Haveselskabet

Klimaforandringer sletter dronningens fødselsdag fra havekalenderen

Del
Et mildere klima får havens roser til at springe tidligere ud og sender haveejerne på arbejde uger før, de plejer at skulle i gang med beskærersaksen.
Foto: Haveselskabet.
Foto: Haveselskabet.

Havefolket kan godt strege dronning Margrethes fødselsdag fra kalenderen i år. I hvert fald hvis det er den, de bruger som rettesnor for, hvornår roserne skal beskæres. Klimaforandringerne betyder, at nogle af havens planter vågner tidligere fra deres vinterdvale, og derfor skal beskærersaksen nu findes frem flere uger før, vi plejer at tage den i brug, lyder det fra Haveselskabet.

– Det har været en udbredt tommelfingerregel blandt haveejere gennem årtier, at havens roser skal beskæres til dronning Margrethes fødselsdag. Men klimaet har ændret sig, og det betyder, at den regel ikke holder længere. Beskærer man roserne til dronningens fødselsdag, vil roserne være for langt fremme i deres udvikling, og man får i stedet skåret for mange nye, friske skud af, og rosernes blomstring bliver forsinket. Derfor anbefaler vi i Haveselskabet, at man beskærer sine roser i slutningen af marts, forklarer Louise Møller, fagredaktør hos Haveselskabet.

Ny huskeregel til haveejerne

Haveselskabet er en landsdækkende forening, der arbejder for at styrke havefællesskaber og udbrede havefaglig viden blandt landets haveejere. Netop huskereglen om at beskære roser til dronningens fødselsdag, den 16. april, er meget udbredt hos haveejerne, og derfor bliver det måske også svært for mange at vænne sig til, at de skal finde beskærersaksen frem allerede i de sidste uger af marts.

Hvis man er ferm til royale fødselsdage, kan man fremover bruge dronning Ingrids fødselsdag, den 28. marts, som ny rettesnor til rosenbeskæring. Men langtfra alle husker i dag datoen for hendes fødselsdag. For de fleste giver det derfor mening at gå tilbage til en huskeregel, som er ældre end vores regerende dronning, mener Louise Møller.

– Der findes en anden gammel tommelfingerregel, der siger, at roserne skal beskæres, når forsytiaen blomstrer. Den regel gælder stadig, for ligesom med roserne får klimaforandringerne også forsytiaen til at springe ud tidligere, så den kan man altid holde sig til, hvis man er i tvivl, siger hun og tilføjer, at forsytiaen blomstrer netop nu i haver over hele landet.  

Let frost gør ikke skade

Når man hidtil har holdt sig til, at roserne først skal beskæres midt i april, er det for at undgå hård frost efter beskæringen. Trods klimaforandringerne kan der fortsat sagtens nå at komme nattefrost i april. Men det har ikke den store betydning, påpeger Louise Møller, heller ikke et snevejr som det, der ramte dele af landet her i slutningen af marts.

– Sne, som smelter i løbet af samme dag, som det er faldet, gør ikke spor. Roserne skal nok klare det. Let frost kan forsinke blomstringen en smule, men de dør ikke af det. Hvis man kan se, at der er hård frost på 5-8 grader eller mere på vej, efter man har beskåret sine roser, og de nye skud er sprunget ud, kan man lægge fiberdug over roserne om natten, siger hun.

Hvis de beskårede roser bliver udsat for hård frost, vil det i værste tilfælde betyde, at de nye skud dør. Rosen dør ikke af det, men vil sætte nye skud og blomstre en smule senere, understreger Louise Møller.

Læs mere om beskæring og dyrkning af roser på Haveselskabet.dk/havestof/prydhaven/roser/

TIP Kan du ikke få nok af roser …

… så er bogen ”Rosenglæde” måske lige sagen.  Den er skrevet af Haveselskabets rosenekspert og rosoman Peter Ørum Scherg, som selv har mere end 500 forskellige historiske roser og flere hundrede moderne roser i sin have på Sydsjælland. ”Rosenglæde” er en ny rosenbog, der giver både inspiration, praktiske råd og vejledning om rosendyrkning.

Peter Ørum Scherg: Rosenglæde. Udgivet af Haveselskabet, 299 kr. Bogen findes her.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Haveselskabet.
Foto: Haveselskabet.
Download
Sweet Summer, nyhed fra rosenforædler Rosa Eskelund. Foto: Haveselskabet.
Sweet Summer, nyhed fra rosenforædler Rosa Eskelund. Foto: Haveselskabet.
Download
Our Last Summer, af rosenforædler Rosa Eskelund. Foto: Haveselskabet.
Our Last Summer, af rosenforædler Rosa Eskelund. Foto: Haveselskabet.
Download
Roser er noget af det, der optager haveejerne allermest. I de seneste år er rosens duft og farver kommet i fokus, og også i byerne har mange taget blomsten til sig, hvor den får lov at klatre på cykelskure eller vokse i store krukker på altanerne. Foto: Haveselskabet.
Roser er noget af det, der optager haveejerne allermest. I de seneste år er rosens duft og farver kommet i fokus, og også i byerne har mange taget blomsten til sig, hvor den får lov at klatre på cykelskure eller vokse i store krukker på altanerne. Foto: Haveselskabet.
Download
Foto: Haveselskabet.
Foto: Haveselskabet.
Download
Foto: Haveselskabet.
Foto: Haveselskabet.
Download

Information om Haveselskabet

Haveselskabet
Haveselskabet
Tobaksvejen 23A
2860 Søborg

45 93 60 00https://haveselskabet.dk/

Haveselskabet er en landsdækkende nonprofit-forening med over 30.000 medlemmer, der gennem lokale afdelinger og kredse i hele landet arbejder for at sprede haveviden og haveglæde og for at fremme mangfoldigheden og den bæredygtige tankegang i haverne. 

Haveselskabet har siden 1901 udgivet magasinet Haven og står også bag hjemmesiden Haveselskabet.dk. Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, står bag det store haveshow Cph Garden, og har Haveselskabets Rådgivning, hvor medlemmer kan få gratis og uvildig ekspert rådgivning. Haveselskabets lokale afdelinger arrangerer hvert år over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet.

Følg pressemeddelelser fra Haveselskabet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Haveselskabet

Havefestival i private haver: ”Interessen for at dele planter med hinanden er vokset enormt”5.6.2023 11:59:09 CEST | Pressemeddelelse

Hundredvis af private haveejere åbner i weekenden den 10.-11. juni havelågen for alle med haveinteresse, når Haveselskabets årlige havefestival løber af stablen. Mange steder vil der også være små boder med frø, stiklinger og overskydende planter, for interessen for at dele planter med hinanden vokser helt enormt i disse år, lyder det fra Haveselskabets direktør.

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show17.5.2023 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse

Haveselskabet: Her er de fem største tendenser fra Chelsea Flower Show Det traditionsrige og toneangivende Chelsea Flower Show blev afviklet i sidste uge. Showet arrangeres af det engelske Haveselskab, Royal Horticulturel Society, og er havelivets svar på modeverdenens catwalks i Milano og Paris – her gav førende havedesignere deres bud på fremtidens haveliv. Og der er masser af inspiration at hente, uanset om man har en stor villahave, en mindre altan eller en delehave med naboerne, påpeger Haveselskabets fagredaktør Louise Møller, der var i London for at spotte de nyeste havetendenser.

Køkkenhave i krisetid – nu kan du selv lære det22.12.2022 11:29:21 CET | Pressemeddelelse

Tusindvis af danskere drømmer om at høste gulerødder, kartofler og tomater fra egen have, og forskellige kriser rundt i verden får det kun til at krible endnu mere i fingrene. Men mange aner ikke, hvordan de kommer i gang, for meget haveviden er gået tabt over en generation, hvor der ikke har været behov for selv at dyrke. Men det er slet ikke så svært, lyder det fra Haveselskabet, der nu lancerer sin første køkkenhaveskole.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum