Skal du i haven i påsken?
Det kan godt være, vores kolleger i DMI ikke har givet udsigt til et forrygende forårsvejr i påsken, men det kan være, du alligevel skal have taget hul på nogle af havesæsonens projekter i de forestående fridage.
Men inden du sætter af til soklen på dit nye redskabsskur eller planter din nye hæk, skal du måske lige have helt styr på, hvor skellet egentlig er. For det ville jo være ærgerligt, hvis dit nye arkitektoniske gør-det-selv-prestigeprojekt står delvist inde på naboens grund, ikke?
Hvor stopper min grund?
Hvis du skal bygge et skur, eller plante en ny hæk og ikke er helt sikker på, hvor dun grund stopper og naboens starter, er der nogle ting, du bør gøre.
Allerførst kan du se, om du kan finde skelpælene. Det kan være et metalrør med et skelmærke eller en betonpæl med en kongekrone.
Du kan også være så heldig, at du har et måleblad, der viser, hvor skellet ligger i forhold til en bygning eller en anden skelpæl på din grund. Hvis du hverken kan finde skelpæle eller har et måleblad, der kan hjælpe dig, kan du kontakte en praktiserende landinspektør, som kan hjælpe dig med at fastlægge skellet. Det er også landinspektøren, du skal have fat i, hvis det skel du finder ved hjælp af måleblad eller skelpæl ikke passer med den grænse du mener, der er skellet mellem din og din nabos grund.
Matrikelkortet passer muligvis ikke med virkeligheden
Hvis du kigger på et matrikelkort på nettet, kan du komme ud for, at det ser ud som om, dit skur står inde hos naboen. Det gør det sandsynligvis ikke, når det kommer til stykket. Men matrikelkortet er kun et oversigtskort, som viser matrikelnumrenes indbyrdes beliggenhed, men det viser ikke den eksakte beliggenhed af skellene. Det skyldes den måde matrikelkortet er blevet til på.
I dag er matrikelkortet et sammenhængende kortværk, men indtil digitaliseringen af matrikelkortet i årene fra 1990 til 1997, bestod matrikelkortet af omkring 16.000 papirmatrikelkort, der blev tegnet og ajourført med pen og blæk. I forbindelse med matrikulære forandringer, som eksempelvis udstykninger af nye ejendomme, bliver nøjagtigheden af det digitale matrikelkort løbende forbedret. På den måde bliver der større og større overensstemmelse mellem skellene der vises i matrikelkortet og de skel, der er registreret i matriklen. Men i de områder, hvor der ikke er sket matrikulære forandringer kan skellene på matrikelkortet godt være 100 eller 200 år gamle, og de eventuelle unøjagtigheder, der fandtes i papirmatrikelkortet er så at sige kommet med over i den digitale version.
Den nøjagtige placering af et skel fremgår altså ikke af matrikelkortet, men af de måleblade, der er udarbejdet i forbindelse med udstykning af ejendommen eller andre forandringer af skellet. Målebladet indeholder helt præcise oplysninger om, hvor skellet er, og om de afsatte skelpæle, som du kan være heldig at finde. Skelpælene kan dog være gået tabt, og der kan være sket forskydninger af skellet som følge af hævd.
Hvis du er i tvivl om, hvor skellet går og, særligt hvis du vil bygge eller plante tæt på skel, kan det derfor være en god idé at kontakte en praktiserende landinspektør før du går i gang. Det er nemlig kun en praktiserende landinspektør, der kan fastlægge det faktiske skel. Landinspektøren fastlægger skellet på grundlag af tidligere målinger i området omkring din ejendom og på grundlag af forholdene i marken. Hvis landinspektørens undersøgelser af skellets beliggenhed viser at der er uoverensstemmelse mellem det skel der kan fastlægges på baggrund af matriklens oplysninger og forholdene i marken vil landinspektøren inddrage dig og din nabo før skellet fastlægges endeligt.
Vi holder styr på skel
Geodatastyrelsen holder styr på mere end en halv million kilometer matrikelskel, der definerer alle ejendomme i Danmark. Når der sker forandringer af skellene, eksempelvis hvis du køber eller sælger noget af din ejendom, registrerer vi de nye skel og sletter de gamle på matrikelkortet. På samme måde er det Geodatastyrelsen der registrerer, når der sker udstykning af nye ejendomme, så matrikelkortet altid afspejler ejendomssituationen i landet.
Du kan læse mere om matriklen og matrikelkortet på vores hjemmeside.
Information om Geodatastyrelsen
Vi sikrer let tilgængelig og troværdig stedbestemt information om havet og fast ejendom.
Følg pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Geodatastyrelsen
Grønland og Danmark indgår vigtig aftale om elektroniske søkort3.12.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Geodatastyrelsen (GST) og Departement for Boliger og Infrastruktur har underskrevet en vigtig aftale, der markerer en skelsættende ændring i produktionen af søkort for Grønland. Fra og med 2025 vil al produktion udelukkende fokusere på elektroniske søkort (ENC), hvilket vil resultere i flere og bedre søkort, som vil forbedre sejladssikkerheden – især for jollesejlere og mindre fartøjer, der typisk ikke anvender papirsøkort.
Geodatastyrelsen udgiver en forbedret dybdemodel29.8.2024 13:10:33 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Dybdemodel (DDM) version 2.0 er netop blevet udgivet med forbedret datadækning og helt nye datakilder.
Ny platform samler ejendomsdata ét sted24.4.2024 14:55:55 CEST | Pressemeddelelse
Det digitale matrikelkort har fået nyt liv.
Gridningsprojekt er forberedelse til fremtidens digitale søkort22.4.2024 09:04:00 CEST | Pressemeddelelse
Den maritime verden står over for store forandringer med moderne teknologisk udvikling, og en stigning i kompleksiteten af hydrografiske data. Geodatastyrelsen er med i denne digitale udvikling, som omfatter alt fra detaljerede bathymetriske oplysninger til komplekse geospatiale data med fokus på den kommende S-100 standard og muligheder for fremtidig e-navigation. Som et skridt i denne teknologiske udvikling går Geodatastyrelsen nu i gang med et gridningsprojekt af de danske farvande.
Europæisk samarbejde om satellitkortlægning22.1.2024 10:52:00 CET | Pressemeddelelse
Geodatastyrelsen og EOMAP vil med fælles indsats kortlægge lavvandede områder i Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum