Danmarks Idrætsforbund

Fortsat flere kvinder i DIF-idrættens bestyrelser

Del
Det går langsomt men sikkert fremad mod målet om at opnå en 30/70-fordeling af kønnene i DIF-idrættens politiske ledelse. Det viser årets Diversitetsundersøgelse, som tager temperaturen på kønsfordelingen i DIF’s og de 62 specialforbunds bestyrelser.
Frans Hammer, Nadia Panzio, Rikke Rønholt Albertsen og Mads Young Christensen mødtes i weekenden til DIF's årsmøde, hvor det blandt andet blev til en snak om diversitet. Foto: DIF
Frans Hammer, Nadia Panzio, Rikke Rønholt Albertsen og Mads Young Christensen mødtes i weekenden til DIF's årsmøde, hvor det blandt andet blev til en snak om diversitet. Foto: DIF

29,2 procent.

Så stor er andelen af kvinder i bestyrelserne hos DIF og de 62 specialforbund. Det er en stigning fra 27,9 procent i 2022. Dermed er målet om en 30/70-fordeling af kønnene senest i 2025 kommet et skridt nærmere. Og det sker som resultat af et langstrakt og vedholdende fokus på området, fortæller næstformand i DIF, Frans Hammer:

”Vi arbejder målrettet med at fremme diversiteten i DIF-idrætten, og her er kønsfordelingen jo kun et af mange fokusområder, lige som bestyrelserne kun er et af flere steder, der er vigtige at arbejde med,” indleder Frans Hammer.

Næstformanden fortæller, at der for nuværende kun er opstillet konkret mål for netop kønsfordelingen i bestyrelserne, og her er man snublende tæt på målet.

”Det går den rigtige vej, selv om det efter min mening godt måtte gå endnu hurtigere. Men sådanne processer tager tid, og især når vi arbejder med demokratisk valgte poster, skal man have tålmodighed,” siger Frans Hammer.

Arbejdet med at fremme diversiteten i DIF-idrætten har mange år på bagen. Faktisk er det præcis 20 år siden, man første gang gennemførte en undersøgelse af kønsfordelingen i DIF’s og specialforbundenes bestyrelser.

Udviklingsudvalg tager næste skridt

Igennem årene er diversitetsundersøgelsen løbende blevet udbygget. Det opstillede mål om minimum 30 % kvinder i bestyrelserne inden 2025 blev sat i 2020, og siden er man begyndt at måle på mange flere parametre inden for diversitetsområdet.

”Det er godt, at vi i stadig stigende grad får flere kvinder ind i bestyrelserne, men vi har generelt en opgave med at gøre idrættens beslutningslag mere diverst,” fortæller bestyrelsesmedlem i DIF, Rikke Rønholt Albertsen.

Hun er sat i spidsen for DIF’s nye udviklingsudvalg, som er nedsat med henblik på at komme med anbefalinger til tiltag på diversitetsområdet og tegne de første streger for den diversitetsstrategi, der i 2025 skal afløse den gamle.

”Med mere diversitet styrker vi forudsætningerne for mere kvalitet i ledelsen - det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Derfor skal vi også fremadrettet arbejde meget mere med diversitet i bredere forstand, og vi skal se på, hvordan vi flere steder i idrætten gør os attraktive for folk med alle typer baggrund, så vi i endnu højere grad afspejler samfundet,” siger Rikke Rønholt Albertsen.

Diversitet sikrer relevans og aktuelle perspektiver

Diversitet er et strategisk indsatsområde i mange forbund. I Dansk Amerikansk Fodbold Forbund har formand, Nadia Panzio, også fokus på at skabe appellere bredere, så det bliver muligt at tiltrække flere typer til det politiske arbejde. Det betyder nemlig noget, mener hun:

”Det betyder alt, at der er forskellige typer rundt om bordet. Det er vigtigt, at der er diversitet, og at de rette kompetencer er til stede, så vi hele tiden får relevante og aktuelle perspektiver på sporten og de problemstillingerne, vi arbejder med,” siger Nadia Panzio og fortæller om nogle af tiltagene:

”For at appellere bredere har vi blandt andet justeret vores mødestruktur, så vi kun har to-tre fysiske møder årligt. Resten kører online. Det er vigtigt for os at have kandidater med de rigtige kompetencer til at stille op, og vi forsøger at synliggøre vores arbejdsform, så vi kan tiltrække flere.”

Ændret struktur skal bane vejen

Hos Danmarks Basketball Forbund har man ændret hele strukturen for at blive valgt ind i bestyrelsen for at kunne arbejde mere strategisk med rekruttering.

”Vi har ændret på vores struktur, så man kan blive valgt direkte ind i bestyrelsen. Tidligere skulle man være formand i et fagudvalg for at have en plads i bestyrelsen. Ændringen betyder, at vi appellerer bredere, og at vi kan arbejde mere strategisk med rekruttering med udgangspunkt i fx kompetencer og diversitet,” siger formand Mads Young Christensen og understreger vigtigheden af diversitet i bestyrelsen:

”Det er et meget vigtigt område for os – ikke kun kønsfordeling, men mangfoldighed generelt. Basketball er for alle, og det gælder både køn, etnicitet, seksualitet mv. Vi har et stort ansvar i idrætten for at forbedre diversiteten, men der ligger også et ansvar hos de mange kompetente kvinder, der skal melde sig på banen,” lyder opfordringen fra basket-formanden.

Forbundet har desuden lavet en beskrivelse af, hvordan der arbejdes i bestyrelsen, og hvilke kompetencer der er til stede, og hvilke der efterspørges. Den er sendt ud til alle klubber med opfordring til, at man på tværs af køn, alder, geografi og etnicitet melder sig på banen frem mod forbundets årsmøde i juni.

Vi er et andet sted i dag

Noget tyder på, at det vedholdende fokus på at fremme diversiteten har flyttet på mere end blot procent-tallet i undersøgelsen. Både Nadia Panzio og Mads Young Christensen oplever nemlig, at billedet ændrer sig i forhold til fordommene om mandekultur i idrættens politiske miljøer.

”I starten oplevede jeg af og til at blive set ned på som ung kvinde, og jeg følte, at jeg havde meget at bevise. Nu er jeg i gang med mit fjerde år, og det har løbende ændret sig. Faktisk oplever jeg nu mest at få mange positive tilkendegivelser, og jeg tror egentlig, det er en fordel i nogle sammenhænge, at man skiller sig lidt ud fra mængden,” fortæller Nadia Panzio.

Også i Danmarks Basketball Forbund blæser der nye vinde:

”Tidligere har der nogle steder været en mandekultur i idrætten, men det oplever jeg ikke længere. Vi er et andet sted i dag – i hvert fald i basket,” siger Mads Young Christensen.

Fakta om kønsfordeling i DIF-idrættens bestyrelser

  • Andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer er 29,2 pct. i 2023. Til sammenligning var tallet 27,9 % i 2022 og 22,6 % i 2018.
  • 26 specialforbund lever op til målsætningen om, at der skal være en kønsfordeling i bestyrelserne med mindst 30 pct. af det ene køn. Til sammenligning levede 25 specialforbund op til målsætningen i 2022 - og 16 i 2018.
  • Antallet af kvindelige bestyrelsesformænd er fortsat stigende, og i 2023 er 15 af de 63 formænd kvinder, svarende til 24 pct. Til sammenligning var der 13 kvindelige bestyrelsesformænd i 2022 og 7 i 2018.
  • Antallet af forbund uden nogen kvinder i bestyrelsen er faldet fra 4 i 2022 til 3 forbund. I 2018 var der 8 forbund, der ikke havde kvinder i bestyrelsen.

Om Diversitetsundersøgelsen

Siden 2003 er kønsfordelingen i specialforbundenes og DIF’s bestyrelser og ledende poster blevet kortlagt. Resultaterne bruges til at understøtte arbejdet om at øge diversiteten i forbundene samt styrke bestyrelsernes beslutningskraft.

61 ud af 62 specialforbund samt DIF har svaret på det fulde spørgeskema. Resultaterne om henholdsvis andel mandlige og kvindelige bestyrelsesmedlemmer er dog baseret på samtlige 63 forbund, da oplysningerne fra det manglende forbund er hentet på forbundets hjemmeside. Resten af data er baseret på svar fra 62 forbund inklusive DIF.

OBS: Svarfristen for undersøgelsen var i februar måned, så tallene har allerede ændret sig en smule. Eksempelvis blev der på årsmødet i DIF i den forgangne weekend valgt endnu en kvinde ind i bestyrelsen, så DIF nu også opfylder målsætningen.

Nøgleord

Kontakter

Frans Hammer, næstformand i DIF: 2084 8552
Rikke Rønholt Albertsen, bestyrelsesmedlem i DIF: 2295 6295
Nadia Panzio, formand i Dansk Amerikansk Fodbold Forbund: 6133 1824
Mads Young Christensen, formand i Danmarks Basketball Forbund: 2941 2414
Bodil Kjærgaard, kommunikationskonsulent i DIF: 2225 2429

Billeder

Frans Hammer, Nadia Panzio, Rikke Rønholt Albertsen og Mads Young Christensen mødtes i weekenden til DIF's årsmøde, hvor det blandt andet blev til en snak om diversitet. Foto: DIF
Frans Hammer, Nadia Panzio, Rikke Rønholt Albertsen og Mads Young Christensen mødtes i weekenden til DIF's årsmøde, hvor det blandt andet blev til en snak om diversitet. Foto: DIF
Download
Download

Information om Danmarks Idrætsforbund

Danmarks Idrætsforbund
Danmarks Idrætsforbund
Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20
2605 Brøndby

63 20 61 00https://www.dif.dk

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.700 idrætsforeninger og godt 2 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye