Knap én million søer får ikke lov at være mor

Det fremgår ikke af officielle statistikker, men i 2022 var der cirka 920.000 søer i dansk landbrug, der var fastlåst mellem tremmer, mens de fødte, og pattegrisene diede. Det viser Dyrenes Beskyttelses beregning på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og interne tal fra branchen selv.
Søerne fastlåses mellem et sæt tremmer uafbrudt i fire til fem uger ad gangen, hvor de ikke kan vende sig, gå rundt eller komme ud. Dermed afholdes de også fra at udvise deres normale adfærd, blandt andet redebygning og yngelpleje. Derfor lancerer foreningen kampagnen ”Giv soen plads til at være mor”.
- En fri so bygger sin rede over mange timer før faring, og først når reden er færdig, falder hun til ro og gør sig klar til at føde. Hun er meget forsigtig i reden, når pattegrisene først er der. Det er en del af hendes normale adfærd, og derfor er fiksering i hele denne periode et voldsomt overgreb på soen, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
Kampagnens annoncer viser, hvordan fikseringen afholder soen fra sin naturlige adfærd. Målet er at få danskernes og politikernes øjne op for forholdene for søerne og dermed skabe et pres for at ændre forholdene.
”Det er helt oplagt, at vi nu får det forbud mod tvangsfiksering af søer,”, siger Britta Riis.
Politisk er der da også åbnet en dør for forbedringer af landbrugsdyrenes liv. Fødevareminister Jacob Jensen har bebudet en ny, politisk dyrevelfærdsaftale inden sommer. Det sker blandt andet efter, at den stort anlagte ”Handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin” fra 2014 viste sig ikke at have løst problemerne i de danske svinestalde. Faktisk viste Dyrenes Beskyttelses evalueringsrapport, at problemerne er taget til på flere områder.
Landbruget peger traditionelt på, at fiksering er nødvendig for at redde pattegrise, da soen ellers risikerer at lægge sig på sine grise. Men ifølge EU's ekspertorgan EFSA kan pattegrisedødeligheden holdes nede ved at lade søerne føde i tilstrækkelig store stier, som er indrettet efter dyrenes behov.
Antal søer i dansk landbrug 2022
Økologi og friland: 19.525
Søer i løsdriftstier 32.529
Fikserede søer 924.196
Beregningen af fikserede søer er lavet med udgangspunkt i det samlede antal søer i landbruget fratrukket søerne i økologiske og frilandsbesætninger, hvor der ikke må fikseres, og de 3,5 procent af søerne i konventionelle besætninger, der ifølge SEGES, går i løsdriftstier. Kilde: Danmarks Statistik, Friland og præsentation fra direktør for SEGES svineproduktion fra 2021 .
Fakta: Hvornår er soen fikseret?
Soen er cirka otte måneder, når hun bliver drægtig første gang, og her kommer hun ind i en fast cyklus i stalden: Først løbestald, så drægtighedsstald, dernæst farestald og så gentagelse.
Hun er i brunst i cirka fire dage, som hun tilbringer i den såkaldte løbestald, hvor hun bliver insemineret med et langt tyndt rør. Hun bliver i løbestalden yderligere 28 dage. Der er forbud mod at fiksere søer i løbestalden, men det gælder kun for de stalde, der er opført efter 1. januar 2015, og først fra år 2035 omfatter forbuddet alle stalde.
Hvis prøven viser, at hun er gravid, bliver hun flyttet til drægtighedsstalden, hvor hun går frit i cirka 85 dage sammen med andre søer. Det er forbudt at spænde soen fast i denne del af cyklussen.
Et par dage inden hun skal føde, bliver hun flyttet til det, der kaldes for farestalden, hvorefter hun føder og giver die til sine grise, mens hun er fastspændt i omkring 28 dage. Når hun skal føde (hos grise kaldet at fare), bliver hun fastlåst i farestalden.
Billeder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Uerfarne rålam i trafikken: Maj byder på mange påkørsler25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I slutningen af foråret begynder sidste års rålam at færdes rundt alene i søgen efter deres eget område at slå sig ned i. De er uerfarne og har derfor heller ikke helt styr på farerne i trafikken. Det medfører, at maj er en af de måneder med flest hjortepåkørsler.
Tre konkrete tiltag: Sådan sameksisterer vi med ulven23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Paintballkugler, vogterhunde og en langt større anvendelse af ulvesikkert hegn skal være med til at sikre sameksistensen med ulve, lyder opfordringen fra Dyrenes Beskyttelse.
Kattekillinger i nød: Dyrenes Beskyttelse mangler plejefamilier til udsatte killinger16.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Udsigten til en sæson med tusindvis af efterladte og indleverede kattekillinger får Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse plejefamilier, der kan være med til at sikre killingernes overlevelse.
Lange liv i mistrivsel: Forskning afslører voldsomme problemer hos papegøjer i fangenskab15.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De er ensomme, lever i for små bure og har ingen mulighed for at udleve deres naturlige adfærd. Et nyt studie viser, at livet i fangenskab har store konsekvenser for papegøjer.
Fyldt til bristepunktet: Internater vrimler med kaniner på kritisk tidspunkt3.4.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På Dyrenes Beskyttelses internater bliver der i øjeblikket indleveret mange kaniner. Det er en bekymrende tendens, da højsæsonen for kaniner nærmer sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum