Salling Group

Salling Group kom styrket ud af uforudsigeligt år

Del
Danmarks største detailhandelskoncern leverede i 2022 et tilfredsstillende resultat set i lyset af den kraftige inflation. Samtidig satte virksomheden sidste år strøm til den grønne omstilling med en beslutning om en rekordinvestering i omlægningen af virksomhedens energikilder til vedvarende energi. Endvidere blev tidligere års stærke resultater geninvesteret i at aflaste presset på kundernes privatøkonomi gennem lancering af et Prisloft og åbning af ultra-lavpriskæden BASALT. Alt sammen i et år, der udbyggede Salling Groups position som markedsleder i Danmark, og hvor koncernen færdiggjorde den omfattende konvertering på det polske vækstmarked efter opkøbet af 300 butikker.

Salling Groups forventninger på tærsklen til 2022 var fortsat vækst i markedsandele på tværs af lande, men også en betydeligt reduceret indtjening. Begge dele kom til at holde stik. Således steg Salling Groups omsætning sidste år med 5,0% korrigeret for omsætningen i Tesco Polen i 2021. Inklusiv denne midlertidige omsætning sidste år steg virksomhedens samlede omsætning i 2022 som forventet kun marginalt til 66,5 mia. kr. (66,2 mia. kr.) EBIT nåede 1,94 mia. kr. (2,95 mia. kr.), mens EBITDA faldt til 4,3 mia. kr. svarende til 6,5 % af omsætningen mod 4,99 mia. kr. i 2021 eller 7,5 %, og årets resultat  blev på 972 mio. kr. (1,9 mia. kr.).

2022 blev præget af krigen i Ukraine, høj inflation, stigende energipriser og rekordlav forbrugertillid, samt store skift i forbrugeradfærd fra mærkevarer til private label og vandring fra supermarkeder mod discount. For kunderne resulterede de makroøkonomiske ændringer i, at husholdningsbudgettet mange steder blev spændt til det yderste. Salling Group svarede igen ved at absorbere en stor del af prisstigningerne fra producenterne og leverandørerne samt lancere en stribe tiltag, der kunne lette presset på kundernes privatøkonomi.

- Salling Group balancerede sidste år mellem at hjælpe vores kunder gennem et, for mange, særdeles vanskeligt år og sideløbende fastholde vores ambitiøse investeringstempo. Jeg er stolt over, at vi lykkedes med at gøre en reel forskel for mange i en presset hverdag og samtidig tog en række markante skridt mod en mere ansvarlig fremtid. På den baggrund vil jeg gerne takke hver og en af mine kolleger for en fremragende indsats i det forgangne år, siger Salling Groups afgående administrerende direktør Per Bank, der efter 11 år i spidsen for koncernen forlader dansk detailhandel til efteråret.

Allerede i foråret 2022 indførte Salling Group på tværs af Netto, føtex og Bilka et Prisloft, der garanterede kunder, at prisen på flere end 300 daglige basisvarer ikke steg resten af året trods fortsatte prisstigninger og øgede omkostninger. I efteråret gik Salling Group med butikskæden BASALT yderligere til angreb på inflationen med markedets laveste priser på basale dagligvarer som en direkte håndsrækning til trængte kunder. Butikskonceptet forventes testet 2023 ud.

Rekordinvestering i grøn omstilling

Allerede dagen efter den russiske invasion af Ukraine halverede Salling Group prisen på 50 basisvarer i de Netto-butikker, der ligger tættest på grænsen til Ukraine for at hjælpe ukrainske flygtninge. Som den første retailer i Europa fjernede virksomheden desuden alle russisk producerede varer fra hylder og kølediske, og Netto Polen indledte et samarbejde med fødevarebanker og hjælpeorganisationen Caritas, og støttede sammen med Salling Fondene flere end 100 initiativer målrettet flygtninge fra Ukraine.

Umiddelbart efter den russiske aggression lancerede Salling Group en massiv energiomstilling ved at iværksætte et investeringsprogram på 2,4 mia. kr. over de næste fem år i overgangen fra olie og gas til vedvarende energikilder, samt til nedbringelse af det samlede energiforbrug. Herunder er Salling Group allerede i gang med at fjerne gasfyr fra 750 butikker i Danmark, Tyskland og Polen og over de næste tre år erstatte dem med elektriske varmepumper. 725 butikker installerer nye energieffektive køleskabe, og alle kølere og frysere vil blive udstyret med glas døre. Parallelt hermed installeres solpaneler på tage af butikker, lagre og kontorbygninger.

Et fremtidssikret investeringsprogram, som glæder Salling Groups nuværende CFO Anders Hagh, der tager over som administrerende direktør i andet halvår af 2023.

- Vi fortsætter vores ambitiøse plan i 2023 for at bidrage til den grønne omstilling og vil fortsat tage øget ansvar for verden omkring os. Både ved at tilbyde vores kunder stadigt flere ansvarlige produkter, ved at vi som arbejdsgiver og samhandelspartner skaber nye muligheder for fælles vækst og gennem donationer fra vores ejere, Salling Fondene, siger Anders Hagh.

Efter en stærk start på 2023, der blandt andet har set koncernen nå sin højeste markedsandel nogensinde, forventer Salling Group et forbedret 2023-resultat. Samtidig forventer Salling Fondene at fortsætte sine betydelige uddelinger til kultur, sport, uddannelse, og andre velgørende eller almennyttige formål. Alene i 2022 uddelte Salling Fondene over 390 mio. kr. og siden 2012 har fondene doneret 1,9 mia. kr. til glæde og gavn for mennesker i Danmark.

---

Antal butikker i Salling Group pr. 31. december 2022

- Netto Danmark: 520

- Netto Tyskland: 342

- Netto Polen: 663

- Bilka: 19

- føtex og føtex food: 109

- Salling Stormagasiner: 2

- BR: 29

- Starbucks: 14

- Carl's Jr.: 16

- Basalt : 10

I alt: 1.724

Salling Group beskæftigede per 31/12-2022 59.696medarbejdere på tværs af Tyskland, Polen og Danmark

 

Kontakter

Billeder

Information om Salling Group

Salling Group
Salling Group
Rosbjergvej 33
8220 Brabrand

87 78 50 00https://sallinggroup.com/

Med kæder som føtex, Bilka, Netto, Salling stormagasiner og BR arbejder vi i Salling Group for at gøre hverdagen bedre gennem gode indkøbsoplevelser, muligheder for job i hele landet og lettere vej til en ansvarlig livsstil. Knap 60.000 dedikerede kolleger i Tyskland, Polen og Danmark servicerer hver uge 10 millioner kunder.

Fordi vi er 100% ejet af Salling Fondene år, går en del af vores overskud tilbage til samfundet. Siden 2012 har Salling Fondene doneret mere end 1,9 mia. kroner til uddannelse, kultur, sport, socialt arbejde og andre gode formål.

Følg pressemeddelelser fra Salling Group

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Salling Group

Danmarks største dimissionsfest hylder detail-elever21.9.2023 19:10:00 CEST | Pressemeddelelse

”Jeg er tit blevet mødt med ordene ’du er nok sådan en type, som ikke gider at gå i skole’, og det kunne faktisk ikke være længere fra sandheden. Det har nemlig aldrig været et problem, men jeg tror på, at den erfaring, som jeg har fået på salgsgulvet, har lært mig meget mere, end nogen bog ville kunne.” Sådan lød det fra Sofie Amalie Laursen, der tidligere på året blev kåret som ’Årets elev’ i Salling, Aarhus. Derfor var hun blandt de fire elever, der havde æren af at holde årets elevtale, da Salling Group torsdag den 21. september holdt dimissionsfest i Messe C i Fredericia. Mangfoldighed er vigtigt i Salling Group, og det afspejler sig i koncernens elevuddannelser, som rummer eleverne uanset baggrund, interesse og eventuelle udfordringer. ”Lige meget om du er ordblind eller har et andet handicap, om du interesserer dig for make-up eller elektronik, er tal-nørd eller ’butiks-tonser’, så er der plads til dig i Salling Group. Det er det, vi kan. Og det er jeg personligt meget taknemmel

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum