Økologiske æg har ikke længere forhøjede niveauer af PFAS
Fødevarestyrelsens laboratorie har udført en række nye analyser, efter at der i vinters blev konstateret et forhøjet indhold af PFAS i æg fra økologiske høns, som havde fået foder med fiskemel. Ægproducenterne reagerede dengang hurtigt på oplysningerne om det forhøjede PFAS-indhold i økologiske æg. Fiskemel blev fjernet fra hønsenes foder, og indholdet af PFAS i æggene er faldet hurtigt herefter. Det bekræfter nye analyser.
Fødevarestyrelsen har i marts og april 2023 undersøgt æg fra 10 forskellige økologiske producenter. I otte prøver blev der ikke påvist PFAS, mens der i to prøver var fund af PFAS, men langt under grænseværdien. Der blev ikke påvist PFAS i prøver fra fire forskellige konventionelle æggeproducenter. Efter fundet af PFAS i visse typer af fiskemel har Fødevarestyrelsen også undersøgt fisk fra hav- og dambrug. I 10 af disse prøver er der ikke påvist PFAS, mens der i tre prøver er påvist PFAS i meget lave niveauer og langt under grænseværdien.
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeriminister Jacob Jensen:
”Det er utrolig glædeligt, at Fødevarestyrelsen nu har konstateret, at økologiske æg ikke længere har PFAS i forhøjede niveauer. For mig at se er det udtryk for høj fødevaresikkerhed, når det så hurtigt er lykkedes at få lokaliseret og fjernet kilden til problemet – nemlig fiskemel i foderet. Det skaber tryghed og vished om, at der ikke er noget at frygte ved at spise økologiske æg. Fra regeringens side har vi fortsat stort fokus på den seneste tids generelle udvikling med PFAS, og derfor har Fødevarestyrelsen igangsat et bredere screeningsarbejde af PFAS i vores fødevarer, så vi bliver klogere og kan sætte ind, hvor der er brug for det”.
Yderligere oplysninger:
Fødevareministeriets pressetelefon 20 18 40 52.
Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Slotsholmsgade 12
1216 København K
+45 38 14 21 42https://fvm.dk/
Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Nye tiltag gør det nemmere at anlægge minivådområder15.9.2023 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Minivådområdeordningen har gennemgået en række forbedringer, så det nu er lettere og mere attraktivt at gøre brug af ordningen. Ansøgningsrunden 2023 er nu åben.
Fødevareministeren reagerer på afrikansk svinepest i Sverige9.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De svenske myndigheder har konstateret afrikansk svinepest i vildsvin nordvest for Stockholm. Fødevarestyrelsen følger situationen tæt, og fødevareministeren er i dialog med den svenske landbrugsminister.
Fødevareministeren er vendt hjem efter besøg i Grønland8.9.2023 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra den 4. til 7. september 2023 har fødevareminister Jacob Jensen (V) været på besøg i Grønland. Turen bestod bl.a. af et ministermøde med Naalakkersuisoq for Fiskeri og Fangst Karl Tobiassen samt besøg hos grønlandske myndigheder og virksomheder.
Fødevareklyngen eksporterede danske varer til udlandet for 197 mia. kroner sidste år1.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er fortsat stor efterspørgsel på danske fødevarer internationalt på trods af, at krig og udfordrede værdikæder skaber stigende usikkerhed på de globale markeder. Den seneste opgørelse viser, at Danmark eksporterede fødevarer og udstyr for 197 mia. kroner i 2022, hvilket er en fremgang på ca. 10 mia. kroner i faste priser sammenlignet med året før.
12 anbefalinger til hurtigere udtagning af lavbundsjord er landet på fødevareministerens bord22.8.2023 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fødevareminister Jacob Jensen (V) har modtaget første af i alt to delrapporter fra ekspertgruppen for udtagning af lavbundsjorder med 12 anbefalinger til at sætte tempo på udtagningsindsatsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum