Gjensidige

Råb, spark og skældsord: Så mange danskere er udsat for vrede i trafikken

Del
Bilisterne holder ikke igen med vreden på de danske veje, hvor medtrafikanter ofte bringer vores temperament i kog. Det viser en ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.

Der er ikke meget tålmodighed og overskud bag rattet, når danske bilister bevæger sig ud i trafikken. I hvert fald ikke, hvis man ser på en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.  

Derimod er skældsord, aggressiv adfærd og voldsomme gestikulationer desværre hverdag for rigtig mange danskere, der er blevet udsat for ‘road rage’.  

Hver anden dansker har nemlig oplevet at blive gestikuleret grimt af i trafikken, mens hver tredje er blevet råbt ad,af sine medtrafikanter. Hver femte har derudover oplevet, at de er blevet snakket grimt til af andre bilister.  

“Aggressiv adfærd er aldrig hensigtsmæssigt og slet ikke i trafikken. Personer, der har mere travlt i trafikken med andres kørsel, har selvsagt også mindre fokus på det, der sker på vejen, og når vi ved, hvor farligt uopmærksomhed er i trafikken, er det dybt uansvarligt at bruge al sin tid på andre trafikanter,” siger Henrik Sagild, der er skadedirektør i Gjensidige.  

Mangel på selvindsigt? 

Mens problemet med ‘road rage’ tydeligvis er stort på de danske veje, så viser undersøgelsen også et andet problem i trafikken, nemlig en manglende fokus på egen opførsel.  

For når danske bilister er blevet spurgt, om de selv har begået ‘road rage’, ser problemet væsentligt mindre ud. Her er det kun hver fjerde, der har gestikuleret grimt af andre trafikanter, mens hver femte har råbt ad andre, og blot hver tiende harsagt grimme ting til sine medtrafikanter. De svar bør også give anledning til en smule selvrefleksion på vejene, mener Henrik Sagild.  

“Det er ofte nemmere at pege på andres fejl i trafikken, end det er at se indad. Derudover skal man huske, at folk har forskellige grænser for, hvad de oplever som værende ubehagelig adfærd, og den nemmeste måde at undgå, at folk oplever ens adfærd som ‘road rage’, er simpelthen ikke at bruge tid på vrede gestikulationer og mishagsytringer, men i stedet på at køre bil.”  

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i februar og marts 2023.

Har du gjort noget af følgende i trafikken? 

Har råbt ad andre trafikanter 

22 % 

Har sagt grimme ting til andre trafikanter 

10 % 

Har gestikuleret aggressivt ad andre trafikanter 

25 % 

Har skubbet til en anden trafikant 

1 % 

Har slået/sparket til en anden trafikant 

0 % 

Slået/sparket til en anden trafikants bil 

1 % 

Ingen af ovenstående 

60 % 

Ved ikke 

23 % 

Har du oplevet at andre har gjort noget af følgende i trafikken? 

Har råbt ad dig 

34 % 

Har sagt grimme ting til dig 

20 % 

Har gestikuleret grimt ad dig 

51 % 

Har skubbet til dig 

4 % 

Har slået eller sparket dig 

1 % 

Slået eller sparket til din bil eller cykel 

6 % 

Ingen af ovenstående 

31 % 

Ved ikke 

6 % 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Gjensidige

Gjensidige
Gjensidige
A.C. Meyers Vænge 9
2450 København SV

70 10 90 09https://www.gjensidige.dk/

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK. 

Følg pressemeddelelser fra Gjensidige

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Gjensidige

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye