Ny uddannelse skal bidrage til flere pædagoger
Fra sommeren 2023 kan blandt andet akademikere begynde på en ny meritpædagoguddannelse i Aalborg. Det er Professionshøjskolen UCN, der opretter en ny sporskifteuddannelse, som skal bidrage til, at flere uddanner sig til pædagog. Uddannelsen findes allerede i København, Århus og Odense, hvor den er efterspurgt. Den er målrettet akademiske bachelorer, der ønsker at skifte fag.
Den nye uddannelse varer 2,5 år, mens en ordinær pædagoguddannelse tager 3,5 år. De studerende er på meritpædagoguddannelsen i beskæftigelse i en daginstitution, skole eller fritidsinstitution i 30 timer. På den måde får de praktisk erfaring med faget ved at arbejde lønnet ved siden af studiet.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Jeg er rigtig glad for, at der nu åbnes endnu en ny vej til at blive pædagog. Sporskiftemodellen er et godt eksempel på, hvordan vi ved at tænke vores uddannelser mere fleksibelt, kan få flere til at vælge eksempelvis pædagogfaget. Den her regering arbejder for at give bedre mulighed for at uddanne sig hele livet. Og jeg synes, at ordningen her giver en god pejling på, hvad der kan ligge af potentiale i uddannelsessystemet, hvis vi tør tænke nyt.
Rektor på Professionshøjskolen UCN Kristina Østergaard Kristoffersen siger:
- I UCN er vi optagede af at bidrage til at løse manglen på pædagogisk arbejdskraft i de nordjyske daginstitutioner. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu kan tilbyde endnu en vej til en uddannelse som pædagog. Jeg håber, at sporskifteuddannelsen kan appellere til ledige akademikere, der har et ønske om at bringe deres kompetencer i spil i en ny profession og ser frem til at byde de første studerende velkommen til september.
Fakta om sporskiftemodelle
- Den nye sporskiftemodel henvender sig til ansøgere med en videregående uddannelse på minimum bachelorniveau.
- En meritpædagoguddannelse varer 2,5 år – ét år mindre end den ordinære pædagoguddannelse.
- Normalt bliver ansøgere til meritpædagoguddannelsen mødt med krav om relevant erhvervserfaring på mindst to år.
- På sporskifteuddannelsen gives studerende i stedet mulighed for at optjene praktisk erfaring sideløbende med studiet i for eksempel vuggestue, børnehave, skole eller fritidsordning, idet de studerende arbejder 30 timer om ugen med løn. Der er derfor ikke krav om forudgående relevant erhvervserfaring.
- Sporskiftemodellen blev første gang indført i 2021 og udbydes i dag på Københavns Professionshøjskole, VIA University College i Aarhus og på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole i Odense.
- Forsøget løber til august 2028.
- UCN forventer at uddanne ca. 25-30 pædagoger om året på den nye uddannelse.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Information om Uddannelses- og Forskningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Seks universiteter udvalgt – skal føre Danmarks fremtidige rummissioner ind i en ny fase25.4.2025 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har en ambition om at udvælge og finansiere op til fire nationale rummissioner over de næste 10 år. Nu er seks universiteter udpeget til at sikre, at den danske rumsektor bliver tæt inddraget i at forme rammerne for rumprogrammet.
Forskningens Døgn fejrer sit 20. år med et tætpakket jubilæumsprogram22.4.2025 09:37:33 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsministeriets videnskabsfestival Forskningens Døgn fejrer i år sit 20-års jubilæum med et program, der er spækket med events rundt om i Danmark. Festivalen løber fra den 22.-27. april.
Presseinvitation: Forskningens Døgn fejrer jubilæum med H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren14.4.2025 10:20:51 CEST | Pressemeddelelse
Kan forskning give os begreb om, hvordan fremtiden kommer til at se ud? Det eksperiment vil blive forsøgt, når videnskabsfestivalen Forskningens Døgn den 23. april fejrer sit 20-års jubilæum med deltagelse fra bl.a. H.M. Dronningen og uddannelses- og forskningsministeren.
SU-fribeløbet hæves på ungdomsuddannelser11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Elever på ungdomsuddannelser kan se frem til, at de fremover må tjene 1.100 kroner mere om måneden ved siden af deres SU. Det sker efter, at aftalekredsen bag SU-reformen bestående af regeringen, LA, KF og DF er blevet enige om at hæve fribeløbsgrænsen på ungdomsuddannelser.
Minister godkender nye muligheder for at uddanne sig inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens8.4.2025 13:33:06 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund har godkendt 15 nye uddannelser fordelt over hele landet. Både danske og internationale studerende får nye muligheder for at uddanne sig – blandt andet inden for cybersikkerhed og kunstig intelligens.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum