Affaldsindsamlere fandt 100 ton skrald på en uge

Den danske natur og de danske byer fik sig noget af en forårsrengøring, da børn og voksne i hele landet rykkede ud med affaldssække og gribetænger i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling i slutningen af marts.
I løbet af en enkelt uge blev der indsamlet og registreret mere end 100 ton affald.
Blandt affaldet var enorme mængder engangsemballage – en affaldstype, som årets indsamling satte særligt fokus på, og som de frivillige indsamlere var blevet bedt om at tælle og registrere.
Samlet set er der ifm. affaldsugen blevet registreret 392.000 stykker engangsemballage – heriblandt 55.000 øl- og sodavandsdåser og 26.000 engangskopper.
– Det er tankevækkende, at vi på en enkelt uge kan finde så meget affald og så mange stykker engangsemballage i naturen, og det viser tydeligt, at vi som samfund har et problem med vores affald og omgang med ressourcerne. Vi skal blive bedre til at håndtere vores affald forsvarligt, og så skal vi helt generelt undgå at producere så meget affald i første omgang, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og fortsætter:
– Hvis vi for alvor skal problemet til livs på den lange bane, er vi nødt til at bryde med den udbredte brug og smid væk-kultur, som engangsemballagerne er et godt eksempel på. Det vil ikke alene skåne naturen for en masse affald, men er også afgørende i forhold til at nedbringe Danmarks enorme ressourceforbrug.
Se, hvor meget affald der er blevet registreret i de enkelte kommuner
Rekordstor opbakning til indsamlingen
Aldrig har så mange deltaget i Affaldsindsamlingen som i år. Danmarks Naturfredningsforening vurderer, at omkring 225.000 børn og voksne var ude at samle skrald i løbet af uge 12.
Det rekordhøje antal deltagere skyldes ikke mindst, at der til årets indsamling var tilmeldt ekstraordinært mange børn fra skoler og dagtilbud i hele landet. I alt var 188.000 børn ude at samle affald i løbet af hverdagene.
– Vi er enormt taknemmelig for den store opbakning og det store engagement, vi har oplevet i år. Ikke alene har det betydet, at naturen er blevet lettet for ubegribeligt meget affald – det har også været en god anledning til at minde os selv og hinanden om, hvor vigtigt det er at passe på naturen og på vores ressourcer. For det gør virkelig indtryk, når affaldssækkene er bugnende fulde, og man ved selvsyn bliver opmærksom på, hvor meget affald der ligger og flyder. Derfor er det også fantastisk, at så mange børn deltog i år, så de fra barnsben lærer at tage vare på vores klode, siger Maria Reumert Gjerding.
Succesfuldt samarbejde med erhvervslivet
Ud over de mange skoler, dagtilbud, foreninger og privatpersoner, der tog del i den landsdækkende skraldejagt, har Affaldsindsamlingen i år også mødt stor opbakning fra en lang række virksomheder.
Ikke mindst fra virksomheden NIO, som blandt andet har bidraget med affaldssække til de tusindvis af deltagere. NIO har desuden afholdt en større affaldsindsamling på Kgs. Nytorv i København og stået bag en kreativ konkurrence, hvor de opfordrede de deltagende børn til at lave et skralde-kunstværk af det indsamlede affald.
Igen i år er Affaldsindsamlingen også blevet støttet af Merrild, der har valgt at donere 1 kr. per indsamlet kilo affald. Med resultatet på 100 ton betyder det en støtte på hele 100.000 kr. til Affaldsindsamlingen. For fjerde år i træk har Merrild også sat et gavekort på 25.000 kr. på højkant i skolekonkurrencen ”Merrilds Grønne Pris 2023”. I år gik prisen til Sankt Pauls Skole i Taastrup, som med prisen kan se frem til et område på skolen, der skal omdannes til spændende grønt naturområde med vilde blomster, frugttræer og insekthoteller.
Herudover er Affaldsindsamlingen støttet af New Loop, Rudolph Care, DKTV, GoBoat, Sol og Strand og Northern Hunting.
Danmarks Naturfredningsforening takker for støtten og det gode samarbejde.
____________________________
FAKTA: Hvad er Affaldsindsamlingen?
- Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
- I år fandt Affaldsindsamlingen sted i uge 12 (20.-26. marts)
- I løbet af hverdagene deltog 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerede i weekenden med lokale arrangementer i hele landet. Danmark Naturfredningsforening vurderer samlet set, at omkring 225.000 har deltaget i indsamlingen i løbet af ugen.
- I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de 97 ton affald og 350.000 stykker engangsemballage - heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.
- I 2024 finder indsamlingen sted i uge 15.
- Affaldsindsamlingen er støttet af NIO, Merrild, New Loop, Rudolph Care, DKTV, GoBoat, Sol og Strand, Maxi Zoo og Northern Hunting.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel FaartoftPresseansvarlig i Danmarks Naturfredningsforening
Tlf:53 57 38 31mikkel@dn.dkBilleder

Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum