Gaslager i Lille Torup gør plads til brint

Lille Torup nord for Viborg kan blive et knudepunkt i fremtidens grønne el- og brintsystem.
Energinets datterselskab, Gas Storage Denmark, som ejer og driver Lille Torup Gaslager, arbejder med planer om at omdanne underjordiske gaskaverner, så de kan indeholde brint og trykluft. Det indebærer blandt andet, at overfladeanlægget skal udbygges med kompressorer til brinten.
Mens naturgas langsomt skal udfases, kan brint komme til at spille en vigtig rolle i fremtidens grønne energisystem. Grøn strøm kan ved hjælp af elektrolyse omdannes til brint, som kan bruges direkte eller omdannes tilbage til strøm. Det sikrer, at vi også har grøn strøm, når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser.
Brinten skal lagres et sted undervejs, fordi brinten netop bliver produceret i takt med, at vinden blæser, og solen skinner og ikke nødvendigvis, når den skal bruges. Det er her, Lille Torup Gaslager kommer ind i billedet.
I dag er der hverken brintlagre eller rørledninger til transport af brint i Danmark. Mange analyser peger dog på, at brint kommer til at spille en vigtig rolle i den grønne omstilling.
”Med de ambitiøse udbygningsplaner for vind og sol, som vi har i Danmark, kommer vi til at blive en supermagt inden for produktion af grøn energi. I perioder vil vi få mere vedvarende energi, end vi umiddelbart kan bruge. Brintproduktion er en del af løsningen for at nå i mål med den grønne omstilling, og i Gas Storage Denmark er vi glade for, at vi kan stille vores kaverner til rådighed til brintlager,” siger direktør Adam Elbæk, Gas Storage Denmark.
Mikael Buus Sommer, der er daglig leder af gaslageret i Lille Torup, siger:
”Det er en spændende mulighed for os på gaslageret, at vi får mulighed for at omstille vores virksomhed fra gaslager til lager for brint. Dermed bliver vores lager en vigtig del af fremtidens energisystem. Vi har lang erfaring med at drive et gaslager, herunder hvordan vi opfylder de høje sikkerhedskrav, og de kompetencer kan vi overføre til drift af brintlager.”
Green Hydrogen Hub
En af mulighederne for samarbejde om brint er Green Hydrogen Hub – et samarbejde mellem Gas Storage Denmark (GSD), Eurowind Energy og hollandsk baserede Corre Energy.
Eurowind vil opføre elektrolyseanlæg i området ved Hobro og syd for Mariager fjord. Tæt ved Gas Storage Denmarks kavernelager i Lille Torup planlægger Corre Energy at opføre et 320 MW CAES-anlæg (CAES er Compressed Air Energy Storage). Det er i den forbindelse, at Gas Storage Denmark vil konvertere naturgaskaverner, så de ikke alene kan indeholde brint, men også trykluft. Trykluft er en del af CAES-anlægget og skal bruges i produktion af strøm, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner.
Forberedelserne til samarbejdet i Green Hydrogen Hub er nu så langt, at planerne netop er blevet præsenteret ved et møde i lokalområdet for naboer og andre interesserede.
Om- og tilbygning fra næste år
Ombygning og tilbygning på gaslageret i Lille Torup ventes at gå i gang næste år. Green Hydrogen Hub arbejder nu med ansøgninger om de nødvendige tilladelser til anlæggene, projektering m.m.
Se også: www.greenhydrogenhub.dk
Nøgleord
Kontakter
Adam Elbæk, direktør i Gas Storage Denmark, ael@gasstorage.dk, mobil: 30674734.
Billeder

Information om Energinet
Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.
Følg pressemeddelelser fra Energinet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energinet
Sikker forsyning i et helt grønt elsystem kræver nye løsninger og teknologier15.9.2023 10:16:47 CEST | Pressemeddelelse
Danskerne kan også om ti år have en af verdens højeste elforsyningssikkerheder, men det kræver forandringer, hvis ikke risikoen for længerevarende strømafbrydelser skal stige. Derfor bliver der arbejdet benhårdt på at sikre, at også et helt grønt elsystem i fremtiden kan levere høj sikkerhed for strøm i stikkontakterne. Bl.a. undersøges tiltag, hvor elproducenter kan stå klar til at levere strøm, eller forbrugerne står klar til at bruge mindre, når der fx er vindstille, mørkt og nabolande har lav produktion. Energinet sender nu ”Redegørelse For Elforsyningssikkerhed 2023” i høring.
Højere priser og behov for hurtig grøn omstilling: Eltarifferne stiger i 20246.9.2023 10:19:29 CEST | Pressemeddelelse
En accelereret grøn omstilling medfører et voksende behov for transport af energi, og det øger Energinets omkostninger. Derfor hæves elforbrugstarifferne med 1,3 øre/kWh, så de i 2024 bliver 12,5 øre/kWh.
Verdens længste elkabel sætter sidste stik i Nordsøen: England og Danmark er nu fuldt elektrisk forbundet18.7.2023 11:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Anlægsarbejdet med etableringen af Viking Link, verdens længste jævnstrøms-søkabel, mellem Danmark og England nærmer sig sin afslutning, og i sidste uge nåede projektet sin måske største milepæl til dato, da man lagde og samlede den sidste sektion af søkablet i Nordsøen.
Dansk brintsystem kan give milliardstor samfundsgevinst23.6.2023 15:09:08 CEST | Pressemeddelelse
Analyse fra Energinet viser en potentiel milliardstor samfundsøkonomisk gevinst ved at lave et nedgravet brintsystem i Jylland og koble det til Tyskland. Da brint er nyt i det danske energilandskab, og markedet er i en opbygningsfase, er beregningerne præget af en vis usikkerhed. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet har godkendt Energinets ansøgning om at igangsætte et modningsprojekt.
Glæde i Energinet over dansk-tysk aftale om Energiø Bornholm20.6.2023 13:00:12 CEST | Pressemeddelelse
Den danske klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, og den tyske økonomi- og klimaminister, Robert Habeck, underskrev i går en vigtig mellemstatslig aftale om Energiø Bornholm. Aftalen sætter endnu to streger under de politiske ambitioner for Energiø Bornholm og sætter retning for det internationale samarbejde om integration af storskala havvind i energisystemet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum