Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden bevilgede knap 7,5 mia. kr. i 2022 til formål, som gavner samfundet

Del
I 2022 uddelte Novo Nordisk Fonden 7,464 mia. kr. til i alt 695 nye initiativer. Beløbet er mindre end i 2021, men fonden forventer stadig at øge sit bevillingsniveau yderligere i de kommende år.

Et af fondens største initiativer i 2022 var etableringen af Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme, som fonden har afsat op til 1,5 mia. kr. til. Programmet, der har som mål at udvikle Danmarks første fuldt funktionelle kvantecomputer, er forankret på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet og omfatter etablering af en fabrikationsfacilitet og involverer forskergrupper fra førende universiteter og industrier verden over.

Projektet var et af mange af Novo Nordisk Fondens store missionsdrevne satsninger og initiativer i 2022, der bestod af stærke partnerskaber med flere interessenter og tværfagligt samarbejde.

”Det kræver en fælles indsats at tackle de samfundsmæssige udfordringer, som verden står over for i dag. Partnerskaber med nationale og internationale aktører er i den forbindelse helt afgørende. Dette kommer vi til at fortsætte med og udbygge i de kommende år,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden.

Et andet stort partnerskab varetableringen af Center for Sundt Liv og Trivsel, som fonden har støttet med en bevilling på 1 mia. kr. over 10 år. Centrets mission er at bidrage til at mindske forekomsten af overvægt og fedme og øge trivslen hos børn i Danmark. Centret er etableret i tæt samarbejde med kommunerne og uddannelsesinstitutioner og medfinansieres af den danske regering med 10 mio. kr. årligt i perioden 2023 til 2032.

Stærkt fokus på innovation
Novo Nordisk Fonden har et stærk fokus på at sikre, at den gode forskning, der udføres i Danmark, omsættes til nye produkter og løsninger, der gavner samfundet. I 2022 afsatte fonden bl.a. 127 mio. kr. til Plant2Food, en ny Open Innovation in Science-platform som fokuserer på forskningssamarbejde på tværs af de forskellige sektorer inden for plante- og fødevarevidenskab. Platformens formål er at accelerere den generelle udvikling af plantebaserede fødevarer.

”Mere end nogensinde før er vi afhængige af innovation inden for life science for at forbedre den globale sundhed og bidrage til udviklingen af et bæredygtig samfund. Ved at fremme forskning på tværs af de naturvidenskabelige discipliner og udvikle teknologier til at generere og udnytte data kan vi skabe et verdensklasse life-science-økosystem, der vil spille en nøglerolle i forhold til at drive denne udvikling,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Udover støtte til større missionsdrevne indsatser uddelte Novo Nordisk Fonden sidste år i alt 2,5 mia. kr. på baggrund af ansøgninger indsendt til fonden i åben konkurrence i dens årlige ansøgningsrunder.

”Der vil være årlige udsving i vores bevillinger, som i 2022 var lavere end i 2021. Vi forventer, at vores bevillinger i 2023 vil overstige ni mia. kr.,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Nøgleord

Kontakter

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Ny laboratoriefacilitet til udvikling af celleterapi skal styrke kampen mod kroniske sygdomme21.9.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 950 mio. kr. til etablering af en laboratoriefacilitet i verdensklasse, der skal hjælpe forskere med færdigudvikling og opskalering af nye celleterapier, så de kan testes på mennesker. Novo Nordisk Foundation Cellerator vil få en central rolle i det danske økosystem for celleterapi, idet den nye facilitet kan hjælpe med at omsætte forskningsmæssige gennembrud inden for celleterapi til anvendelige behandlingsformer for mennesker med sygdomme som kronisk hjertesvigt, Parkinsons sygdom, nyresygdomme, type 1-diabetes og flere former for kræft.

Novo Nordisk Fonden understøtter livsnødvendig uddannelse af sundhedspersonale i Indien og Østafrika med op til 1 mia. kr.3.4.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Den globale mangel på kvalificeret sundhedspersonale er en stigende udfordring, og ifølge WHO vil der være brug for yderligere 10 millioner sundhedsprofessionelle inden 2030. Behovet er særligt akut i lav- og mellemindkomstlande, hvor sundhedssystemerne allerede er under pres. Med lanceringen af Partnership for Education of health Professionals (PEP) tager Novo Nordisk Fonden et nyt skridt for at reducere ulighed i sundhed. Gennem en målrettet indsats bliver fokus rettet mod uddannelse af sundhedsprofessionelle i regioner af Indien og Østafrika, hvor manglen er særligt stor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum