Naturvenner kritiserer finanslov for historisk fravær af grønne tiltag
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget bestående af SF, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har netop indgået aftale en finanslov for 2023.
Men selvom regeringen i sit eget regeringsgrundlag fremhæver klimakrisen som ”vor generations største udfordring” med en ambition om, at Danmark skal være ”et grønt foregangsland”, så er det nærmest nødvendigt med en lup for at finde nye grønne tiltag i finanslovsaftalen.
Det er enormt skuffende, at der stort set ikke er afsat nye midler til hverken klima, natur eller miljø på finansloven, lyder kritikken fra Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
- Jeg har svært ved at erindre en finanslov, hvor der har været afsat færre midler til det grønne område. På trods af at IPCC netop har udgivet en alarmerende klimarapport, og regeringens egen rådgiver Klimarådet har understreget behovet for handling, så der stort set ikke afsat noget grønt på finansloven. Det er en skuffelse, som ikke rimer med ambitionen om Danmark som et grønt foregangsland, siger Maria Reumert Gjerding.
Biodiversitetsrådet - som er et råd regeringen selv har nedsat for at rådgive om, hvordan man vender tilbagegangen i naturen, har for kort tid siden understreget - at de nuværende biodiversitetsindsatser er helt utilstrækkelige i forhold til at vende tabet af biodiversitet i Danmark. Alligevel er der ikke afsat nye midler til mere natur med den nye aftale.
- Vi har store problemer med vores vandmiljø og havnatur. Der bliver fundet rekord mange pesticider i vores drikkevand, og vi står midt i en buldrende klimakrise. Derfor har vi i den grad brug for tårnhøje grønne ambitioner, hvis vi skal formå at løse de grønne kriser, vi står med netop nu. Det gælder selvfølgelig også finansloven, hvor det havde været oplagt at sætte midler af til beskyttelse af vores drikkevand, reduktion af CO2-udledningerne og mere og bedre natur, siger Maria Reumert Gjerding.
Med den nye aftale bliver der fundet 15,5 mio til at redde klimarådet fra forventede besparelser i 2024, samt 10 mio til demonstrationsprojekter for oprensning af PFAS. Derudover afsættes 2 mio til at belyse mulighederne for at oprette en havnaturfond, som kan sikre kompenserende tiltag for havnaturen i forbindelse med den store udbygning af vedvarende energi på havet.
- Der er trods alt tale om en forbedring i forhold til regeringens oprindelige udspil, hvor blandt andet Klimarådet stod til at blive beskåret kraftigt. Så jeg vil gerne rose partierne bag aftalen for at få hævet ambitionerne en smule, selvom niveauet af grønne tiltag stadig er historisk lavt. Det er et skridt i den rigtige retning, at man nu vil se på mulighederne for at oprette en havnaturfond, som vil kunne sikre bedre beskyttelse af havnaturen, siger Maria Reumert Gjerding.
Hun glæder sig samtidig over, at der også er lavet en aftale om at finde ekstra financieringen til oprydning af forurening ved høfde 42.
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
Danmarks Naturfredningsforening
Mobil: +4526816228
E-mail: kpm@dn.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
Historisk iltsvind: Naturfredningsforening advarer mod at slække på kvælstofkrav4.10.2024 10:14:28 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år. Danmarks Naturfredningsforening advarer regeringen og Folketingets partier mod planer om at slække på kvælstofkravene til landbruget.
Ny analyse: Treparten vil fjerne knap hver tredje husdyr i de 14 mest udsatte vandoplande27.9.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
I den grønne trepartsaftale er det blevet besluttet, at Danmark skal nå sine vandmiljømål med målrettet udtag af landbrugsjord og markregulering af det resterende landbrugsareal, som de primære metoder. Det vil få store konsekvenser for husdyrproduktionen i visse dele af Danmark, viser ny analyse fra CONCITO og Danmark Naturfredningsforening.
Vandselskaber og naturfredningsforening kræver øget kontrol på brugen af pesticider26.9.2024 05:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening (DN), DANVA og Danske Vandværker udtrykker bekymring over den egenkontrol af pesticider der fortsat er i landbruget i nyt udspil. Tal fra Miljøministeriet viser, at 40 procent af de landbrug, der blev underlagt kontrol, overtræder reglerne for brugen af pesticider.
Var gennem 30 fjorde på 30 dage: Nu er stafetten givet videre til minister20.9.2024 16:17:52 CEST | Pressemeddelelse
I løbet af den seneste måned har sejlere, svømmere, dykkere og andre lokale ildsjæle bragt en særlig depeche gennem Danmarks fjorde. Det har de gjort som led i den landsdækkende stafet ”30 fjorde 30 dage” for at sætte fokus på den dårlige miljøtilstand og for at vise den folkelige opbakning til at redde fjordene fra iltsvind. I dag nåede depechen frem til sit endemål på Christiansborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum