Videomøder mellem borgere og det offentlige skaber værdi
Mange danskere stiftede under corona-nedlukningerne bekendtskab med videoløsninger, og det blev en del af hverdagen at mødes med kollegaer eller tale med lægen via videoopkald.
En ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen samler op på de mange erfaringer med brug af video i mødet mellem borger og offentlige myndigheder. Den undersøger også mulighederne for at udbrede videomøder som supplement til fysiske møder.
Analysen viser, at brugen af videomøder kan spare tid for medarbejdere, for eksempel som følge af mindre transport. Det kan frigøre mere tid til den borgernære velfærd og opgaver, der kræver fysisk tilstedeværelse.
”Jeg er glad for, at analysen samler op på danskernes erfaringerne med at afholde videomøder under corona-krisen. Vi skal udbrede de gode erfaringer. Videomøder skal ikke erstatte alle fysiske møder, men de kan være et vigtigt værktøj til at frigøre medarbejdernes tid og dermed være med til at afhjælpe manglen på arbejdskraft, som er en af de helt centrale samfundsudfordringer, vi skal løse. Til fordel for den enkelte og til fordel for samfundet generelt,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.
Analysen viser, at videomøder mellem borgere og det offentlige kan være et værdifuldt supplement til fysiske møder. Videoteknologien gør det blandt andet muligt, at borgeren kan tale med sin læge uden at skulle tage fri fra arbejde. Og uden at skulle transportere sig til et sygehus langt fra hjemmet. Via et videomøde kan en borger også tale med sin sagsbehandler fra kommunen hjemmefra i trygge rammer. Videomøder kan på den måde være med til at skabe fleksibilitet for borgerne i hverdagen og styrke grundlaget for lige adgang til serviceydelser, uanset om man bor i land- eller byområder.
Konklusionerne fra analysen indgår i det videre arbejde med KL og Danske Regioner om at øge anvendelsen af gode tekniske løsninger i den offentlige sektor på en ansvarlig og sikker måde.
Læs hele analysen her.
Fakta om analysenAnalysen er udarbejdet af Digitaliseringsstyrelsen, der blev igangsat som en del af Finansloven for 2022. Formålet var at undersøge erfaringerne med brug af videomøder i den offentlige sektor og mulighederne for at i højere grad at tilbyde videomøder som supplement til fysiske møder. Analysen indeholder en kortlægning på tværs af den offentlige sektor af myndighedernes erfaringer med videomøder samt potentialevurderinger for otte udvalgte områder, herunder bostøtte, hjemmepleje, jobcentre, psykiatri og tolkning. Derudover indeholder den også en analyse af, hvilke forudsætninger, der skal være på plads, for at videomøder giver værdi for borgere og medarbejdere. |
Kontakter
Cecilie Rex SelmerPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 17crs@digmin.dkInformation om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag1.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum