede investeringer i klimatilpasset landbrug. Det sker i samspil med FN og danske NGO’er, virksomheder og fonde. Samtidig styrkes myndighedssamarbejder, hvor Danmark har opbygget stærke partnerskaber, der bidrager til løsninger på vandforsyning og vedvarende energi i udvalgte lande.

”Jeg er glad for at se, at vi i 2022 – på trods af krigen i Ukraine – har kunnet sætte et markant, grønt aftryk med vores udviklingssamarbejde. International dialog og handling er helt afgørende, hvis vi vil bremse den katastrofale klimasituation, vi står i nu. Det var også derfor, Danmark aktivt arbejdede for at bygge bro mellem de udviklede og de mest klimasårbare lande op til COP27 i Egypten. Regeringen kommer til at forfølge den grønne dagsorden endnu stærkere i år. Både lokalt og globalt”, tilføjer ministeren.

Redegørelsen kan findes her.

For yderligere information, kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny redegørelse viser, at Danmark fører an på grøn udviklingsbistand2.5.2024 10:06:44 CEST | Pressemeddelelse

Den udviklingspolitiske redegørelse viser, at samspillet mellem klima og udvikling er blevet stærkere i dansk udviklingspolitik over de seneste år. Derfor gik mere end en tredjedel af dansk udviklingsbistand sidste år til grønne projekter. Et særligt fokus for dansk udviklingsbistand er klimatilpasning, som hjælper udviklingslandene med at blive mere modstandsdygtige over de klimaforandringer, de rammes af. Danmark førte også an i internationale forhandlinger for på verdensplan at sikre mere klimafinansiering til de fattigste. Det kan man læse i den udviklingspolitiske redegørelse, som udkommer i dag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye