Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser i Sudan: Civile dør, fordi de ikke kan få hjælp

Del
Sårede civile er fanget i krydsilden i Sudan, og kampene forhindrer Læger uden Grænser i at give dem behandling. 25 af organisationens patienter er derfor døde af deres skader i Norddarfur.

Siden lørdag den 15. april har der været intense kampe mellem Sudans hær (SAF) og den paramilitære gruppe RSF flere steder i Sudan - blandt andet hovedstaden Khartoum. Mange er lige nu fanget i krydsilden, herunder civile og sundhedspersonale.

I de sidste tre døgn har Læger uden Grænser modtaget 183 sårede patienter på det hospital, som nødhjælpsorganisationen støtter i byen El Fasher, Norddarfur. 25 personer er døde af deres skader.

Læger uden Grænser opfordrer alle parter i konflikten til at garantere for patienters og sundhedspersonales sikkerhed.

”Størstedelen af de sårede er civile, som blev fanget i krydsilden – heriblandt mange børn. De har ekstremt alvorlige skader, og indtil lørdag eftermiddag var der ingen kirurgisk kapacitet på hospitalet”, siger Cyrus Paye, der er Læger uden Grænsers projektkoordinator i Norddarfur.

”Alle hospitalerne i Norddarfur har været nødsaget til at lukke – enten fordi de ligger tæt på kampene, eller fordi personalet ikke kan nå frem på grund af urolighederne. Det betyder, at der ikke har været nogen steder, vi kunne sende patienterne hen til behandling,” fortsætter han.

Hospitalet i El Fasher er nu ved at løbe tør for brændstof til generatoren og for medicin og blod, der er nødvendigt for at behandle patienterne. Derfor arbejdes der lige nu på at finde en sikker vej ind til hospitalet, så det igen kan få adgang til det fornødne udstyr.

”På grund af konflikten har lufthavnen i El Fasher været lukket ned siden lørdag, og en genåbning er altafgørende for, at vi kan få sendt supplerende medicinsk udstyr og eventuelt endnu et kirurgisk hold fra Læger uden Grænser ind til at støtte op om de kirurger, der allerede er i gang,” siger Cyrus Paye.

På nuværende tidspunkt kan organisationen ikke bevæge sig frit rundt i landet, og der er seriøse udfordringer specielt i Khartoum, Darfur, Nordkordofan og Gedaref. Der har været plyndringer i Læger uden Grænsers bygninger i Nyala og Syddarfur blandt andet en lagerbygning.

I Khartoum er de fleste af organisationens ansatte fanget i de igangværende kampe, og de er forhindret i at hente vitalt medicinsk udstyr fra Læger uden Grænsers lagre og bringe dem ud til hospitalerne.

Ambulancer bliver nægtet adgang til områder, så de ikke kan hente sårede og køre dem på hospitalet eller hente de døde, der ligger i gaderne. Mange patienter kan heller ikke nå hen til de åbne sundhedstilbud på grund af de igangværende uroligheder og konfliktens intensitet. De frygter for deres sikkerhed og liv, hvis de bevæger sig ud.

Nødhjælpsorganisationen står klar til at levere forsyninger og sundhedspersonale til lokale hospitaler og klinikker, der har brug for hjælp og støtte. Men lige nu er det for farligt at bevæge sig ind i Khartoum og flere andre byer.

Læger uden Grænser opfordrer konfliktens parter til at undgå angreb på civile og sørge for, atpatienter og personale har adgang til sundhedsfaciliteter.

Hverken civile, sundhedspersonale eller sundhedsfaciliteter må være mål for angreb.

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser indgår tre-årigt partnerskab med Augustinus Fonden: Støtte på 21 millioner kroner skal sikre medicinsk nødhjælp27.9.2023 15:23:57 CEST | Pressemeddelelse

Syv millioner kroner om året i 2024-2026. Augustinus Fonden støtter Læger uden Grænsers arbejde i akutte, længerevarende og glemte kriser de næste tre år med i alt 21 millioner kroner. Samarbejdet gør det muligt for organisationen at rykke hurtigere ud til de steder, hvor behovene for medicinsk nødhjælp er størst.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum