Syddansk Universitet

International hæder til fodbold fitness og fodboldprofessor Peter Krustrup

Del
UEFA har tildelt en Gold Award for “bedste sociale initiativ” til Fodbold Fitness U90 Træningscamp, et projekt udviklet af SDU og DBU Bornholm.
Fodbold kombinerer sundhedsfremme med sjov og kammeratskab. Her hos seniorerne, som dyrker fodbold fitness.Foto: Oliver Hardt, UEFA
Fodbold kombinerer sundhedsfremme med sjov og kammeratskab. Her hos seniorerne, som dyrker fodbold fitness.Foto: Oliver Hardt, UEFA

I september 2022 samlede arrangørerne 57 seniorer i alderen 61 – 85 år til fire dages fælles træningsophold på Bornholm til begivenheden Fodbold Fitness U90 Træningscamp.

Deltagerne kom fra en række forskellige projekter, hvor fodbold bruges som sundhedsfremme – både fysiologisk, socialt og mentalt, herunder FC Prostata, Fodbold for Hjertet og Fodbold Fitness U90.

Formålet med træningslejren var at understøtte og udbygge de sociale fællesskaber, som de ældre er en del af. Samtidig var der fokus på at gøre opmærksom på det potentiale, der ligger i livslang idrætsdeltagelse. Lige præcis i forhold til fodbold er dette et unikt fænomen internationalt.

Fodbold er sundt og sjovt

Initiativet er nu blevet præmieret med en Grasroots Gold Award fra UEFA (Union of European Football Associations) for bedste sociale initiativ i Europa 2022/2023.

-Fodbold er et helt særligt redskab, fordi det kombinerer sundhedsfremme med sjov og kammeratskab, forklarer Peter Krustrup, professor i sport og sundhed på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU, der har været involveret i forskning i fodbold for sundhed i over 20 år.

-Vores forskning har vist, at rigtig mange mennesker kan have gavn af at spille fodbold, uanset deres alder, køn og tidligere idrætserfaringer, og det er mit store ønske at denne europæiske anerkendelse kan bidrage til at booste den internationale udbredelse af motionsfodbold for kvinder og mænd på 60, 70, 80 og 90 år.

Effektiv forebyggelse og behandling

Peter Krustrup har været med til at udvikle konceptet fodbold fitness, en modificeret form for fodbold, som utrænede voksne kan dyrke og samtidig forbedre deres helbred og velbefindende.

Det har mere end 200 videnskabelige artikler fra Peter Krustrups forskningsenhed beskrevet.

Forskningen viser, at fodboldtræning kombinerer tre typer træning - højintensiv intervaltræning (HIIT), udholdenhedstræning og styrketræning - der alle arbejder på samme tid, hvilket gør motionsfodbold til en virkelig effektiv træningsform.

-Det er en fantastisk forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme, både relateret til hjerte-kar-sygdomme, stofskiftesygdomme og udfordringer i muskler og knogler. Det er derfor, vi kalder det medicin. I nogle tilfælde er fodbold lige så god som, eller endda bedre end pillemedicinering, siger Peter Krustrup.

Med til at udbrede kendskabet

På Bornholm, som lagde græs til træningslejren i 2022 og gør det igen i 2023, er Lars Albæk, formand for DBU Bornholm og næstformand i DBU’s Breddekomité, glad for prisen fra UEFA og den anerkendelse, der følger med.

-Legen med og fællesskabet om den lille runde læderbold er jo i den grad noget alle, uanset alder kan være med til og have stor glæde af, og noget vi i DBU i mange år har kæmpet for, siger han.

-Jeg er meget stolt over, at vi i DBU Bornholm nu på denne måde kan være med til at udbrede kendskabet til fodbold fitness konceptet, både på Bornholm, i resten af Danmark og rundt om i Europa. Jeg håber også, at hæderen vil få endnu flere til at deltage i vores årlige Fodbold Fitness Camp på Bornholm.

Fakta: Fodbold fitness blev introduceret i 2011 og er i dag en integreret del af DBU (Dansk Boldspil-Union). Trænerkurser i Fodbold fitness og Fodbold for Hjertet afholdes over hele landet i samarbejde mellem DBU og SDU.
I år afholdes ”Fodbold Fitness U90 Træningscamp på Bornholm” den 8.-11. september. Der forventes 300-500 deltagere fra både Danmark og udlandet.

Ulrich Ammundsen, som arbejder med sports- og kulturinnovation, og var Host City Manager i København til EM2020, er medarrangør af Fodbold Fitness Campen på Bornholm.

Kontakter

Professor Peter Krustrup
pkrustrup@health.sdu.dk
Mobil +45 21 16 15 30

Billeder

Fodbold kombinerer sundhedsfremme med sjov og kammeratskab. Her hos seniorerne, som dyrker fodbold fitness.Foto: Oliver Hardt, UEFA
Fodbold kombinerer sundhedsfremme med sjov og kammeratskab. Her hos seniorerne, som dyrker fodbold fitness.Foto: Oliver Hardt, UEFA
Download
Foto Oliver Hardt, UEFA
Foto Oliver Hardt, UEFA
Download
Foto: Oliver Hardt, UEFA
Foto: Oliver Hardt, UEFA
Download
Foto: Oliver Hardt, UEFA
Foto: Oliver Hardt, UEFA
Download

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye