Krifa

Trivselsforskning: Højere arbejdslyst giver flere hænder på arbejdsmarkedet

Del
Dansk forskning kortlægger for første gang nogensinde, hvordan en forbedring af arbejdslysten blandt de danske lønmodtagere kan øge arbejdsudbuddet. Bag den nye forskning står Krifas Videncenter for God Arbejdslyst og Kraka Advisory

4.407 årsværk. Så meget kan arbejdsudbuddet øges, hvis man hæver danskernes arbejdslyst med blot et enkelt point på en skala fra 0 til 100.

Det slår femte delrapport i et større forskningsprojekt fra Krifas Videncenter for God Arbejdslyst og Kraka Advisory fast.

- Det er jo faktisk meget lidt, arbejdslysten skal stige for at få markant flere hænder, lyder det fra Preben R. Jørgensen, der er adm. direktør i Krifa.

- Det er en gevinst for samfundet, der i en længere periode har kaldt på flere hænder, men det er i særdeleshed også en gevinst for den enkelte lønmodtager, der mærker den øgede arbejdslyst på egen krop og sind, fortsætter han.

Svaret på flere udfordringer
Ifølge regeringsgrundlaget ’Ansvar for Danmark’ har den siddende regering en ambition om, at flere seniorer skal blive længere på arbejdsmarkedet og at nedbringe sygefraværet i det offentlige. Hvis regeringen vil gøre alvor af sine hensigter, er de nødt til at forholde sig til danskernes trivsel, mener fagforeningsdirektøren.

- Vores forskning viser igen og igen, at der gemmer sig et kæmpe potentiale både økonomisk og menneskeligt i at arbejde målrettet med danskernes arbejdslyst, siger han.

Delrapport fem ’Arbejdslyst øger udbuddet af arbejdskraft’ viser blandt andet, at personer med den laveste arbejdslyst ønsker at gå tidligere på pension. I gennemsnit vil de gerne trække sig lige inden, de bliver 62 år, mens personer med den højeste arbejdslyst ønsker at trække sig tilbage som 66-årige. Desuden viser forskningen, at personer med den laveste arbejdslyst har næsten tre gange så mange sygefraværsdage, som personer med den højeste arbejdslyst.

Øget arbejdslyst giver milliardgevinst til samfundet
Forskningsprojektet har også set nærmere på dem, der trives dårligst. Af delrapport fire ’Lav arbejdslyst – størst potentiale’ fremgår det, at 227.000 danskere har særlig lav arbejdslyst, og at der her gemmer sig en samfundsgevinst på 38,5 milliarder ved at løfte disse til det gennemsnitlige arbejdslystniveau for befolkningen. Milliardgevinsten findes ved tre forskellige parametre.

Øget produktivitet vil give et udbytte på 35,1 milliarder. Lavere sundhedsudgifter vil give 66 millioner kroner om året.

Sidst men ikke mindst så viser rapporten også, at bliver den laveste arbejdslyst hævet hos seniorerne, så trækker de sig senere tilbage. Det giver et større arbejdsudbud og dermed en gevinst på 3,4 milliarder kroner.

- I Krifa har vi forsket i danskernes trivsel i årevis, og vi ved derfor hvilke faktorer, der påvirker danskernes arbejdslyst. Det er disse, der skal være særligt fokus på, hvis vi skal lykkes med at hæve arbejdslysten i Danmark. Og det skal vi, for alle danskere fortjener nemlig et godt arbejdsliv, siger Preben R. Jørgensen.

Udvalgte resultater fra rapporten ’Arbejdslyst øger udbuddet af arbejdskraft’:

  • Personer med den laveste arbejdslyst har næsten tre gange så mange sygefraværsdage, som personer i gruppen med den højeste arbejdslyst. Svarende til 12,6 ekstra sygedage om året.
  • Personer med den laveste arbejdslyst arbejder i gennemsnit 1 time mindre om ugen.
  • Personer med den laveste arbejdslyst ønsker at gå tidligere på pension. I gennemsnit vil de gerne trække sig lige inden, de bliver 62 år, mens personer med den højeste ønsker at trække sig tilbage som 66-årige.
  • Højere arbejdslyst giver flere hænder. Hæver vi danskernes trivsel med ét point på en skala fra 0-100, øger vi arbejdsudbuddet med 4.407 årsværk.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om Krifa

Krifa
Krifa
Klokhøjen 4
8200 Aarhus N

http://www.krifa.dk

Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.

Følg pressemeddelelser fra Krifa

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Krifa

Ekspertgruppe overser de største gevinster på beskæftigelsesområdet24.6.2024 13:23:55 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens ekspertgruppe på beskæftigelsesområdet kommer slet ikke i mål, når det gælder forenkling, frisættelse og digitalisering af verdens dyreste beskæftigelsesindsats, mener Krifas formand Jane Heitmann, der nu sætter sin lid til, at Folketingets politikere er mere visionære end regeringens ekspertgruppe, når det gælder beskæftigelsessystemets fremtid og indsatsen for de over to millioner forsikrede arbejdstagere i a-kasserne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye