Vandselskaber vil beskytte hele vandkredsløbet mod miljøfarlige stoffer

Medicinrester, PFAS, pesticider og andre miljøfarlige stoffer hører hverken til i grundvandet eller vandmiljøet. Derfor kæmper DANVA for, at vandselskaberne får bedre muligheder for at løse problemerne. Og i aprilnummeret af branchemagasinet DANSKVAND sætter DANVA netop fokus på problemer og løsninger, når det kommer til miljøfarlige stoffer i vandet.
“Vandselskabernes økonomiske rammer skal indrettes på en måde, så DANVAs medlemmer kan investere i at skærme mennesker og miljø mod de miljøfarlige stoffer. De rammer skal bl.a. bruges til at finansiere sprøjtefrie grundvandsparker og, for spildevandsselskabernes vedkommende, at anlægge et ekstra rensetrin i processen,” siger Carl-Emil Larsen, direktør i DANVA, i sin leder i DANSKVAND.
I magasinet kan man læse mere om, hvad det fjerde rensetrin er, og hvilke erfaringer danske vandselskaber allerede har gjort sig med fjernelse af medicinrester fra spildevandet.
Forureneren skal betale
I forbindelse med en revision af byspildevandsdirektivet foreslår EU-Kommissionen, at medicinal- og kosmetikindustrien skal betale en del af regningen i forbindelse med indførslen af det fjerde rensetrin, som skal komme miljøfarlige stoffer i spildevandet til livs. Kommissionen oplyser, at hele 92 procent af disse stoffer stammer fra de to industrier.
Nikolaj Villumsen, valgt for Enhedslisten, bliver forhandler om byspildevandsdirektivet på vegne af venstrefløjsgruppen i Europa-Parlamentet. Han erklærer sig som tilhænger af “de skrappest mulige krav” til spildevandsrensning.
“Min absolutte topprioritet er at få lavet en bedre beskyttelse af natur og klima, der samtidig er socialt retfærdig. Hvis der er muligheder for at stramme yderligere op i forhold til udkastet, så er det oplagt at gøre det,” siger Nikolaj Villumsen til DANSKVAND.
EU-Kommissionen lægger op til, at renseanlæg over 100.000 PE (personækvivalenter) skal fjerne 80 procent af de miljøfarlige stoffer i spildevandet. Nikolaj Villumsen opfordrer til at være særlig opmærksom på cocktaileffekter som følge af samspillet mellem flere skadelige stoffer.
Pernille Weiss, valgt for De Konservative, er med i Det Europæiske Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, der er konservativ/kristelig-demokratisk. Hun støtter umiddelbart kravene i udkastet om spildevandsrensning.
”Det er mit indtryk, at EU-Kommissionen har forberedt sig godt, så Kommissionen har foreslået det, der er behov for,” siger Pernille Weiss til DANSKVAND.
De to EU-parlamentarikere er dog splittede i spørgsmålet om, hvordan regningen skal fordeles. Læs mere om det i DANSKVAND.
Kunder kan trygt drikke vandet
DANVA støtter Kommissionens forslag om et udvidet producentansvar ud fra forureneren betaler-princippet og ser gerne, at samme princip bliver indført i forhold til drikkevand.
“Vandværker har i mange år kæmpet med rester af miljøfarlige stoffer i det grundvand, der anvendes til drikkevand. Fremadrettet skal vi derfor i en periode indstille os på, at man flere steder skal rense grundvand, der anvendes til at drikke. Den erkendelse viser vigtigheden af at indføre et udvidet producentansvar på sprøjtemidler, så de, der fremstiller produkterne, også betaler for den oprydning og rensning, deres produkter vil medføre,” siger Carl-Emil Larsen.
På trods af miljøfarlige stoffer har vandkunderne dog ikke noget at frygte, når de åbner for vandhanen, lyder det fra en af landets førende eksperter, Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på Institut for miljø og ressourceteknologi på DTU.
“Jeg mener fortsat, at det danske drikkevand er godt og rent, og jeg synes, vandselskaberne gør en rigtig god indsats for at sikre, at det forbliver sådan. Forbrugerne behøver ikke være bekymrede for det vand, de får i hanerne,” siger professoren til DANSKVAND.
Læs mere om udfordringer og løsninger i forhold til miljøfarlige stoffer i magasinet DANSKVAND.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder
Links
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Beskyt drikkevandet mod svindel med flytning af jord27.6.2025 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA hilser regeringens nye initiativer mod ulovlig flytning og håndtering af forurenet jord velkomne, men anbefaler yderligere tiltag. Miljøminister Magnus Heunickes forslag om øget digital sporbarhed, skærpet kontrol og højere bøder er nødvendige, første skridt på vejen mod en bedre beskyttelse af drikkevandet.
EU-kommissær glæder sig til at samarbejde med Danmark om udfordringer med vand20.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark viser vejen med imponerende vandprojekter, der gør samfundet mere modstandsdygtigt. Det siger Jessika Roswall, EU’s kommissær for miljø, vand og cirkulær økonomi, til magasinet DANSKVAND forud for det danske EU-formandskab. Både kvaliteten og mængden af drikkevand er blandt nogle af de problemer, som danske løsninger kan afhjælpe.
Danmark deltager i europæisk vand-smagning med Bornholmsk vand22.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 22. maj 2025 afholdes Europas første Water Tasting Journey Across Europe i Bruxelles i anledning af EurEau’s 50-års jubilæum. Her præsenteres postevand fra ti europæiske lande, herunder Danmark, for at illustrere mangfoldigheden i smag og oprindelse.
Rent drikkevand i hele landet kræver lokal handling21.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DANVA sætter drikkevandsbeskyttelse øverst på dagsordenen i den grønne trepart i Odense. Det sker sammen med bl.a. ministeren for grøn trepart og formanden for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Nyt kort styrker mulighed for at beskytte drikkevand og vandmiljø1.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljøs nye og mere detaljeret kvælstofretentionskort, markerer et vigtigt skridt på vejen mod et sundere vandmiljø og en styrket beskyttelse af Danmarks drikkevandsressourcer flere steder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum