Dacapo Records

Line Tjørnhøj udgiver Nordisk Råds Musikpris-nomineret værk om frygten for ødelæggende umenneskelighed

Del
Den 19. maj udkommer Line Tjørnhøjs 'enTmenschT', indspillet af det Grammy-vindende vokalensemble Theatre of Voices – en enestående udforskning af den menneskelige stemme som et vindue til sjælen.

Med vokalværket enTmenschT sammenfletter Line Tjørnhøj ordene fra fire ulykkelige elskende, fra tiden mellem de to verdenskrige. Disse fortællinger fører Tjørnhøj op til nutiden, hvor klimaødelæggelser, flygtningestrømme og skellet mellem digitale og analoge identiteter medfører tilsvarende udfordringer. 

Den 19. maj udkommer førsteindspilningen af enTmenschT med vokalensemblet Theatre of Voices og allerede 5. maj udkommer en single fra værket.

Ulykkelige menneskeskæbner

enTmenschT bruger Line Tjørnhøj historien som filter til at reflektere over samtiden. Historien repræsenteres af fire personers usædvanlige og umenneskelige skæbner og handlinger, og librettoen til værket er hentet fra de fire ulykkelige elskendes egne ord.

Narrativet er dels opbygget omkring de komplekse romantiske forviklinger mellem den tysk-jødiske kunstner Charlotte Salomon og den krigstraumatiserede, radikale sangpædagog Alfred Wolfson. Charlotte Salomon var en dybt original kunstner, som blev myrdet af nazisterne i Auschwitz og hvis familiehistorie senere har vist sig at gemme på grusomme hemmeligheder.

Librettoen handler derudover om konsekvenserne af den ekspressionistiske maler Oskar Kokoschkas besættelse af komponisten, forfatteren og societykvinden Alma Mahler. De to indledte i 1911 en lidenskabelig og kunstnerisk givende affære, men Kokoschka var krævende og dominerende. Da Alma Mahler giftede sig med en anden mand, bestilte Kokoschka – stadig besat af kærlighed – en dukke i legemsstørrelse med Alma Mahlers præcise specifikationer, så han fortsat kunne have sin drømmekvinde foran sig.

Smertefulde vokalværker 

Line Tjørnhøj har i en årrække markeret sig som en komponist, der ofte behandler smertefulde og grusomme emner i stærke vokalværker. "Jeg har arbejdet med det fulde spektrum af den menneskelige stemme, lige siden jeg begyndte at skrive musik, og skriget er fuldstændig essentielt for mig. Det er mit ledemotiv,” fortæller hun.

enTmenschT er skabt i tæt samarbejde med dirigenten Paul Hillier og sangerne i Theatre of Voices, som i værket synger, piber, sukker, stønner og skriger umenneskeligheden ud.

Sopranen Else Torp beskriver arbejdet med værket: ”enTmenschT er som af en anden verden. Til tider umenneskelig svær at synge. Og at lytte til. Fremmedgørende. Men fremført af stemmer, porte til menneskets inderste, der åbner det fremmede og gør det nært […] Til tider grænser musikken til galskab, men med åbninger gennem vanviddet ind i en verden af ny betydning.”

Nomineret til Nordisk Råds Musikpris

Line Tjørnhøj var i 2022 nomineret til Nordisk Råds Musikpris for enTmenschT. Den danske bedømmelseskomité skrev i motivationen: ”enTmenschTer skabt før pandemien ramte os, og før det skete, vi ikke troede skulle ske i vor tid: krig i Europa. Det griber fat i to af kunsthistoriens mest ekstreme og ekspressive kunstnerpersonligheder fra indgangen til det 20. århundrede, måske netop dér hvor vores moderne frygt blev grundlagt: Frygten for ødelæggende umenneskelighed [...] enTmenschT er et rørende og rystende musikalsk værk, hvis tematik og udtryk er frygteligt aktuelt.”

Udkommer den 19. maj 2023

Theatre of Voices
Paul Hillier, kunstnerisk leder

59 minutter

CD: 8.224739

Kontakter

Billeder

Download
enTmenschT performance © Anders Bigum
enTmenschT performance © Anders Bigum
Download
enTmenschT performance © Anders Bigum
enTmenschT performance © Anders Bigum
Download
Line Tjørnhøj © Anders Bigum
Line Tjørnhøj © Anders Bigum
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum