Region Hovedstaden

Succesfuldt samarbejde fører nu til permanent First Responder-ordning ved hjertestop

Del
For at sikre borgerne en hurtig og effektiv livreddende hjælp ved hjertestop blev der i juni 2018 igangsat et samarbejde i form af et pilotprojekt mellem Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen og Region Hovedstaden. Formålet var at sikre borgerne en hurtigere hjælp ved hjertestop, samt en mere optimal udnyttelse af ressourcer og kompetencer på tværs af redningsberedskaberne og sundhedsberedskabet. Efter en række gode resultater gøres samarbejdet – også kaldet First Responder-ordningen – nu permanent.

Med First Responder-ordningen får borgerne i ordningens dækningsområde hurtigere livreddende hjælp ved hjertestop. Det fremgår af data, der viser, at i 136 tilfælde er First Responder ankommet før ambulance/akutlægebil, og at det i 22 tilfælde er registreret, at First Responder har givet stød med en hjertestarter.

Med First Responder-ordningen ankommer ekstra hjælp hurtigt fra brandfolk, der alle har kompetencerne til at yde professionel, livreddende førstehjælp. Samarbejdet er i første omgang etableret mellem Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen og Region Hovedstaden.

"First Responder-ordningen, der har kørt som forsøg siden juni 2018, er nu evalueret og gøres permanent efter de gode resultater. En hurtig indsats ved hjertestop er afgørende for udfaldet, og med det samarbejde der er etableret mellem Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen og Region Hovedstaden, kan hjælpen i mange tilfælde komme endnu hurtigere frem. Ud af 556 tilfælde med formodet hjertestop var brandvæsnerne først fremme i 136 tilfælde, fordi de var endnu tættere på end ambulancen," fortæller Thomas Reimann, der er vicedirektør med ansvar for ambulancedrift hos Region Hovedstadens Akutberedskab og fortsætter:

"I 22 tilfælde har medarbejdere fra First Responder-ordningen afgivet stød med en hjertestarter til en person med hjertestop, inden ambulancen kom frem. Netop stød med hjertestarter er én af de vigtigste faktorer i genoplivningsforsøget og skal gøres så tidligt som muligt".

Hovedstadens Beredskab og Beredskab Øst glæder sig til at bidrage i ordningen og understreger, at opgaverne ikke vil være nye for deres medarbejdere.

"For os i beredskaberne handler det om at hjælpe borgere i nød, derfor er vi glade for også at kunne bidrage i First responder-ordningen. Vores medarbejdere har kompetencerne til at hjælpe på højt niveau og har erfaring fra mange uheldstyper. Vi har i forvejen en nøglerolle i forhold til nødbehandling m.v. ved større ulykker, så opgaven falder naturligt for os," lyder det i en fælles udtalelse fra Tim Jensen, operativ chef ved Hovedstadens Beredskab, Rasmus Storgaard Petersen, beredskabsdirektør for Beredskab Øst samt Henning Vestergaard, beredskabschef for Tårnby Brandvæsen.

De fortsætter:

"Det er selvfølgelig vigtigst, at vi kommer hurtigt frem med hjertestarter, men i mange tilfælde har vores medarbejdere også assisteret med hjerte-lunge redning, givet ilt, foretaget lejring og hjulpet ambulancemandskabet med nedbæring af patienten og støtte til de pårørende på stedet".

Flere inviteres til at være en del af succesen

Står det til Thomas Reimann bør endnu flere aktører fra Region Hovedstadens område indgå i ordningen:

"Vi glæder os over samarbejdet, og at projektet nu bliver en permanent ordning – og vi inviterer de øvrige beredskaber i Region Hovedstaden til at være med til at forbedre overlevelsen ved hjertestop. Samarbejdet om patienten med hjertestop er en gevinst først og fremmest for patienten og deres pårørende. Men det er også en klar gevinst for medarbejderne, der får flere ressourcer, kan støtte hinanden og får brugt deres kompetencer. Dette giver et tættere kendskab til hinanden, hvilket er meget værd – også i andre situationer, hvor beredskaberne samarbejder."

For yderligere information kontakt

Hovedstadens Beredskab: Operationschef, Tim Ole Simonsen, 30 52 82 19, timsim@hbr.dk

Beredskab Øst: Beredskabsdirektør Rasmus Storgaard Petersen, 29 32 50 99, RSP@beros.dk

Tårnby Brandvæsen: Beredskabschef, Henning Vestergaard, 60 14 60 97, hve.tb.tf@Taarnby.dk

Region Hovedstadens Akutberedskab, Vicedirektør Thomas Reimann, 24 92 61 79, thomas.reimann@regionh.dk

Læs mere om ordningen i vedhæftede PDF

Vedhæftede filer

Information om Region Hovedstaden

Region Hovedstaden
Region Hovedstaden
Kongens Vænge 2
3400 Hillerød

38 66 50 00http://www.regionh.dk/

Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye