Dacapo Records

Hugi Guðmundssons prisvindende The Gospel of Mary giver en stemme til kristendommens kvinder

Del
Den 28. april udkommer førsteindspilningen af Hugi Guðmundssons prisvindende oratorie The Gospel of Mary, et bevægende værk, som kombinerer barokkens oratorietradition med en nutidig tonesætning.

Med medrivende sinfonietta, kor og solosopran har den islandske komponist Hugi Guðmundsson skabt et nyt oratorie. The Gospel of Mary henter inspiration fra et for længst glemt evangelie, som udfordrer de etablerede fortællinger om Maria Magdalenas rolle, og som i værket her udfoldes i en feministisk fortolkning af Guðmundsson og hans librettister Niels Brunse og Nila Parly.

The Gospel of Mary har netop modtaget prisen som Årets komposition ved Icelandic Music Awards 2023. Nu udkommer en førsteindspilning af værket med Århus Sinfonietta, koret Schola Cantorum Reykjavicensis og sopran Berit Norbakken.

Nyt perspektiv på kristendommens kvinder

Gennem næsten 2.000 år blev historien om hende holdt ude af kirkens officielle fortællinger. På trods af at Jesus havde elsket hende højere end nogen anden af sine disciple, forblev hun skyggeagtig og kontroversiel: forhånet som prostitueret, retoucheret ud af billedet, tillagt lavere status.

Da historien om Maria Magdalena endelig nåede frem til os, befandt den sig i en papyrusrulle fra det femte århundrede, som blev købt af en tysk forsker på et antikvitetsmarked i Cairo i 1896 og herfra blev bragt til Berlin.

Teksten præsenterer radikale fortolkninger af Jesu lære og positionerer Maria Magdalene som en apostel med et nært forhold til Jesus. The Gospel of Mary inviterer os til at lytte til en stemme, der blev forstummet af historien og fortæller en historie om hvordan kvinder var en del af kristendommens fødsel, men siden er blevet nedtonet og skjult.

Baroktradition i nutidig form

The Gospel of Mary henter i sin form inspiration fra barokkens oratorietradition, ved at kombinere dramatiseringer af evangelieteksten med kommenterende satser. I disse afdelinger synges Marias ord af sopranen Berit Norbakken, akkompagneret af bløde strygere og vibrafon, mens de mandlige personer synges af koret.

Oratoriet indeholder også tre koraler, med originaltekster af Parly og Brunse, der minder om den "feminine" orkestrering af Marias musik, samt fem instrumentalmeditationer, der er noget anderledes i klangbillede og udtryk.

Hugi Guðmundssons umiskendelige flair for at skrive musik til stemmen er tydelig i The Gospel of Mary. Musikken kombinerer oratorieformen med en moderne og nutidig tonesætning, melodiøse og fortællende vokalpartier samt svævende korklange.

Single ude nu

I dag udkommer Chorale III, en bevægende koral med skrøbelig instrumentalintro, som single og kan høres på alle streamingtjenester via linket her.

Udkommer den 28. april 2023

Århus Sinfonietta
Schola Cantorum Reykjavicensis
Berit Norbakken, sopran
Hörður Áskelsson, dirigent

62 minutter

CD: 8.224736

Kontakter

Billeder

Download
Hugi Guðmundsson © Dagur Sigurðsson
Hugi Guðmundsson © Dagur Sigurðsson
Download
Berit Norbakken, KLANG festival 2022 (© Alexander Banck-Petersen)
Berit Norbakken, KLANG festival 2022 (© Alexander Banck-Petersen)
Download
Schola Cantorum, KLANG festival 2022 (© Alexander Banck-Petersen)
Schola Cantorum, KLANG festival 2022 (© Alexander Banck-Petersen)
Download
The Gospel of Mary, Danish premiere at KLANG festival 2022 (© Alexander Banck-Petersen)
The Gospel of Mary, Danish premiere at KLANG festival 2022 (© Alexander Banck-Petersen)
Download

Links

Information om Dacapo Records

Dacapo Records
Dacapo Records
Worsaasvej 19, 5
1972 Frederiksberg C

https://dacapo-records.dk/da

Dacapo Records er Danmarks nationale pladeselskab for klassisk og ny musik.

Siden 1989 har vi udgivet mere end 600 CD’er, DVD'er og rent digitale udgivelser, primært med musik af danske komponister. Vores katalog spænder lige fra de tidligste barokværker af komponister som Dietrich Buxtehude til den yngste nyskrevne musik i dag.

Dacapo Records går helhjertet op i at understøtte dansk musikliv. Ikke blot ved at udgive musik, der ellers ikke ville kunne vinde udbredelse på almindelige markedsvilkår. Men også ved at promovere danske komponister i udlandet.

Det kræver, at vi lever op til de højeste internationale standarder, og derfor sætter vi en ære i kvaliteten af vores udgivelser. Det er grunden til, at vi samarbejder med de bedste danske og nordiske kunstnere såvel som internationale topensembler som Wiener Filharmonikerne, New York Filharmonikerne, Lapland Kammerorkester og Kronos Kvartetten.

Følg pressemeddelelser fra Dacapo Records

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dacapo Records

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye