Patent- og Varemærkestyrelsen

Konfirmations-sæson: Styr udenom farlige kopivarer

Del
Forældre, bedsteforældre og de unge selv skal være på vagt over for ulovlige kopivarer, når de køber ind på nettet i anledning af en konfirmation. 4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det, viser omfattende undersøgelse.

Konfirmations-sæsonen er de store gavers tid. Men der skal passes ekstra godt på, for kopivarer er nemlig fortsat et stort problem - især når man handler på nettet.

4 ud af 10 danske unge har købt kopivarer uden at vide det, fordi de har svært ved at spotte, om de køber en ægte vare eller et forfalsket produkt, når de handler på nettet. Det viser en rapport fra den europæiske varemærkeorganisation EUIPO. Hele 43 pct. i alderen mellem 15 og 24 år har således ifølge rapporten købt kopivarer uden at vide det.

”Det er vigtigt at se sig godt for, så man undgår at blive snydt. Det kan være svært at gennemskue, om en vare er ægte eller falsk, når man sidder bag skærmen og handler,” siger Henriette Vængesgaard Rasch, varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Med til historien hører dog, at mange køber forfalskede varer helt bevidst, fordi de ofte er billigere. Ifølge undersøgelsen angiver 39 pct. af de unge, at de bevidst har købt kopivarer, hvilket er 2 pct. point højere end EU-gennemsnittet. Det er særligt sket inden for varegrupperne ”tøj og accessoires” (13 pct.), elektronik (11 pct.), fodtøj (9 pct.) og hygiejneprodukter (9 pct).  

Man er sjældent opmærksom på, at der for børnene er en risiko for, at deres helbred sættes på spil. For eksempel kan forfalsket kosmetik og tøj indeholde sundhedsskadelige stoffer. Og forfalsket elektronik, såsom mobilopladere, kan risikere at bryde i brand. Desuden kan man risikere at støtte organiserede kriminelle grupper, som ofte også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet – for eksempel handel med narkotika, ulovlig våbenbesiddelse eller menneskehandel.   

”Der er mange gode grunde til at styre uden om kopivarer. Bagmændene er i vidt omfang organiserede kriminelle, som også kan være involverede i andre former for alvorlig kriminalitet, og de falske produkter kan være decideret farlige. Det ulovlige salg af kopivarer har samtidig alvorlige konsekvenser for det danske samfund og vores erhvervsliv. De danske virksomheder går glip af store indtægter, når deres produkter bliver kopieret," siger Henriette Vængesgaard Rasch. 

Engang var det mest luksusvarer som tasker, ure og solbriller, der blev ulovligt kopieret. I dag forfalskes nærmest alle typer af produkter – for eksempel også kosmetik, legetøj, sportsudstyr, lægemidler, reservedele til biler og elektronik. 

Tjekliste til nethandel

Her er tips til, hvordan du undgår kopivarer på nettet. 

  • Er der sprogfejl og skæve priser?
  • Er prisen mistænkelig lav?
  • Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske? Tjek også "Om os"-siden.
  • Er webadressen mærkelig? 
  • Er betalingsmulighederne mistænkelige?
  • Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

Læs mere på jegvælgerægte.dk. Hjemmesiden drives af 12 myndigheder, som samarbejder tæt om at bekæmpe kopivarer.

Læs den fulde rapport fra EUIPO her: ”IP Youth Scoreboard 2022”

Kontakter

Billeder

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet. Vi arbejder for at sikre, at danske virksomheder har rettighederne til deres egne idéer, så vi skaber de bedst mulige forudsætninger for vækst og udvikling – både i og udenfor Danmarks grænser. 

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye