Djøfs Trivselsalliance: Trivselsindsatser skal helt ind i undervisningen og være for alle studerende
Det højner trivslen, når nye studerende i Aarhus mødes med en ældre studerende i små grupper– og når studerende på Aalborg Universitet finder hinanden i digitale studiefællesskaber. Det modvirker mistrivsel, når alle studerende på Syddansk Universitet ti gange om året får et digitalt ”prik”med opfølgende gode råd til studielivet.Det har en effekt, når CBS skifter karakterer ud med feedback det første år, og RUC indfører fællesværdisætfor aktiviteter under introforløb. Det virker, at Københavns Universitet nu sammensætter studiegrupper ud fra personlighedstype og læsevaner frem for tilfældigheder.
Det er seks konkrete eksempler på trivselstiltag, som kan være til inspiration forandre uddannelsesinstitutioner, lyder det fra formand for Djøfs Trivselsallianceog prorektor på Københavns Universitet, Kristian Lauta:
”God almen trivsel er det brændstof, som læring lever af. Det er et ansvar, vi som universiteter skal tage på os. Universiteterne er allerede godt i gang med mange forskellige initiativer. Vi har i Djøfs Trivselsalliance undersøgt, hvad der virker godt, og hvorfor det virker. Fællesnævnerne for de gode trivselsindsatser er, at de er forebyggende og er for alle, altså ikke noget den enkelte studerende aktivt skal opsøge. De indbyder til fællesskab og meningsfuldhed, og så nedbryder de fordomme om, at tilværelsen er nemmere for alle andre studerende."
Djøfs Trivselsalliance består af repræsentanter fra danske universiteter, Studenterrådgivningen, Danske Studerendes Fællesråd, Studenterhuset og Djøf, og blev nedsat sidste år for sammen at finde veje til at forbedre de studerendes trivsel. Alliancen er nu klar med fem anbefalinger:
- Trivselsarbejdet skal ind i undervisningen og faste studieaktiviteter
- Trivsel skal integreres i hele uddannelsesinstitutionen
- Trivselstiltag skal være for alle studerende, fra studiestart
- Trivselstiltag skal udrydde flertalsmisforståelser om, at studielivet er nemmere for andre
- Undervisere og tutorer skal tilbyde de studerende gode mestrings-strateriger
Ifølge formand for Djøfs Trivselsalliance, Kristian Lauta, handler det om at give de studerende en oplevelse af mening og af at høre til i et fællesskab.
”Oplevelsen af meningsfuldhed er nøglen til trivsel. Vi har at gøre med nogle generationer, der i den grad har ambitioner om et meningsfuldt liv. Det kan vi tilbyde på universitetet, det ligger i vores DNA at søge efter viden, kundskab og mening. Vi har måske bare glemt det lidt i de seneste 50 år, hvor der har været så meget fokus på produktion af kandidater til vækstsamfundet. Som videregående uddannelser skal vi gøre trivselsindsatser til en integreret del af studielivet,” siger Kristian Lauta, formand for Djøfs Trivselsalliance.
En ny undersøgelse, som Danmarks Evalueringsinstitut, EVA har udarbejdet for Djøfs Trivselsalliance viser, at 61 procent af de førsteårsstuderende på de danske universiteter er optimistiske, stolte og glade i relation til deres studie. Men 29 procent er i risiko for mistrivsel, 25 procent føler sig meget stressede og 15 procent føler sig ensomme. Det øger risikoen for frafald.
Derfor er det vigtigt, at universiteterne lader sig inspirere af hinanden, siger forperson for Djøf Studerende og medlem af Djøfs Trivselsalliance, Anders Vile Michaelsen:
”Målet for os som studerende er ikke et studieliv uden udfordringer eller oplevelsen af, at noget kan være svært. I stedet har vi brug for tydelighed om, hvad der forventes af os, forståelse for den usikkerhed, man som studerende kan opleve og viden om, hvor vi kan søge hjælp og rådgivning. Ligesom vi skal italesætte, at vi alle sammen støder på bump på vejen, at vi alle kan finde stoffet kompliceret eller have svært ved en eksamen – og at det er ok, og vi kan endda hjælpe hinanden.”
Læs anbefalingerne her: djoef.dk/inspirationskatalog
Kristian Lauta, formand for Djøfs Trivselsalliance træffes for kommentarer på tlf. 31230017
For yderligere info, kontakt mediechef Helle Slejborg på tlf. 29 73 47 43
Fakta:
Fra ”Kortlægning af trivsel på universiteterne”, udført af Danmarks Evalueringsinstitut for Djøf
- Knap hver tredje (29 procent) af de førsteårsstuderende er, på baggrund af besvarelserne om deres generelle trivsel, i risiko for mistrivsel.
- Mere end halvdelen af de førsteårsstuderende angiver, at de den seneste måned har følt sig enten meget stressede (25 procent) eller moderat stressede (28 procent).
- Næsten én ud af seks (15 procent) af de førsteårsstuderende føler sig ensomme.
- 11 procent af de førsteårsstuderende oplever i høj grad at have negative studierelaterede følelser, der bl.a. handler om at blive frustreret, flov eller anspændt, når de studerer.
- Tre ud af fem (61 procent) af de første årsstuderende oplever i høj grad at have positive følelser studierelaterede følelser, bl.a. optimisme, stolthed og glæde i relation til deres studie.
Information om Djøf
Djøf er faglig organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende. Vi repræsenterer 107.000 medlemmer, der arbejder på alle niveauer i det private og det offentlige i Danmark og udlandet. Mange arbejder med analyse, strategi, økonomi, jura, udvikling og kommunikation. En stor del er ledere, og endnu flere ønsker at blive det.
Som fagforening arbejder vi for at optimere medlemmernes arbejdsliv ved at sikre ordentlige løn- og arbejdsvilkår og give inspiration til karrierevalg, faglig udvikling, netværk og nye muligheder. Som medlemmer bruger vi hinanden til at blive bedre og skaber et solidt grundlag for at træffe vigtige beslutninger i vores arbejdsliv og studieliv. Sammen arbejder vi for at udvikle samfundet til gavn for alles bedste.
Følg pressemeddelelser fra Djøf
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Djøf
Ny lov om ytringsfrihed er et vigtigt signal – men langt fra nok20.5.2025 13:28:08 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag endeligt vedtaget loven om offentligt ansattes ytringsfrihed. Selv om loven langt fra er så ambitiøs, som Djøf gerne havde set, sender den et klart signal om, at offentligt ansattes stemmer er vigtige i samfundsdebatten, siger Sara Vergo, formand for Djøf.
Djøf: Godt at det gøres tydeligt, at studerende også har ret til et chikanefrit undervisningsmiljø6.5.2025 22:21:54 CEST | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om erhvervsuddannelser medfører også en ændring af loven om undervisningsmiljø så skoler og uddannelsesinstitutioner får pligt til at sikre et godt undervisningsmiljø fri for diskrimination, seksuel chikane og øvrige krænkelser. Det er godt, mener Djøf.
Fynbo bliver ny forperson for 22.000 medlemmer af Djøf Studerende29.4.2025 14:22:32 CEST | Pressemeddelelse
Laurits Rasmussen, stud.polit på Københavns Universitet er valgt som ny forperson for Djøf Studerende. ”Vi skal fortsætte kampen for ordentlige forhold for de studerende”, siger Laurits Rasmussen.
Uhørt vækst: Djøf vil høre dem, der skaber væksten28.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Djøf kalder på de oversete stemmer i erhvervslivet og inviterer tusindvis af vidensarbejdere til at pege på barrierer og løsninger for fortsat vækst i Danmark.
Djøf kårer Årets Djøf Senior8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus, blev d. 7. april 2025 kåret som vinder af Årets Djøf Senior. Den nyindstiftede pris hylder hans vedvarende og fortsat faglige bidrag til samfundet, som han har ydet efter sin pensionering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum