Blot hver femte designrettighed kommer fra kvinder

Kvinder står bag knap 22 procent af produkter med en registreret europæisk designrettighed. Det viser en ny rapport, som er den første af sin slags, fra den europæiske varemærkeorganisation EUIPO. Lige så overraskende viser rapporten, at kun 23 procent af danske designere er kvinde - eller hvad der svarer til hver fjerde danske designer.
”Vi ved, at virksomheder, der beskytter deres produkter med eksempelvis designrettigheder, klarer sig bedre end virksomheder, der ikke gør. Samtidig har vi behov for en mangfoldighed af innovative produkter for at løse de udfordringer, vores samfund står overfor. Derfor er det ærgerligt, at kvinder i den grad er underrepræsenterede i statistikkerne, for så får vi ikke udnyttet Danmarks fulde potentiale,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, varemærke- og designchef i Patent- og Varemærkestyrelsen.
De typer af produkter, som oftest er designet af kvinder, er, ifølge undersøgelsen, farmaceutiske og kosmetiske produkter, udsmykningsartikler og tekstiler. Modsat er musikinstrumenter, våben, produkter til jagt og fiskeri, byggeenheder samt konstruktionselementer blandt de produkter, der mindst hyppigt er designet af kvinder.
”Kreative kompetencer bygger bro mellem teknologi og adfærd, så brugeroplevelsen bliver stærkere, og det er noget, der i stigende grad er brug for. Derfor er det også afgørende, at flere benytter sig af designrettigheder, for det kan meget vel være et vigtigt middel til at opnå succes i og udenfor landets grænser. Virksomheder investerer tid og mange penge i, at deres designere kan skabe og udvikle produkter, men kan de ikke dokumentere, at de har retten til det, de selv har udviklet, kan det være skønne spildte kræfter, hvis de bliver kopieret,” forklarer Henriette Vængesgaard Rasch.
Sammenlignet med andre EU-lande, ligger Danmark på en 13. plads, når det kommer til designregistreringer i perioden 2003-2022 med mindst en kvindelig designer. Derimod står det bedre til i lande som Holland, Sverige, Tyskland og Frankrig – hvilket er lande, vi normalt sammenligner os med.
Og selvom andelen af designregistreringer fra en kvinde eller grupper af kvinder er stigende, går udviklingen langsom. På europæisk plan vil man først opnå lighed mellem kønnene om 51 år med det nuværende tempo.
Læs den fulde rapport her: Women in Design.
FAKTA: Om rapporten
'Women in design' er den første undersøgelse udført af EUIPO med fokus på kvindelige designere og IP-kønsforskellen baseret på data fra europæiske designregistreringer (RCD) og Eurostat-data. Analysen er baseret på 670 000 designs og 210 000 designere med oplysninger om designerens navn i EUIPO-databaserne (43 procent af RCD-registreringerne) og World Gender-Name Dictionary udgivet af FN-organisationen WIPO.
Kontakter
Tine Heide ThomsenKommunikationschef
Tlf:20 76 92 08tiht@dkpto.dkBilleder

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen
Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser.
Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen
Sådan undgår du kopivarer og får ægte ferieminder med hjem5.7.2023 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
For mange danskere byder sommeren på rejser til udlandet, og som regel bruger vi en del penge på at shoppe. Billige mærkevarer kan være fristende, men pas på: Kopivarer kan være farlige for din og din families sikkerhed. Derfor giver Patent- og Varemærkestyrelsen fire gode råd til, hvordan du spotter og undgår kopivarer på ferien.
Hver anden unge dansker synes, det er i orden at købe kopivarer12.6.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Over halvdelen af danske unge mellem 15 og 24 år mener, at det er acceptabelt at købe kopivarer, og næsten hver tredje har helt bevidst selv købt forfalskede varer. ”Det er nogle opsigtsvækkende tal,” siger Patent- og Varemærkestyrelsen.
Konfirmations-sæson: Styr udenom farlige kopivarer24.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forældre, bedsteforældre og de unge selv skal være på vagt over for ulovlige kopivarer, når de køber ind på nettet i anledning af en konfirmation. 4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det, viser omfattende undersøgelse.
Ulovlige kopivarer: Særligt små virksomheder risikerer at dreje nøglen om21.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Små virksomheder har 34 pct. mindre sandsynlighed for at overleve som virksomhed efter 5 år, hvis kopister krænker deres immaterielle rettigheder. Det viser en ny rapport fra OECD og den europæiske varemærkeorganisation EUIPO.
Dansk innovation får topplacering, men afslører store regionale forskelle29.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Virksomheder i hovedstadsregionen bidrager mest til, at Danmark kan fastholde europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger per mio. indbyggere sidste år, mens Region Nordjylland taber terræn. Region Midtjylland står bag hver fjerde patentansøgning og er dermed også en region med stærke innovative spillere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum