'Guddommelig' lovgivning kortlagt: Religion blokerer for frihed og demokrati over hele kloden

Forskere fra København og Lund har kortlagt religioners historiske rolle i politik. Overalt i verden finder forskerne eksempler på, at religion er blevet brugt til at retfærdiggøre politisk magt. Studiet viser samtidig, at religion fortsat bruges til at legitimere politik:
”Samfund, der historisk er præget af tro på almægtige guder, er mere tilbøjelige til at have nuværende love, som diskriminerer eller favoriserer visse samfundsgrupper,” siger Jeanet Sinding Bentzen, lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet.
”Det kan være love, der begrænser kvinders rettigheder eller forbyder homoseksualitet. Eller love om blasfemi og privilegier til religiøse organisationer,” nævner hun.
Religion og ulighed går hånd i hånd
I forskningsprojektet har Jeanet og hendes kollega Gunes Gokmen samlet data om religioner i 1.265 præmoderne samfund. De informationer har forskerne blandt andet sammenlignet med aktuelle data om udbredelsen af religiøse love i 176 lande.
”De mange informationer giver os mulighed for at sammenligne samfund, der tilhører samme sproggruppe, har samme kompleksitetsniveau, subsistensmetode og udviklingsniveau – og ligger på det samme kontinent,” forklarer Jeanet Sinding Bentzen.
Selv blandt samfund, der ligner hinanden på alle de nævnte parametre, kan uligheden være meget større i det ene samfund end i det andet.
”Det er tydeligt, at man i samfund med en større social ulighed ofte tilbeder guder, der tilskrives dominerende karakter. I gennemsnit er der 30 % større sandsynlighed for, at guder, der tillægges moraliserende karakter, er til stede i samfund med store klasseskel, sammenlignet med mere lige samfund,” siger Jeanet Sinding Bentzen og uddyber:
”Moraliserende og straffende guder er langt mere effektive som magtmiddel, mens ånder, der ikke kan straffe eller blande sig i menneskers handlinger, er ubrugelige til det formål.”
Gud holder hånden over diktatoren
Forskerne har gjort endnu en vigtig opdagelse: I autokratier, hvor magten er samlet hos en enkelt person eller en ganske lille gruppe af personer, er der en klar tendens til at institutionalisere religion. Det kan nemlig være med til at legitimere autokraternes magt, når de kan henvise til det guddommelige.
”Den guddommelige legitimitet af magtens koncentration hos en ganske lille gruppe af mennesker, kan meget vel understøtte autokratiets overlevelse, fordi den lille gruppe af magthavere får sit mandat til at udøve magt fra oven og altså ikke skal spørge folket. På den måde står autokratens religiøse mandat i modsætning til demokratisering,” fremhæver Jeanet Sinding Bentzen.
Forskerne ser en verden, hvor religion og populistiske politikker får stadig større opbakning i nogle samfund. Af samme grund bliver det vigtigere at forstå rødderne til sådanne tendenser, vurderer de.
”Der findes et væld af studier, der viser, at religion kan have en positiv indflydelse på menneskers generelle velvære og på samfund. Vores studie viser, at der også er en bagside af den medalje,” siger Jeanet Sinding Bentzen og fortsætter:
”Religion er mange ting. Mens det for nogle er et sæt overbevisninger, der giver trøst og personlig styrke, kan det for lovgivere være et redskab til at opnå uanfægtet magt.”
Studiet, der hedder “The Power of Religion”, er netop blevet udgivet i Journal of Economic Growth, som kan læses her.
Nøgleord
Kontakter
Jeanet Sinding Bentzen
Lektor ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet
Tlf.: +45 28 25 26 15
Mail: jeanet.bentzen@econ.ku.dk
Simon Knokgaard HalskovPresse- og kommunikationsrådgiver
Tlf:+45 93 56 53 29sih@samf.ku.dkBilleder
Information om Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet

Øster Farimagsgade 5
1353 København K
+45 35 32 35 46http://www.samf.ku.dk
Det Samfundsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet har forskningsmiljøer inden for antropologi, psykologi, statskundskab, sociologi og økonomi.
Fakultetets forskning er førende inden for en lang række sociale, økonomiske og politiske områder. Læs mere om fakultetet samt dets institutter og centre.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet - Det Samfundsvidenskabelige Fakultet
Københavns Universitet og Region Sjælland rykker psykologiuddannelsen tæt på praksis29.9.2023 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra september 2024 bliver det muligt at tage en kandidatuddannelse med fokus på klinisk psykologi i tæt parløb med psykiatriske behandlingsinstitutioner i Region Sjælland. Det sker, når Københavns Universitet og regionen etablerer et helt nyt uddannelsesspor med base i Slagelse og Roskilde.
Ukrainske flygtninge i Danmark kæmper med symptomer på posttraumatisk stress8.9.2023 06:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Den første brede undersøgelse af ukrainske flygtninges liv i Danmark viser, at næsten hver tredje viser tegn på posttraumatisk stress, PTSD. Men samtidig er der bred tillid til det danske samfund. Hver anden flygtning drømmer om permanent ophold i Danmark.
Demokratisk klimaeksperiment på SAMF29.8.2023 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Samfundsvidenskaberne har et stort ansvar for at fremme den grønne omstilling i samfundet, og med over 7.000 studerende og ansatte skal Det Samfundsvidenskabelige Fakultet også selv tage den grønne medicin. SAMF inviterer derfor i efteråret studerende og ansatte til at deltage i en professionelt faciliteret klimasamling med et mål om at levere nytænkende anbefalinger til fremtidens bæredygtighedsarbejde på SAMF.
Mange grønlændere oplever klimaforandringer – langt færre tror, de er menneskeskabte24.8.2023 06:50:00 CEST | Pressemeddelelse
Befolkningen i Grønland er i særlig grad udsat for klimaforandringer, og de fleste grønlændere føler sig direkte berørt af dem. Alligevel mener kun halvdelen, at de er menneskeskabte, viser et studie udgivet i det internationale tidsskrift Nature Climate Change.
Puff-bars: Nyt projekt vil tage dampen ud af ulovligt onlinesalg10.8.2023 06:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Med støtte fra TrygFonden skal sociologer på KU kortlægge salget af ulovlige e-cigaretter til engangsbrug, de såkaldte puff-bars, og udvikle nye måder at sætte ind mod det grå marked på nettet. Især blandt unge er brugen af puff-bars vokset kraftigt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum