Teknik- og miljøborgmester vil undersøge, om man kan åbne skjulte vandløb og åer
Skjulte rør og vandløb løber under jorden i København og forsyner Damhussøen, Utterslev Mose og De Indre Søer med vand.
Ladegårdsåen løber under byen helt fra Bispeengen til De Indre Søer, og Lygte Å løber under jorden fra Bispebjerg til Bispeengen, mens Grøndals Å løber skjult fra Damhussøen til Bispeengen.
De udgør sammen med Københavns åbne vandløb Københavns ferskvandssystem.
Og nu vil teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) have lavet en samlet analyse af, hvad det vil betyde for København og vandsystemet, hvis man fritlægger de skjulte vandløb og søer, og hun håber, at der er politisk opbakning til at afsætte de nødvendige midler til at få det grundigt undersøgt.
”Klimaforandringer giver varmere somre, og her kan åbne vandløb hjælpe med at køle byen ned. Åbne vandløb styrker også biodiversiteten, fordi det tiltrækker insekter. Jeg håber derfor, at der er politisk opbakning til at få undersøgt, om det kan lade sig gøre, så vi kan tage første skridt mod at få en grønnere by,” siger hun.
Hvis man åbner de lukkede vandløb, vil det også skabe flere grønne byrum.
”Københavnerne sætter utroligt meget pris på byens grønne områder. Det er især tydeligt, når solen skinner, og der ved byens parker og søer er fyldt med mennesker, der hygger sig. Nogle gange så fyldt, at det kan være svært at finde en grøn plet eller en ledig bænk at slå sig ned. Der mangler grønne områder i København, og hvis de skjulte vandløb bliver åbnet, vil det skabe flere grønne byrum, som københavnere kan opholde sig i,” siger hun.
København blev oprindeligt anlagt ved havet, hvor der ikke naturligt var større søer eller floder, som kunne forsyne byen med ferskvand. Derfor har man gennem tiden reguleret og udvidet områdets moser og søer samt gravet kanaler for at forsyne den voksende by med drikkevand og vand til byens befæstning.
I slutningen af 1800-tallet begyndte man gradvist at anvende grundvand i stedet for overfladevand til drikkevand, og derfor blev søernes betydning som drikkevandsressource gradvist mindre.
Tidligere udgjorde åbne kanaler og å-løb en sundhedsrisiko i mange af verdens byer, men i takt med at håndteringen af spildevand og affald er blevet bedre i mange byer, er vandløb, åer og søer også blevet sundere.
Fakta:
Vandsystemet er reguleret med pumper, dæmninger og overløbskanter. Desuden er der dele af systemet, hvor vandet renses, og nogle af de nuværende vandløb og åer er oprindeligt gravede kanaler, som siden er rørlagt. Vandløbene, og styringen af dem, har den vigtige funktion at sikre en tilstrækkelig vandstand i blandt andet De Indre søer.
Nøgleord
Kontakter
Teknik- og Miljøforvaltningens pressevagt
Tlf:23278090presse@tmf.kk.dkVedhæftede filer
Information om Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen
Nu kan du nemt og sikkert give dine gamle mobiler til genbrug28.9.2023 12:46:55 CEST | Pressemeddelelse
En brugt mobiltelefon der samler støv i skuffen eller en gammel bærbar computer bagerst i skabet. De fleste af os har brugt elektronik liggende, som vi aldrig bruger, men heller ikke har fået givet videre. Det er elektronik, der ellers kan genbruges. Derfor starter Københavns Kommune fra i dag et forsøg sammen med miljøvirksomheden Ragn-Sells, hvor aflåste elektronikbokse bliver stillet op 15 centrale steder i byen.
KØBENHAVN FÅR ENDNU EN CYKELGADE25.9.2023 11:43:19 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune slår tre fluer med et smæk, når Trekronergade i Valby står foran en forandring. Det skal nemlig gøres tryggere at være blød trafikant i gaden, som også skal bruges til et lede vandet fra skybrud de rette steder hen. Samtidig får gaden ny asfalt, repareret vejbrønde og justeret fortove.
Klimatopmøde: Nu mødes Nørrebro om, hvordan CO2-udledningen skal sænkes22.9.2023 08:23:11 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 24/9 er alle på Nørrebro inviteret til topmøde om, hvordan vores forbrugsvaner kan blive mere bæredygtige. Målet er at mindske CO2-belastningen fra vores transport, boliger og mad på en måde, der fungerer i hverdagen.
50.000 københavnere får invitation til nyt Klimaborgerting4.9.2023 14:06:32 CEST | Pressemeddelelse
Nu inviteres københavnerne til at være med til at lave byens næste klimaplan. De skal komme med forslag til politikerne om, hvordan man kan nedbringe udledningerne fra forbrug på en måde, der giver mening i hverdagen.
Slut med ’storskrald’ i København1.9.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Kommune lukker nu ordningen storskrald og erstatter den med en ny bestående af to kategorier – ’stort indbo’ og ’indendørs træ’. Det skal gøre det nemmere for Københavnerne og sikre, at mere bliver genanvendt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum