Affaldsuge kulminerer: Tusindvis af frivillige samler skrald i weekenden

Affaldsindsamlingen er i fuld gang. Siden mandag har børn fra skoler og dagtilbud luget godt og grundigt ud i noget af alt det affald, der ligger og flyder i naturen. I weekenden giver de så stafetten videre.
Lørdag og søndag er det nemlig de voksnes tur til at rykke ud med handsker og affaldssække for at gøre forårsrent i naturen og i byerne. I weekenden bliver der afholdt godt 900 lokale affaldsindsamlinger.
Det er blandt andet foreninger, sportsklubber, virksomheder og privatpersoner, der står bag de mange indsamlinger, og som inviterer lokalsamfundet med ud i den gode sags tjeneste. I alt forventer Danmarks Naturfredningsforening, at op mod 35.000 danskere skal ud at samle skrald i weekenden.
– Det er fantastisk, at der er så stor interesse for Affaldsindsamlingen, og at der er så mange gode kræfter, der har lyst til at bruge weekenden på at samle skrald og på at stable lokale arrangementer på benene. Selvom det selvfølgelig er sørgeligt, at det overhovedet er nødvendigt at samle affald, så glæder vi os til at mærke det fantastiske engagement, vi hvert år oplever, når danskerne går sammen om at gøre en forskel for naturen. Og vi håber, at der er rigtig mange, der kommer med ud og giver en hånd med, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Langt hovedparten af de lokale affaldsindsamlinger er offentlige og kan findes på www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling.
Affaldsindsamling i mange afskygninger
Traditionen tro byder Affaldsindsamlingen også på en række indsamlinger, hvor arrangørerne kombinerer oprydningen med deres egne interesser og domæner.
I år bliver der for eksempel ikke kun samlet affald til lands. Flere steder hopper dykkere i vandet for at rydde op under overfladen, mens der andre steder bliver fisket affald fra kano og kajak.
Og det er ikke kun vandhundene, der skiller sig ud fra de klassiske indsamlinger. For eksempel har et dyrehospital i Aalborg inviteret byens hunde (og deres ejere) med ud at samle skrald.
Deltagerfeltet på Affaldsindsamlingen spænder bredt og tæller blandt andet også øl-entusiaster, kirker, campister og ryttere.
Fokus på engangsemballage
Når de mange indsamlere har været i marken, bliver de bedt om at registrere deres ”fangst”. Hvert år laver Danmarks Naturfredningsforening en opgørelse over, hvor meget affald der er blevet samlet i løbet af affaldsugen.
Ud over at angive, hvor mange kilo affald de har samlet sammen, bliver de også bedt om at registrere mængden af indsamlet engangsemballage. I år sætter Affaldsindsamlingen nemlig særligt fokus på netop denne type affald.
Med optællingen af indsamlet engangsemballage ønsker Danmarks Naturfredningsforening dels at afdække, hvor meget engangsemballage der ligger i naturen – dels at anskueliggøre, at vores brug og smid væk-kultur, som engangsemballage er et godt eksempel på, er et kæmpe spild af ressourcer.
Danmarks Naturfredningsforening forventer at have resultatet af optællingen klar i midten af april.
FAKTA: Hvad er Affaldsindsamlingen?
- Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald og har været afholdt siden 2006.
- I år finder Affaldsindsamlingen sted i hele uge 12 (20.-26. marts)
- I løbet af hverdagene deltager 188.000 børn fra skoler og dagtilbud landet over, mens den store affaldsuge kulminerer i weekenden med lokale arrangementer i hele landet. Samlet set forventes op mod 225.000 danskere at deltage i løbet af ugen.
- Efter indsamlingen registrerer indsamlerne deres affald hos Danmarks Naturfredningsforening, der herefter laver en opgørelse over, hvor meget der er blevet fundet. I år sætter indsamlingen fokus på engangsemballage – derfor bliver deltagerne bedt om at angive, hvor meget de har fundet af denne type affald.
- I 2022 deltog op mod 204.000 voksne og børn i indsamlingen, og på blot en enkelt uge samlede de mere end 97 ton affald og intet mindre end 350.000 stykker engangsemballage - heriblandt 25.000 engangskopper og 54.000 øl- og sodavandsdåser.
- På www.affaldsindsamlingen.dk/find-indsamling kan man finde offentlige indsamlinger i hele landet.
Nøgleord
Kontakter
Mikkel FaartoftPresseansvarligAffaldsindsamlingen
Tlf:53 57 38 31mikkel@dn.dkCharlotte JuulProjektlederAffaldsindsamlingen
Tlf:31 48 94 36cju@dn.dkBilleder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Naturfredningsforening kræver akut forbud mod omstridt ukrudtsmiddel7.4.2025 14:38:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøstyrelsen bør på baggrund af nye data om udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over grænseværdien indføre et straksforbud af hensyn til drikkevand og forsigtighedsprincippet, mener foreningen.
E-cigaretter med farlig kemi flyder derude: Nu skal affaldsindsamlere undersøge omfanget31.3.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når årets affaldsindsamling hos Danmarks Naturfredningsforening i denne uge trawler landskabet igennem for henkastet affald, vil det være med skarpt fokus på de såkaldte e-cigaretter, også kendt som bl.a. puffbars, der er engangsprodukter med miljøskadeligt indhold. Flere end 180.000 børn og voksne er tilmeldt.
Overforbrug: Hver fjerde familie forsøger ikke at reparere børnetøjet, når det går i stykker19.3.2025 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
I anledning af Danmarks ’country overshoot day’ inviterer Danmarks Naturfredningsforening og MINI A TURE i dag børnefamilier til repair-café i København. Målet er at sætte fokus på en problematisk forbrugskultur og samtidig inspirere forældrene til at forlænge levetiden på børnetøjet og dermed holde forbruget nede.
Naturfredningsforening bakker op om ambitiøst klimamål for 203527.2.2025 11:03:00 CET | Pressemeddelelse
Klimarådets nye statusrapport konkluderer, at et ambitiøst klimamål i 2035 er nødvendigt for at bane vejen for regeringens mål om klimaneutralitet i 2045. Danmarks Naturfredningsforening anbefaler mål på 90 procents CO2-reduktion i 2035.
DN glæder sig over trawlfrie områder – men er skuffet over udskydelse af CO2-afgift i fiskeriudspil3.2.2025 11:24:38 CET | Pressemeddelelse
Trawlfrie områder er det vigtigste virkemiddel for at genoprette havnaturen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, der glæder sig over, at regeringen nu vil gøre Bælthavet og en lille del af Kattegat trawlfrit. Men det er ekstremt skuffende, at regeringen samtidig de facto annullerer CO2-afgiften for fiskeriet, lyder det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum