Gjensidige

Boligkøb i blinde: Hver tredje dansker køber bolig uden rådgivning

Del
Et stigende antal danskere dropper at få rådgivning, inden de køber bolig. Det viser nye tal. Det kan dog få store økonomiske konsekvenser for nye boligejere, advarer eksperter.

For langt de fleste danskere er boligkøbet den største investering, de foretager i løbet af livet. Alligevel fravælger en voksende gruppe af boligkøbere professionel rådgivning fra køberrådgivere, håndværkere, eller advokater inden underskriften sættes på købsaftalen. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet Gjensidige for og NRGi.  

I undersøgelsen svarer godt hver tredje boligejer, at deres seneste boligkøb blev foretaget uden køberrådgivning, og det er et tal, der er vokset fra hver femte siden 2022. Udviklingen overrasker Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi. 

”Taget i betragtning hvor stor en investering et boligkøb er, er det ikke risikoen værd at spare køberrådgivning væk for i stedet at risikere at købe en bolig i en anden stand, end man forventede. Ved at få en specialist til at gennemgå ejendommen fra kælder til kvist, ved man som køber præcis, hvordan det står til med boligens tilstand og så undgår man slemme overraskelser, der på sigt kan blive en dyr affære,” siger Bo Halm Andersen.   

Den manglende villighed til at søge rådgivning kan også have konsekvenser for boligkøbere, når det gælder forsikringen og skader. Det forklarer Henrik Sagild, der er skadesdirektør i Gjensidige. 

“Nogle af de skader, som er mest omkostningstunge og omfangsrige, ser vi i boliger, hvor skader får lov til at udvikle sig, fordi de ikke er blevet opdaget i tide. Det kan fx være fugtskader, der får lov at udvikle sig til råd og svamp, fordi de ikke er blevet opdaget og udbedret tids nok. Benytter man sig af en rådgiver i forbindelse med sit boligkøb, garderer man sig i høj grad mod disse ubehagelige overraskelser, og derfor er det et af de sidste steder, man bør spare under sit boligkøb,” siger han.  

Hos Gjensidige er der årligt en håndfuld ejerskifteskader, der overstiger 1 mio. kr., og gennemsnitsskaden koster i snit mere end 20.000 kr. at udbedre. 

Presset økonomi og tro på egne evner 

Ifølge Bo Halm Andersen kan der være flere årsager til, at folk dropper rådgivningen, når de jagter drømmehuset. Det drejer sig nemlig ikke kun om ønsket om at gøre boligkøbet så billigt som muligt, det nuværende boligmarked spiller også en rolle, lyder det.  

”Jeg tror, at der er flere forklaringer på, hvorfor en stigende andel af danskerne ikke prioriterer køberrådgivning inden boligkøbet. Dels har det seneste år budt på en historisk høj inflation, der naturligvis får rigtig mange til at ønske at spare, hvor der spares kan, men derudover har køberne bedre tid til at besigtige boligen flere gange før et køb end tidligere på grund af længere liggetider,” siger han og fortsætter.  

“Men den besparelse det er at sløjfe rådgivningen, står ikke mål med risikoen ved at købe en bolig i dårligere stand, end man troede. Slet ikke når vi ved, hvor dyrt det potentielt kan blive, hvis de her skader får lov at udvikle sig, og derfor er det altid en god idé at få professionelle øjne på,” siger Bo Halm Andersen.     

Om undersøgelsen 

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i febaruar og marts måned 2023.  

Hos hvem søgte/søger du rådgivning forud for købet/køb af din bolig? 

Køberrådgiver 

10% 

Byggesagkyndig 

11% 

Arkitekt 

2% 

Advokat 

15% 

Forsikringsselskab 

3% 

Familie/venner med håndværksmæssig baggrund 

35% 

Familie/venner uden nogen særlig bolig-relevant baggrund 

13% 

Andet, notér 

4% 

Søgte ikke rådgivning nogle steder 

30% 

Ved ikke 

10% 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige

Gjensidige
Gjensidige
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye