Brintbranchen: KF23 viser behov for yderligere initiativer på brint

700 MW i 2025, 900 MW i 2030 og 1650 MW i 2035. Det er udsigten til den danske elektrolysekapacitet ifølge Energistyrelsens Klimastatus og -Fremskrivning 2023 (KF23). Tallene viser, at vi er på vej mod en industrialisering af grøn brint i Danmark, men at der fortsat skal nye initiativer til, for at nå den vedtagne målsætning på 4-6 GW.
KF23’s frozen policy scenarium tager ikke højde for alle igangværende initiativer og processer, herunder bl.a. den nylige annoncering af overplanting på havvindsprojekter, og muliggørelsen af direkte linjer, men understreger alligevel, at der fortsat er brug yderligere investeringer og højere tempo i den danske brint- og PtX-udvikling. Det siger Tejs Laustsen Jensen, der er direktør i hovedorganisationen for den danske brint- og PtX-industri, Brintbranchen.
”For et år siden vedtog et bredt flertal i Folketinget en PtX-strategi med en målsætning om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030. KF23 viser, at vi er kommet et godt stykke vej, men understreger også, at der stadig er meget at gøre. Danmark har et kæmpestort potentiale, men det kræver yderligere initiativer, bl.a. i form af brintinfrastruktur, en reel tarifreform, yderligere investeringer i de kommende år samt ikke mindst initiativer, der kan understøtte efterspørgslen efter grøn brint,” udtaler Tejs Laustsen Jensen.
Brintbranchen opfordrer regeringen til at sætte hårdt ind for at skabe de rammer, der kan sikre, at de danske brint- og PtX-kapaciteter får den reelle positive effekt på både det nationale klima- såvel som vækstregnskab, som branchen kan levere.
“Det er er godt, at regeringen melder så klart ud, at den er klar til at gøre hvad der skal til. For vi har brug for kontinuerligt at øge indsatsen. Det gælder i den grønne omstilling generelt og det gælder ikke mindst i forhold til brint og PtX. Vi har brug for en massiv VE-udbygning – og her er der jo heldigvis netop taget betragtelige skridt – og en hastig opbygning af hele brintværdikæden. Det vil ikke bare bidrage til vi når vores kapacitetsmål, og styrke den danske klimaindsats, men handler også om at styrke Danmarks og Europas forsyningssikkerhed, og om at styrke vores konkurrenceevne overfor bl.a. USA og Kina. Så der er er brug for yderligere initiativer, det er igen blevet understreget med dagens rapport. Vi er i branchen klar til at samarbejde med regeringen og folketinget herom, og bidrage med konkret løsninger,” siger Tejs Laustsen Jensen.
Nøgleord
Kontakter
Tejs Laustsen JensenDirektør/CEOBrintbranchen
Tlf:26 23 94 43tlj@brintbranchen.dkEleonore FennePresse- og kommunikationschefBrintbranchen
Tlf:31270320kemf@brintbranchen.dkBilleder

Information om Brintbranchen
Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.
Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.
Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.
Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen
Brintbranchen: Vi må ikke opnå VE-mål med fossilbaseret brint9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU-kommissionen har udsendt sit bud på ny lovgivning om såkaldt lav-karbon brint. Det var en bunden opgave, men det er helt afgørende, at de nye regler ikke åbner en ladeport mod bredere anvendelse af fossilbaseret brint, advarer Brintbranchen, og opfordrer regeringen til som en del af EU-formandskabet at fastholde fokus på grøn brint.
Det danske EU-formandskab skal være grønt1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er mange store og svære opgaver på dagsordenen under det danske EU-formandskab. En af de vigtigste bliver at holde EU fast på en grøn kurs. Tiden er ikke inde til at slække på klimakrav eller sætte den grønne omstilling ned i gear. Det mener Brintbranchen, som opfordrer regeringen til at holde fast i, at netop de grønne ambitioner er Europas vej ud af kriserne.
Brintbranchen: Kurer CO2-sygdommen frem for at kompensere fiskeriet21.6.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Regering og Folketing bør øge fiskeriets adgang til grønne brændstoffer frem for at fritage erhvervet for CO2-afgift frem til 2029. Sådan lyder det fra Brintbranchen i en kommentar til den aktuelle politiske diskussion om CO2-afgift for fiskeriet.
Brintbranchen til EU-Kommissionen: Danmark tager fejl med statsstøtteregler11.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Brintbranchen opfordrer nu, sammen med en række danske virksomheder, EU-Kommissionen til at tage affære, og komme med svar på, om Danmark overfortolker statsstøttereglerne i implementeringen af EU’s tredje direktiv for vedvarende energi. For står den danske tolkning uimodsagt, vil det få store konsekvenser, advarer Brintbranchen.
Regeringens minimumsimplementering af VE-direktiv hæmmer PtX-udviklingen21.5.2025 13:36:31 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har valgt at sidde branchens indsigelser overhørig, og fastholder en minimumsimplementering EU’s tredje VE-direktiv (VEIII). Dermed er det, der kunne have tjent som løftestang for brint- og PtX-udviklingen i Danmark, i stedet endt med en absolut minimumsløsning, der vil svække Danmark i den internationale konkurrence. Det er meget problematisk, og ikke en grøn stormagt værdigt, mener Brintbranchen, som ærgrer sig over, at regeringen misser en så oplagt mulighed for at kombinere klimahandling og erhvervsudvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum