Finans Danmark

Boligens varmekilde er afgørende for fire ud af fem boligkøbere

Del

Langt de fleste danskere er optaget af, hvordan boligen er varmet op, hvis de i dag skulle købe et hus eller en lejlighed. 44 pct. af dem vil ikke købe en bolig, hvis den er opvarmet med olie- eller gasfyr. Det viser en Epinion-undersøgelse foretaget for Finans Danmark. Samtidig viser en beregning fra DI og Finans Danmark, at boligejerne kan spare op til 14.000 kroner om året på deres varmeregning med en varmepumpe.

Det er afgørende for fremtidens boligkøbere, hvilken varmekilde der bliver brugt til at varme boligen op. I en Epinion-undersøgelse svarer 80 pct, at hvis de skulle købe en bolig, ville det have betydning, om boligen varmes op af f.eks. olie- eller gasfyr, varmepumpe eller fjernvarme. Kun 3,5 pct. svarer, at varmekilden ikke vil have nogen betydning for boligkøb.

”Vi har spurgt danskerne om varmekildens betydning ved boligkøb, og langt de fleste danskere vil være opmærksomme på opvarmningskilden, hvis de i dag skulle købe bolig. Det er helt forståeligt med de prisudsving, vi har set på olie og gas. Samtidig har Ruslands krig i Ukraine øget samfundets fokus på at blive uafhængig af russisk gas og accelerere den grønne omstilling. Set i det lys er det også positivt, at så mange danskere interesserer sig for opvarmningsformen i boligen,” siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Mange vil ikke købe bolig med gas- eller oliefyr

Blandt de danskere, der svarer, at varmekilden vil betyde noget for deres boligkøb, vil 44 pct. undlade at købe en bolig, hvis den opvarmes med olie- eller gasfyr. 47 pct. svarer, at de vil undersøge mulighederne for energibesparelser og for at skifte til en mere grøn opvarmningsform inden et eventuelt køb af en bolig med olie- eller gasfyr.

”Mange danskere svarer, at de inden de køber en bolig med fyr vil undersøge mulighederne for at skifte til en grøn varmekilde og for at spare på energien. Men mange vil helt undlade at købe en bolig med olie- eller gasfyr. Et olie- eller gasfyr kan dog typisk nemt og hurtigt udskiftes til en grønnere varmekilde som f.eks. fjernvarme eller en varmepumpe. Derfor behøver det ikke være en hindring for boligkøbere, at en bolig opvarmes med olie- eller gasfyr. Er man boligejer, kan det at skifte det gamle fossilfyr til en grøn varmekilde gøre boligen mere værd og mere omsættelig,” siger Ane Arnth Jensen.

Store besparelser ved skift til varmepumpe

En fælles analyse fra DI og Finans Danmark viser, at den årlige besparelse ved at købe en varmepumpe er steget fra omkring 5.000 kr. i 2018-2020 til over 14.000 kr. i 2022 for et normalt størrelse hus opvarmet med naturgas. Og selv om prisen på varmepumper også er steget i løbet af 2022, så har det ikke indhentet de årlige besparelser.

”Der er god økonomi i at udskifte et gasfyr til en varmepumpe, og besparelsen er steget med næsten 10.000 kr. på bare et år. Og med de fortsat høje energipriser og den høje usikkerhed om, hvor de bevæger sig hen, kan det i dag langt bedre betale sig for boligejere at skifte til en grøn varmekilde og energiforbedre deres huse,” siger Ane Arnth Jensen.

Læs hele nyheden her

Om Finans Danmark

Finans Danmark er interesseorganisation for bank, realkredit, kapitalforvaltning, værdipapirhandel og investeringsfonde i Danmark.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Finanssektorens klimapartnerskab lancerer fem anbefalinger, der skal få den grønne omstilling op i tempo23.4.2025 08:03:31 CEST | Pressemeddelelse

Statslige garantiordninger for grønne teknologier, sikring af stabile afsætningspriser og hurtigere sagsbehandlingstider. Det er nogle af de vigtigste anbefalinger fra Finanssektorens klimapartnerskab til, hvordan vi får mere kapital og flere investeringer kanaliseret ind i den grønne omstilling. Det er afgørende for at styrke Europas konkurrenceevne og gøre os uafhængige af fossil energi. Anbefalingerne lanceres på baggrund af en ny rapport fra COWI om de barrierer, der i dag spænder ben for Danmarks grønne fremtid.

Nyt sikkerhedstiltag overfor svindel er på vej fra bankerne23.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Finans Danmark har etableret fundamentet, der gør det muligt for bankkunder at sikre, at en bankoverførsel faktisk sendes til den person, man ønsker. Det bliver muligt, når de enkelte banker koordineret i sektoren har taget løsningen i brug. Løsningen er et af de 18 konkrete initiativer, Finans Danmarks Svindel Task Force præsenterede i november 2024. Løsningen kan dog først blive til virkelighed efter en lovændring.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye