Naturvenner kritiserer finanslov for historisk fravær af grønne tiltag
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget bestående af SF, Liberal Alliance, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti har netop indgået aftale en finanslov for 2023.
Men selvom regeringen i sit eget regeringsgrundlag fremhæver klimakrisen som ”vor generations største udfordring” med en ambition om, at Danmark skal være ”et grønt foregangsland”, så er det nærmest nødvendigt med en lup for at finde nye grønne tiltag i finanslovsaftalen.
Det er enormt skuffende, at der stort set ikke er afsat nye midler til hverken klima, natur eller miljø på finansloven, lyder kritikken fra Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
- Jeg har svært ved at erindre en finanslov, hvor der har været afsat færre midler til det grønne område. På trods af at IPCC netop har udgivet en alarmerende klimarapport, og regeringens egen rådgiver Klimarådet har understreget behovet for handling, så der stort set ikke afsat noget grønt på finansloven. Det er en skuffelse, som ikke rimer med ambitionen om Danmark som et grønt foregangsland, siger Maria Reumert Gjerding.
Biodiversitetsrådet - som er et råd regeringen selv har nedsat for at rådgive om, hvordan man vender tilbagegangen i naturen, har for kort tid siden understreget - at de nuværende biodiversitetsindsatser er helt utilstrækkelige i forhold til at vende tabet af biodiversitet i Danmark. Alligevel er der ikke afsat nye midler til mere natur med den nye aftale.
- Vi har store problemer med vores vandmiljø og havnatur. Der bliver fundet rekord mange pesticider i vores drikkevand, og vi står midt i en buldrende klimakrise. Derfor har vi i den grad brug for tårnhøje grønne ambitioner, hvis vi skal formå at løse de grønne kriser, vi står med netop nu. Det gælder selvfølgelig også finansloven, hvor det havde været oplagt at sætte midler af til beskyttelse af vores drikkevand, reduktion af CO2-udledningerne og mere og bedre natur, siger Maria Reumert Gjerding.
Med den nye aftale bliver der fundet 15,5 mio til at redde klimarådet fra forventede besparelser i 2024, samt 10 mio til demonstrationsprojekter for oprensning af PFAS. Derudover afsættes 2 mio til at belyse mulighederne for at oprette en havnaturfond, som kan sikre kompenserende tiltag for havnaturen i forbindelse med den store udbygning af vedvarende energi på havet.
- Der er trods alt tale om en forbedring i forhold til regeringens oprindelige udspil, hvor blandt andet Klimarådet stod til at blive beskåret kraftigt. Så jeg vil gerne rose partierne bag aftalen for at få hævet ambitionerne en smule, selvom niveauet af grønne tiltag stadig er historisk lavt. Det er et skridt i den rigtige retning, at man nu vil se på mulighederne for at oprette en havnaturfond, som vil kunne sikre bedre beskyttelse af havnaturen, siger Maria Reumert Gjerding.
Hun glæder sig samtidig over, at der også er lavet en aftale om at finde ekstra financieringen til oprydning af forurening ved høfde 42.
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
Danmarks Naturfredningsforening
Mobil: +4526816228
E-mail: kpm@dn.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum