Anima

Opgør i Coop: 71 medlemsvalgte kræver turbokyllinger helt udfaset inden 2025

Del
Coop bør forpligte sig på en fuldstændig udfasning af turbokyllinger frem mod 2025. Sådan lyder det i en fælles opfordring, som 71 medlemsvalgte i Coop har underskrevet forud for det årlige landsrådsmøde denne weekend, hvor der skal stemmes om Coops kyllingepolitik.

Mens alle store supermarkeder i Danmark i løbet af de seneste år har indledt udfasningen af de udskældte turbokyllinger, tøver ledelsen i Coop med at gå samme vej.

Detailgiganten har endda taget et skridt i den modsatte retning med planerne om at lukke Irma, der som den eneste Coop-butik har fjernet de hurtigtvoksende kyllinger fra sortimentet.

Men op til det årlige landsrådsmøde denne weekend kræver en række medlemsvalgte i Coop nu et kursskifte: Fremtidens Coop skal ikke sælge turbokyllinger.

71 medlemsvalgte står frem
Efter over fem års dialog om kyllingevelfærd med Coop, som kun har bragt beskedne resultater, har dyreværnsforeningen Anima ringet rundt til bestyrelsesformænd og landsrådsmedlemmer i Coop for at tage pulsen på baglandets holdning.

Over halvdelen af de adspurgte har udtrykt opbakning til en hurtig udfasning af turbokyllinger. Af disse har 71 taget et skridt yderligere og underskrevet en erklæring om, at Coop helt bør fjerne dem fra butikkerne frem mod 2025, og desuden bør arbejde for at forbedre velfærden yderligere ved bl.a. at sikre mere plads til dyrene. 

En af underskriverne er kandidat til bestyrelsen og har desuden stillet forslag om en udfasning af turbokyllinger, som landsrådet skal stemme om på weekendens årsmøde.

Anima glæder sig
Alle dyreværnsorganisationer i Danmark ønsker et opgør med turbokyllingen ligesom det detailhandlen allerede har taget med burhøns. Derfor vækker det stor glæde hos Anima, at interne kræfter i Coop nu opfordrer til handling:

“Det er positivt, at så mange i Coop ønsker at finde tilbage til den ansvarlighed, der tidligere har kendetegnet virksomheden, når det kom til fx dyrevelfærd. Den har topledelsen de seneste år vist sig at være villig til at gamble med, og det tror jeg har kostet mange kunder”, udtaler Thorbjørn Schiønning, kommunikationschef hos Anima og slutter,

“Jeg mener der er en grænse for hvor længe Coops image kan bære at blive ved at sælge kyllinger, der vokser så hurtigt, at de ikke kan gå normalt og i værste fald risikerer at dø af sult eller tørst pga. lammelse.”


Baggrund

Om Coop
Coop skriver selv at deres “hjerte banker for dyrevelfærd”. Alligevel er Coop den kæde i Danmark der sælger flest turbokyllinger. Dette resulterede i at virksomheden sidste år fik en sidsteplads i en rangering af detailhandlens tiltag for kyllingevelfærd. Kort forinden havde Coop ellers meldt ud, at man var i gang med en udfasning. Af virksomhedens pressemeddelelse fremgår det dog, at der kun er tale om en mindre del af hele sortimentet. Anima har været i dialog med Coop om emnet siden 2017 og har arbejdet for at få Coop til at forpligte sig på en udfasning af alle turbokyllinger samt yderligere velfærdsforbedringer såsom bedre pladsforhold. 

D. 28-29. april afholder Coop landsrådsmøde. Her er der stillet beslutningsforslag om at udfase turbokyllingen. Hvis Coop lykkes med en ambitiøs politik for totaludfasning, vil koncernen potentielt kunne overhale sine konkurrenter på dyrevelfærd.

Om Turbokyllinger
Turbokylling er et andet navn for hurtigtvoksende kylling. Den mest anvendte race i Danmark er Ross 308. Den vokser fra 50 g til lidt over to kg på 35 dage. Turbokyllinger lider i højere grad af gangproblemer, sår på benene, besværet vejrtrækning og organfejl. I Danmark går der op til 20 kyllinger på en kvadratmeter i konventionel produktion. Det er mindre plads end en burhøne har.

Kontakter

Billeder

Information om Anima

Anima
Anima
Tornebuskegade 7, 1. sal
1131 København K

35 10 70 70https://anima.dk/

Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.

Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.

Følg pressemeddelelser fra Anima

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Anima

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum