Forskere på DTU: Luft ud, mens du sover. Du sover bedre og præsterer bedre dagen efter.

”Tidligere har det kun sparsomt været dokumenteret, at luftkvaliteten i soveværelset kan påvirke din søvn. Det har vores studie nu klart bevist, at den kan,” siger lektor på DTU Pawel Wargocki.
Han har stået i spidsen for et internationalt forskningsprojekt, der har gennemført en række undersøgelser for at finde ud af, om og hvordan luftkvaliteten i soveværelset påvirker søvnen. Forskerne har bl.a. fundet ud af, at en nat i et indelukket soveværelse kan bidrage til, at du sover dårligere og præsterer dårligere dagen efter.
I forskningsprojektets studier er der foretaget målinger i flere end 100 husstande, som bl.a. har indvilget i at lade forskere måle luftkvaliteten i deres soveværelse, mens de sov. Deres søvn er også blevet tracket og deres kognitive evner testet. Målingerne blev foretaget af både forskere i Danmark og af forskere på Jiao Tong Universitetet i Shanghai i Kina.
Behov for dobbelt så meget udluftning, som reglerne tilskriver
I løbet af en nat påvirker både mennesker og inventar luftkvaliteten i et soveværelse. Som en konsekvens af kroppens metaboliske processer påvirker vi mennesker luftkvaliteten, mens vi sover. Computere, tv-skærme, møbler og tøj forurener også luftkvaliteten i soveværelset. Til sammen ophober forureningen sig i løbet af natten, hvis den ikke bliver fortyndet ved f.eks. at lufte ud.
”Vores undersøgelser har vist, at luftkvaliteten i soveværelset kan påvirke dine kognitive evner såsom din evne til at koncentrere dig, til at forstå og til at reagere. Sover du i et godt ventileret soveværelse, så er det til gavn for dine kognitive evner,” siger Pawel Wargocki.
For at understøtte din søvn bedst muligt, tyder de nye studier fra DTU på, at der skal være dobbelt så meget udluftning i soveværelset, som det danske bygningsreglement i dag anbefaler.
Et åbent vindue forbedrer luftkvaliteten i soveværelset
I Danmark er høj luftforurening udendørs, typisk fra trafik og industri, ikke normalt, og derfor kan et åbent vindue være nok. Men i Kina viste undersøgelsen, at luftforureningen er så høj, at luftkvaliteten indendørs i løbet af natten blev forurenet med helbredsskadelige partikler udefra, når vinduet stod åbent.
”Vores undersøgelse bekræfter, at soveværelser bør ventileres med ren luft i løbet af natten. Et åbent vindue kan anbefales, når luftforureningen er lav, og hvis der ikke er et ventilationsanlæg i boligen. Ellers er den bedste løsning en mekanisk ventilation,” siger Pawel Wargocki.
I Danmark har mekanisk ventilation været en del af bygningsreglementets anbefalinger for nybyggede og renoverede boliger siden 2008.
Om forskningsprojektet
En international gruppe af forskere under ledelse af DTU har siden 2019 arbejdet på at dokumentere, hvilken betydning ventilation og frisk luft har for søvnkvaliteten.
Undersøgelsen konkluderer:
- at et åbent vindue forbedrer luftkvaliteten i deltagernes soveværelser.
- at deltagerne sover bedre og præsterer bedre, hvis de sover med åbnet vindue.
- at en åben dør til resten af boligen ikke har en målbar effekt på søvnkvaliteten.
Læs mere i vedhæftede pdf.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Pawel Wargocki, DTU.
Tlf. 45 45 25 40 11
pawar@dtu.dk
DTU Presse
Pressekontakten varetages alle hverdage fra kl. 9-16
Billeder

Vedhæftede filer
Information om DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU er et teknisk eliteuniversitet med international rækkevidde og standard. Vores mission er at udvikle og nyttiggøre naturvidenskab og teknisk videnskab til gavn for samfundet.
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU rammer plet: Lander lille overskud i 20242.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regnskabet for sidste år er gjort op og viser et overskud på en million kroner. ”Ansvarlig drift er forudsætningen for, at vi kan udvikle os,” siger en tilfreds universitetsdirektør.
Kunstig intelligens finder markant flere risikograviditeter1.5.2025 15:57:18 CEST | Pressemeddelelse
AI-modeller til analyse af ultralydsbilleder kan afsløre op til 35 procent flere risikograviditeter og derigennem forebygge for tidlig fødsel eller fødselskomplikationer.
To kyllingebryster om ugen: Så meget kød kan planeten holde til, at du spiser22.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Vi skal spise mindre kød og flere bælgfrugter, lyder det i kampagner og kostråd. Men hvor meget er ’mindre’? En gruppe DTU-forskere har nu et svar.
DTU-startups tiltrak 21% af dansk venture kapital i 202411.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser, at startups fra DTU i 2024 formåede at tiltrække 1,8 mia. kr. i venture capital-investeringer på det danske marked. Der er overvejende tale om ’deep tech’-startups, der udspringer direkte fra DTUs stærke forskningsmiljøer.
Startskud for byggeriet af Danmarks nye forskningsskib31.3.2025 14:02:41 CEST | Pressemeddelelse
DTU indgår værftskontrakt om byggeriet af forskningsskibet Dana V, som er tegnet af danske skibsdesignere. Skibet vil kunne anvendes af alle forskningsmiljøer i Rigsfællesskabet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum