
Involvering af mad og egne måltider øger livskvaliteten hos ældre i egen bolig
Det er populært at sige, at mad kan mere end at mætte. Udsagnet er endnu en gang blevet understreget af et projekt i Odense Kommune, hvor hjemmeboende ældre oplevede højere livskvalitet, når de blev inddraget i mad- og måltidspraksis.

Ved at inddrage mad og måltider i en rehabiliterende indsats, kan hjemmeboende ældre, der modtager madservice, få bedre livskvalitet. Det viser et interventionsprojekt i Odense Kommune, hvor diætister har udviklet og arbejdet med et nyt dialogværktøj i forbindelse med projekt Appetit på måltidet, der er et samarbejde mellem Måltidspartnerskabet og Odense Kommune. Værktøjet er lavet, så det kan bruges af kommuner til at finde og hjælpe borgere, der har glæde af at bruge mad og måltider i forbindelse med rehabilitering.
Det er første gang, at der i Danmark er blevet udviklet et rehabiliteringsværktøj, der primært tager udgangspunkt i aktiviteter omkring mad og måltider.
I udviklingen af dialogværktøjet er effekten af den rehabilitering indsats samtidig blevet undersøgt og dokumenteret. Resultatet viser, at den selvvurderede livskvalitet øges signifikant, når de hjemmeboende ældre involveres i indsatser og aktiviteter omkring maden og deres måltider.
Værtskab er vigtigt
Materialet er udviklet til kommuner, så de kan identificere, hvilke mad- og måltidsaktiviteter borgerne gerne vil kunne varetage selv. I Odense har brugen af værktøjet bl.a. vist, at mange ønsker at invitere gæster til middag, så måltidet igen kan blive en social aktivitet.
”Projektet har gjort os klogere på de borgere, der modtager madservice. Vi er for eksempel blevet opmærksomme på, at mange gerne vil kunne invitere gæster til mad. Vi vil derfor arbejde videre med at udbrede kendskabet til den gæstemad, de kan købe,” forklarer Gitte Breum, Chef for Mad og Måltider i Odense Kommune.
”For flere vil det være en måde at kunne bevare rollen og identiteten som vært. Med dialogværktøjet i hånden vil andre kommuner på samme måde kunne blive klogere på borgerne og derigennem hjælpe dem med indsatser, der kan øge deres livskvalitet,” siger Gitte Breum.
Resultatet af et stærkt samarbejde
Udvikling og afprøvning af dialogværktøjet er sket i samarbejde mellem Odense Kommune og Måltidspartnerskabet (daværende Rådet for sund mad). Fagligt Selskab af Kliniske Diætister har haft projektledelsen og koordineret samarbejdet mellem Odense Kommune, Kost og Ernæringsforbundet, Københavns Professionshøjskole, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen.
Kontakter
Claus Egeris NielsenSekretariatschef
Tlf:+45 28 77 41 00claus.egeris@raadetforsundmad.dkRådet for sund mad
I Rådet for sund mad samarbejder vi om, at alle spiser sundere.
Rådet for sund mad er et offentligt-privat samarbejde på tværs af bl.a. myndigheder, kommuner, virksomheder, forsknings-og vidensinstitutioner, interesseorganisationer, faglige organisationer og andre organisationer.
I Rådet for sund mad samarbejder 30 medlemsorganisationer om, at alle spiser sundere i fremtidens Danmark. Det kan lykkes, fordi vi mobiliserer kræfterne om en national indsats for sund mad og sundere måltider.
Følg pressemeddelelser fra Rådet for sund mad
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Rådet for sund mad
Mad og måltider er en vigtig løftestang for et sundere liv12.6.2023 08:00:00 CEST | Presseinvitation
Det går den forkerte vej med vores sundhed og trivsel – og i dag har danskerne mere usunde madvaner end for 10 år siden. Derfor er det vigtigere end nogensinde, at der er fokus på madens og måltidernes rolle for danskernes sundhed. Rådet for sund mad sætter sammen med 17 organisationer, virksomheder og myndigheder derfor vores mad og måltidskultur til debat på dette års Folkemøde med det formål at skabe sundere madvaner.
Vi tager for meget mad fra kantinens buffet20.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Bugnende buffeter og store portioner leder ofte til automatisk overspisning og madspild, hvilket øger risikoen for overvægt og belaster klimaet unødvendigt. Kender du også til at spise for meget, når du går ombord i buffeten? Så er du ikke alene. En YouGov-undersøgelse fra 2021 viser, at op mod halvdelen af kantinegæsterne for det meste spiser op, selvom de er mætte [1]. Når vi dag efter dag spiser mere, end vi behøver, kan det føre til overvægt. 53 pct. af os har overvægt, og det øger risikoen for en lang række sygdomme, bl.a. type 2 diabetes, 15 kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Hvis udviklingen fortsætter, vil 66 pct. have overvægt i 2045, og heraf næsten halvdelen endda svær overvægt. Kantinen kan bidrage til vores sundhed Kantinen er en relevant arena, både når det drejer sig om sundhed og madspild. Omkring 1.2 millioner danskere spiser dagligt i en kantine og får her 30-40 pct. af deres daglige energiindtag. Institutioner og kantiner står iflg. Miljøministeriet for 31.000 tons
Rapport: Viden om vægtstatus, mad- og måltidsvaner27.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvor meget er andelen af voksne med overvægt steget de seneste år? Hvor mange har usunde kostvaner? Og hvordan ser det egentlig ud med vores måltidsvaner? Det kan du finde svar på i en netop udgivet rapport fra Rådet for sund mad. Formålet er at skabe et grundigt overblik over viden om danskernes vægtstatus, mad- og måltidsvaner.
Hele Danmark er inviteret med til Bælgfrugternes Dag på fredag8.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne spiser for lidt bælgfrugter. På Bælgfrugternes Dag, fredag 10. februar, viser kokke og madprofessionelle vejen til velsmagende linser, bønner og ærter. Fødevareministeren fejrer dagen hos FOA, der serverer frokost med bælgfrugter.
Vær med til at fejre Bælgfrugternes Dag over hele landet, fredag 10. februar1.2.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danskerne spiser i gennemsnit 2 g bælgfrugter om dagen, og det er meget langt fra de 100 g, som De officielle Kostråd anbefaler at spise. Sammen med kokke, madprofessionelle og bælgfrugt-entusiaster over hele landet, vil Rådet for sund mad nu helt ind i danskernes køkkener og tilbyde opskrifter, tips og tricks – og vise, hvor let det er at forvandle tørrede ærter, bønner og linser til velsmagende retter.