Børns VilkårBørns Vilkår

Et år med HØRT: Unge kontakter nyt rådgivningstilbud med tunge tanker – især om natten

Del
3.000 gange har unge søgt hjælp på Børns Vilkårs rådgivningsplatform HØRT, der blev lanceret i marts sidste år. Samtalerne tegner et billede af en målgruppe, der slås med tunge problemer og mørke tanker – især i nattetimerne. Således har selvmordstanker været en af de hyppigste henvendelsesårsager i HØRTs første år.

Det er nu et år siden, Børns Vilkår gik i luften med rådgivningstilbuddet HØRT, der henvender sig til unge i alderen 15-24 år. Målet er at tilbyde et mere specialiseret rådgivningstilbud til unge, der er udviklet i samarbejde med de unge selv. Et år efter lanceringen har HØRT haft 3.000 samtaler med unge, og mere end 1.100 gange har unge deltaget i en gruppechat, viser en ny analyse fra Børns Vilkår. Hver tredje af samtalerne handler om psykisk mistrivsel, og hver tiende, der henvender sig, har tanker om selvmord.

”Det er positivt, at så mange unge har fundet vej til HØRT og den hjælp, vores frivillige rådgivere kan tilbyde. Når jeg ser på, hvad det er for nogle emner, der fylder for målgruppen, bliver jeg bekræftet i, at det er vigtigt, HØRT findes,” siger Rasmus Kjeldahl, direktør i Børns Vilkår.

Unge henvender sig oftere med tunge problemstillinger som selvskadende adfærd, psykiske lidelser, angst og ensomhed sammenlignet med børn under 15 år. På HØRT er det 35 pct. af samtalerne, der handler om psykisk mistrivsel, mens det på BørneTelefonen er omdrejningspunktet i 25 pct. af henvendelserne.

”Unge har generelt andre udfordringer end yngre børn, fordi de står over for store overgange i livet, som kan føles tunge at stå alene med. De flytter hjemmefra, skal vælge uddannelse og udvikle grænser og identitet i fællesskaber med andre unge. Samtidig er det et tidspunkt i livet, hvor man skal træffe mange valg og har brug for at blive klogere på sine rettigheder og handlemuligheder,” siger Rasmus Kjeldahl.

Tunge tanker i de sene timer

Det er især i nattetimerne, de alvorlige emner fylder – både på HØRT og BørneTelefonen – men i særlig grad på HØRT. Her udgør selvmordstanker hele 18,8 pct. af samtalerne om natten, mens de udgør 8,7 pct. af samtalerne om dagen. Det er væsentlig flere end på BørneTelefonen, hvor der er 13,3 pct. natlige samtaler om samme emne. Også selvskadende adfærd og ensomhed fylder markant mere på HØRT om natten end på BørneTelefonen.

Forelskelse og knuste hjerter fylder mest

Den allerhyppigste henvendelsesårsag på HØRT er imidlertid spørgsmål og problemstillinger, der relaterer sig til kærlighed og forelskelse. I løbet af det første år med HØRT, har det været omdrejningspunktet i 531 samtaler, hvilket udgør 21,8 pct. af alle rådgivningssamtaler på HØRT. Når man lægger alle de kategorier, der vedrører psykisk mistrivsel, sammen, fylder de dog samlet set mere, end kærlighed og forelskelse gør.

Det er målet for Børns Vilkår, at endnu flere unge skal finde vej til HØRT det kommende år:

”Unge mennesker har altid været velkomne til at kontakte BørneTelefonen, men med HØRT har vi dedikeret nogle rådgivere, der har en særlig indsigt og et erfarent svarberedskab, for lige præcis de emner, vi ved, fylder hos den her specifikke målgruppe. Det håber vi, at endnu flere får øjnene op for det kommende år, ” siger Rasmus Kjeldahl.

Fakta

  • HØRT er et rådgivningstilbud til alle unge i alderen 15-24 år og henvender sig særligt til unge, som er i mistrivsel i kortere eller længere perioder af ungdomslivet
  • HØRT tilbyder en døgnåben chatrådgivning, en rådgivning via talebeskeder kaldet Memo og en gruppechat, hvor unge kan gå i dialog om forskellige emner, der varierer fra dag til dag såsom studievalg, kropsidealer eller familieforhold. Derudover er HØRT til stede på Instagram og TikTok med fx videofortællinger og gode råd fra andre unge
  • HØRTs univers findes på www.hørt.dk og på Instagram-profilen @blivhort
  • De frivillige rådgivere på HØRT skal leve op til de samme krav om uddannelsesbaggrund og erfaring som på BørneTelefonen
  • Unge vil fortsat være velkomne til at kontakte BørneTelefonen, der har 35 års erfaring i at rådgive børn og unge i alle aldre

Kontakter

Billeder

Information om Børns Vilkår

Børns Vilkår
Trekronergade 26
2500 Valby

35 55 55 59http://www.bornsvilkar.dk/

Følg pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Børns Vilkår

Mere end halvdelen af børn og unge i 6. og 9. klasse holder ting for sig selv for at undgå en overreaktion fra deres forældre31.8.2023 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Børn og unge ønsker sig forældre, der er gode til at lytte og kan sætte sig i deres sted. Når forældre derimod bekymrer sig for meget eller tager tingene for seriøst, så undlader børn og unge at dele ting med dem. Det viser en ny undersøgelse om børn og unges forhold til deres forældre, som Børns Vilkår har lavet med støtte fra Nordea-fonden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum