Kystnære skær i Grønland kortlægges fra satellitter
Med 4,4 mio. kr. fra Nordatlantpuljen i perioden 2023-2024 er der afsat midler på Finansloven til at få kortlagt en del af kystlinjen og de grønlandske skær.
Skibstrafikken i de delvist isdækkede farvande omkring Grønland vil stige i takt med at havisen trækker sig tilbage. Derfor vil der opstå et øget behov for viden om, hvordan sejladsmulighederne i grønlandske farvande er. I forvejen arbejder Geodatastyrelsen målrettet på at fremstille søkort over sejlruterne til og mellem bygderne og byerne i Grønland. Men der indsamles ikke dybdedata for de helt kystnære områder.
Det har betydning for den kystnære sejlads, da der kun findes begrænset, eller slet ingen, information om mulige farer langs kysten.
Med satellitteknologi er det muligt på kort tid og med relativt få ressourcer at gennemføre en delvis kortlægning af de kystnære skærområder i Grønland.
- Det er en utroligt vigtig opgave at kortlægge de kystnære områder i Grønland, og jeg er glad for, at vi i Geodatastyrelsen med ekstern bistand får mulighed for at anvende satellitteknologi yderligere sammen med vores gode samarbejdspartnere i Grønland, således at vi kan tilgodese de lokale behov, fortæller en glad direktør for Geodatastyrelsen, Pia Dahl Højgaard.
Ikke præcist nok til søkort
Finanslovsbevillingen betyder ikke, at der bliver produceret flere grønlandske søkort hurtigere, og det kan ikke garanteres, at satellitterne kan opfange alle skær. Derfor kan satellitkortlægningen ikke erstatte søkort. Men det vil betyde, at en GST kan gennemføre en delvis kortlægning af de kystnære områder, som kan være til stor hjælp for sejladsplanlægningen i området og som et hjælpeværktøj til redningsberedskabet i området (SAR – Search and Rescue) og kan øge sejladssikkerheden for eksempelvis fangere, fiskere og andre maritime brugere, der færdes i det kystnære område.
Information om Geodatastyrelsen
Vi sikrer let tilgængelig og troværdig stedbestemt information om havet og fast ejendom.
Følg pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen
Grønland og Danmark indgår vigtig aftale om elektroniske søkort3.12.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Geodatastyrelsen (GST) og Departement for Boliger og Infrastruktur har underskrevet en vigtig aftale, der markerer en skelsættende ændring i produktionen af søkort for Grønland. Fra og med 2025 vil al produktion udelukkende fokusere på elektroniske søkort (ENC), hvilket vil resultere i flere og bedre søkort, som vil forbedre sejladssikkerheden – især for jollesejlere og mindre fartøjer, der typisk ikke anvender papirsøkort.
Geodatastyrelsen udgiver en forbedret dybdemodel29.8.2024 13:10:33 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Dybdemodel (DDM) version 2.0 er netop blevet udgivet med forbedret datadækning og helt nye datakilder.
Ny platform samler ejendomsdata ét sted24.4.2024 14:55:55 CEST | Pressemeddelelse
Det digitale matrikelkort har fået nyt liv.
Gridningsprojekt er forberedelse til fremtidens digitale søkort22.4.2024 09:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Den maritime verden står over for store forandringer med moderne teknologisk udvikling, og en stigning i kompleksiteten af hydrografiske data. Geodatastyrelsen er med i denne digitale udvikling, som omfatter alt fra detaljerede bathymetriske oplysninger til komplekse geospatiale data med fokus på den kommende S-100 standard og muligheder for fremtidig e-navigation. Som et skridt i denne teknologiske udvikling går Geodatastyrelsen nu i gang med et gridningsprojekt af de danske farvande.
Europæisk samarbejde om satellitkortlægning22.1.2024 10:52:00 CET | Pressemeddelelse
Geodatastyrelsen og EOMAP vil med fælles indsats kortlægge lavvandede områder i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum