Stort fald i naturgasforbruget sidste år

Det faktiske energiforbrug faldt med 1,5 pct. i 2022 i forhold til året før. Udviklingen var båret af et fald i forbruget af naturgas på 29 pct. og et mindre forbrug af kul på 3,4 pct. Faldet i forbruget af naturgas kan bl.a. forklares ved, at prisen på ledningsgas steg i 2022 og dermed tilskyndede forbrugerne til at spare på gassen. Samtidig steg produktionen af bionaturgas, der fortrænger naturgas, så andelen i 2022 udgjorde 33 pct. af den samlede forsyning af ledningsgas. I modsat retning trækker forbruget af olieprodukter, der steg med 5,3 pct. primært som konsekvens af et øget salg af brændstof til indenrigs- og udenrigsluftfart fra danske lufthavne.
Forbruget af vedvarende energi i 2022 steg ligeledes med 5,3 pct. Produktionen af elektricitet fra vindkraft og solcelleanlæg steg sidste år med 22 pct. og dækkede næsten 60 pct. af elforsyningen. Til sammenligning stod sol- og vindkraft i 2021 for 47 pct. af elforsyningen. Ud over en øget produktion af elektricitet baseret på vindkraft og solceller, er forbruget af biogas og omgivelsesvarme fra varmepumper også steget.
Fald i CO2-udledningen fra energiforbrug
Som konsekvens af det samlede lavere forbrug af fossile brændsler, der også inkluderer brændstof solgt til udenrigsluftfart fra dansk lufthavn, faldt de faktiske CO2-emissioner fra energiforbruget med 0,9 pct. i 2022. Når emissionerne fra energiforbrug korrigeres for klimafluktuationer og brændselsforbrug knyttet til nettoelimport, ses et fald på 3,8 pct.
Se de mere detaljerede månedsopgørelser fordelt på brændsler.
Yderligere resultater:
- Bruttoenergiforbruget korrigeret for brændselsforbrug knyttet til nettoelimport og klima faldt i 2022 med 2,7 pct. Forbruget af olie steg med 4,8 pct. mens forbruget af naturgas faldt med 28 pct. og forbruget af kul faldt med 16 pct. Forbruget af vedvarende energi steg med 1,7 pct.
- Det faktiske energiforbrug faldt med 1,5 pct. Forbruget af naturgas og kul faldt med henholdsvis 29 pct. og 3,4 pct. mens forbruget af olie og vedvarende energi begge steg med 5,3 pct.
- Den samlede produktion af energi steg med 6,9 pct. i forhold til 2021. Det skyldes, at produktionen af råolie og naturgas er stort set uændret, mens produktionen af vedvarende energi mm. er steget.
- Produktionen af el fra vind- og solenergi steg med 22 pct. og udgjorde ca. 60 pct. af elforsyningen i 2022. En endelig opgørelse af den samlede andel af vedvarende energi i elforsyningen publiceres til efteråret, hvor oplysningerne er klar. I en foreløbig opgørelse over forbruget af biogas ses en stigning på ca. 11 pct.
- Danmarks selvforsyningsgrad for energi var i 2022 på 60 pct. Hermed menes, at Danmarks produktion af energi sidste år dækkede 60 pct. af den energi, som Danmark forbrugte i form af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. Det er en stigning på 5 procentpoint, der kan tilskrives det lavere energiforbrug i 2022 kombineret med en højere produktion af vedvarende energi fra blandt andet vindmøller.
Kontakt:
Pressechef Ture Falbe-Hansen, tlf. 25 13 78 46, e-mail tfh@ens.dk, eller
Specialkonsulent Jane Rusbjerg, tlf. 33 92 68 36, e-mail jru@ens.dk
Kontakter
Ture Falbe-HansenPressechef
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkPressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:33 95 08 00Billeder

Information om Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum