Udenrigsministeriet

Danmark investerer i kvindelige, ukrainske iværksættere

Del
Knap 35 millioner kroner i Ukraine, den første investering gennem Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) siden krigens start, går til unge IT-entreprenører, særligt til kvinder. Midlerne skal skabe flere job i branchen.

”Ukraine har hårdt brug for private investorer, der tror på landets fremtid og står skulder til skulder med ukrainske iværksættere og virksomheder. Vi ser, at de private investorer gerne vil hjælpe Ukraine, men er forhindrede på grund af den høje investeringsrisiko. Der kan den danske stat stille sig sammen med iværksætterne og investorerne, så investeringerne sker. Det gør vi nu ved at lade IFU tage risikoen og investere med i en ny investeringsfond”, siger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik”, Dan Jørgensen.

De knap 35 millioner fra IFU investeres nu i en større investeringsfond på 250 millioner dollar (omkring 1,7 milliarder kroner). Fonden rejses af Horizon Capital, der er veletableret i Ukraine og har erfaring med nye investeringer i landet på trods af krigen. I fonden indgår også midler fra blandt andet tyske og hollandske udviklingsbanker, Verdensbanken og den amerikanske, filantropiske stiftelse Rockefeller Foundation.

Fonden identificerer små og mellemstore virksomheder, som har brug for kapital til at vokse. Netop IT-sektoren er central i den Ukrainske økonomi.

”Jeg håber, at det kan hjælpe flere unge IT-iværksættere, særligt kvindelige entreprenører, i Ukraine med at udvikle og udvide deres forretning, skabe nye vellønnede jobs, og sælge deres IT-løsninger til virksomheder og forbrugere i alle de lande, der støtter Ukraine. Det er med vækst og samhandel, at vi hjælper Ukraines hårdt prøvede befolkning og økonomi allerbedst igennem krigen”, påpeger Dan Jørgensen.

Baggrund
Tech-sektoren i Ukraine beskæftiger i dag omkring 300.000 mennesker og har siden årtusindskiftet oplevet stor vækst og fået øget betydning for den ukrainske økonomi. Eksportindtægterne er således vokset fra 600 – 700 millioner kroner i 2003 til knap 50 milliarder kroner i 2022. Det gør tech-sektoren til Ukraines tredjestørste eksportsektor efter landbrug og minedrift og svarer til omkring 45 procent af Ukraines samlede serviceeksport, og tech-sektoren udgør nu cirka 6 procent af landets BNP.

Midlerne er en del af en tidligere bevilling til IFU, i tillæg til de 1,2 mia. kr. afsat under regeringens Ukrainefond.

For yderligere information, kontakt pressevagten 67979247 (ikke sms) eller pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Ny redegørelse viser, at Danmark fører an på grøn udviklingsbistand2.5.2024 10:06:44 CEST | Pressemeddelelse

Den udviklingspolitiske redegørelse viser, at samspillet mellem klima og udvikling er blevet stærkere i dansk udviklingspolitik over de seneste år. Derfor gik mere end en tredjedel af dansk udviklingsbistand sidste år til grønne projekter. Et særligt fokus for dansk udviklingsbistand er klimatilpasning, som hjælper udviklingslandene med at blive mere modstandsdygtige over de klimaforandringer, de rammes af. Danmark førte også an i internationale forhandlinger for på verdensplan at sikre mere klimafinansiering til de fattigste. Det kan man læse i den udviklingspolitiske redegørelse, som udkommer i dag.

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye