Elis Danmark A/S

Elis-chaufførers fokus på god køreadfærd skaber arbejdsglæde

Del
Hvordan kan virksomheder motivere deres chauffører til at køre med omtanke for klimaet og andre i trafikken? Hos Elis (tidl. Berendsen) i Kolding har et flådestyringssystem og åben dialog sikret, at chaufførerne med glæde stræber efter at køre ansvarligt.
Elis-chaufførers fokus på god køreadfærd skaber arbejdsglæde
Elis-chaufførers fokus på god køreadfærd skaber arbejdsglæde

Når Elis i Kolding leverer nyvasket linned, duge og tøj til deres hotelkunder, kan afdelingens distributionsleder Jimmy Jeppesen via et Webfleet-flådestyringssystem se chaufførernes reelle køreadfærd ude på vejene. For i hver distributionsvogn sidder der en sort boks med et gyroskop, der kan mærke rystelser, som f.eks. når der trædes hårdt på speederen. Og på dashboards på computeren kan Jimmy Jeppesen få fuldt overblik over forskellige parametre, som viser, om de enkelte chauffører kører både sikkert og med omtanke for klimaet.

Jimmy Jeppesen fortæller: ”Vi kan hver dag se, om der f.eks. har været tomgangstid, som har ført til brændstofspild; om chaufførerne har kørt ved lavere hastigheder end fartgrænserne og dermed mindsket brændstofforbruget og risikoen for ulykker; og om chaufførerne har undgået kørselshændelser som at styre eller bremse bilen hårdt. Alt det tager jeg en dialog med chaufførerne om, når vi starter ugen med et tavlemøde hver mandag – for det er så vigtigt, at de jævnligt bliver samlet og involveret i, hvordan vi i fællesskab kan køre mere ansvarligt. Og vi kan se, at vores fælles fokus allerede nu skaber resultater: Vores chauffører kører ca. 11-12 % længere per liter brændstof, efter at vi har fået flådestyringssystemet implementeret. Og allerede efter 14 dage kom de første chauffører og sagde til mig, at det er så afstressende, når de kører ved den mere ensartede og lave hastighed, som vi stræber efter nu”.


Konkurrerer om at blive mest ansvarlige chauffør

Jimmy Jeppesen har gjort en stor indsats for, at flådestyringssystemet skal være en god oplevelse for chaufførerne – og som han fortæller, har den åbne, fælles dialog sikret, at systemet nu er blevet et samlingspunkt, der spreder glæde:

”Det har fra starten været vigtigt for mig, at den viden, som flådestyringssystemet giver os, ikke kun skal kunne ses af mig som leder, men derimod være synlig for os alle. Vi er jo sammen om indsatsen, og derfor har vi indkøbt en stor skærm, som er blevet installeret det sted, hvor chaufførerne aflæsser vogne om eftermiddagen – og på skærmen kan chaufførerne se de samme dashboards som mig. De kan bl.a. se en top 3-liste med navne på månedens bedste chauffører, og de kan se, hvem der i den aktuelle uge har forbedret sin score mest – så de har startet deres egen lille konkurrence om at køre mest ansvarligt. Og det er sjovt at se chaufførerne samle sig om skærmen om eftermiddagen, hvor de står og griner, hyggesnakker og smådriller hinanden venskabeligt”, siger Jimmy Jeppesen og fortsætter:

”Vores chauffører tager nu i dén grad ejerskab på at optimere deres egen køreadfærd, og de er også meget engagerede i og glade for at følge Kolding-afdelingens samlede køreadfærdsforbedringer. Faktisk blev flådestyringssystemet hurtigt så populært, at nogle chauffører i opstartsfasen utålmodigt spurgte mig, hvornår det var deres tur til at blive koblet på. Og jeg tror, at det er blevet så god en oplevelse for alle, fordi vi har fokuseret på kun at forbedre ét køreadfærdsparameter ad gangen, og fordi vi har haft en positiv, åben og fælles tilgang til projektet."

Elis’ flådestyringssystem giver også viden om, hvor Elis kan sætte optimalt ind for at mindske CO2-udledningen og konvertere til grønne køretøjer – læs mere her

Coffee to go – distributionslederen med på køretur

Jimmy Jeppesen er selv tidligere chauffør – og at han ser det som et fælles ansvar at styrke køreadfærden, viser sig også ved, at han på skift tager med Kolding-afdelingens chauffører ud på deres daglige ruter for at give dem gode råd undervejs. Jimmy Jeppesen fortæller:

”Jeg kalder det ”Coffee to go”, og det handler om, at jeg fra tidlig morgen til arbejdsdagens slutning kører med én chauffør rundt og leverer og afhenter kundernes tekstiler. Så får vi os en god snak og en kop kaffe, og jeg kan undervejs spørge f.eks.: ”Hvorfor slipper du ikke speederen her og lader bilen trille det sidste stykke? Og er det nødvendigt at holde i tomgang nu?” Når vi sidder sammen ude på vejen, bliver mine råd mere håndgribelige og brugbare, for chaufførernes ruter er forskellige, og hvad de skal gøre for at mindske sikkerhedsrisici og brændstofforbrug kan variere afhængigt af, om de f.eks. kører i byer eller på landevejsstrækninger. Så det giver god mening at tale om køreadfærd på ruten, og det giver mig samtidig mulighed for at tale med chaufførerne om, hvordan de har det”, siger Jimmy Jeppesen og tilføjer:

”At have ansvarlig kørsel handler jo ikke kun om alt det, der sker ude på vejene – det handler også om, at vi som arbejdsplads skal sikre, at vores chauffører trives og har et arbejds- og privatliv i balance. Derfor gør jeg naturligvis også hver dag en stor indsats for at få pakket vores distributionsvogne og planlagt hver tur, så vores chauffører så vidt muligt undgår overarbejde og kan nå deres leveringer ved at køre i en sikker og brændstofbesparende hastighed”.

Dorthe Lucas har været ansat hos Elis i 17 år, og som chauffør er hun rigtig glad for at arbejde i en virksomhed, hvor der er fokus på at passe på medarbejderne og at gøre en forskel for klimaet. Læs mere her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Elis-chaufførers fokus på god køreadfærd skaber arbejdsglæde
Elis-chaufførers fokus på god køreadfærd skaber arbejdsglæde
Download

Information om Elis Danmark A/S

Elis Danmark A/S
Elis Danmark A/S
Tobaksvejen 22
2860 Søborg

http://www.elis.com

Elis Danmark (tidligere Berendsen Textile Service) tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret, og i 2019 blev Elis verdensmålcertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden. Koncernens CO2-udledningsmål blev i 2023 godkendt af Science Based Targets initiative.


Elis koncernen er en international multiservice-leverandør, der tilbyder løsninger indenfor tekstil-, hygiejne- og facility services. Elis er til stede i Europa og Latinamerika og er førende i de fleste af de 29 lande, hvor virksomheden har aktiviteter, og arbejder for den offentlige sektor og private virksomheder i alle størrelser og på tværs af alle brancher. Koncernen tilbyder skræddersyede løsninger indenfor fladt linned, arbejdstøj, toiletmiljøer, måtter, drikkevarer, renrum, skadedyrsbekæmpelse og medicinsk affaldshåndtering. Læs mere på www.elis.com

Følg pressemeddelelser fra Elis Danmark A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Elis Danmark A/S

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato – og når den ikke længere kan repareres, sender de den til genanvendelse21.11.2023 11:25:15 CET | Pressemeddelelse

For Elis (tidl. Berendsen) har det længe været et mål at finde en mere bæredygtig måtte der er mindst lige så effektiv som deres mest effektive måtter, uden at gå på kompromis med holdbarheden. Nu er virksomheden endelig lykkedes i et produktudviklingsprojekt som har varet i flere år. Den nye måtte hedder re:Tech. Navnet kommer af genanvendte materialer som med avanceret teknologi gør, at de nu kan lancere deres mest bæredygtige og effektive måtte til dato. Salli Lea König, Produktchef for måtter i Elis Danmark, fortæller: ”Sammen med vores måtteleverandør, har vi længe arbejdet på at finde frem til en måtte der har en tekstiltop som består primært af genbrugspolyester, men også genbrugsbomuld. Det er blandt andet den store mængde genbrugspolyester der gør måtten slidstærk, og så kræver den mindre vand og energi at vaske på vores svanemærkede vaskerier, da polyesteren kræver mindre vaskevand at vaske bakteriologisk ren end f.eks. bomuld da det er en glat fiber. Bomuld i måtten giver de

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye