Region Midtjylland

Stabilt antal ansøgere til gymnasiale uddannelser i Region Midtjylland

Del
Lidt flere unge søger HHX og lidt færre søger STX. Men samlet set er det nogenlunde samme ansøgertal for STX, HHX, HTX og HF som sidste år. Det viser regionens nye opgørelse over ansøgninger til de gymnasiale uddannelser i det kommende skoleår 2023/24. Tallene viser dog også, at flere gymnasier uden for de større byer fortsat kæmper med lave ansøgertal.
Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland
Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland

Region Midtjylland har samlet årets ansøgertal til ungdomsuddannelserne STX, HTX, HF, HTX og den internationale pre-IB i den midtjyske region. Nogle skoler får flere ansøgere, mens andre oplever en nedgang – og det generelle billede er et nogenlunde stabilt antal ansøgere til de gymnasiale uddannelser i forhold til sidste år.

I alt 11.562* ansøgere i 2023 og 11.535 i 2022. (* Tal fra Aarhus HF og VUC mangler - se vedhæftet fil.) Sådan her fordeler ansøgerne sig:

 • STX: 5.441 (5.654 i 2022)
 • HHX: 3.159 (2.921 i 2022)
 • HTX: 893 (928 i 2022)  
 • HF: 1.759 (1.841 i 2022)
 • Pre-IB (internationale linjer): 310 (191 i 2022).

- Tallene viser, at der igen i år er mange ledige studiepladser på gymnasierne i de mere tyndt befolkede områder. Men der er også steder, hvor de vil komme til at mangle pladser fx til HF-ansøgere. Det er min helt klare forventning, at ministeriet får skruet op for kapaciteten de steder, for der er ingen mindre gymnasier i de mere tyndt befolkede områder, der skal sende elever andre steder hen. Vi kommer til at følge nøje med i, hvordan undervisningsministeriet tackler situationen, siger formand for Udvalg for Regional Udvikling Bent B. Graversen (V).

Nyt fordelingssystem fra i år 

De næste tre år skal ansøgerne til de gymnasiale uddannelser - STX, HHX, HTX, HF og pre-IB fordeles på en ny måde. Børne- og Undervisningsministeriet fordeler ansøgerne ud fra en algoritme, og i år er første gang.

Det nye system tager udgangspunkt i ansøgernes prioriterede ønsker, transporttid fra ansøgers bopæl til gymnasiets adresse og en maksimal transporttid på 45 minutter. Læs mere om reglerne på ministeriets hjemmeside.

Særlig fordelingsmodel i Aarhus er væk 

For ansøgere til gymnasier i Aarhus-området betyder det, at den særlige fordelingsmodel er faldet bort. Det har tidligere været muligt at lave lokale aftaler, og både gymnasier og regionspolitikere har ønsket at sikre en bred elevsammensætning på alle gymnasierne i Aarhus. Hvordan elevfordelingen falder ud med den centrale og automatiserede styring er uvis.

- Vi er selvfølgelig spændte på, hvad den nye fordeling kommer til at betyde for både de enkelte elevers ønsker, og for om gymnasierne kan afspejle bredden i befolkningen. Og i Aarhus-området vil vi være særligt opmærksomme på gymnasierne i Viby og Tilst, som Folketinget påtvang et optage-stop i 2022. Men vi ved, at regeringen har varslet en ny fordelingsmodel, der modvirker en skæv elevsammensætning i de større byer. Det er vigtigt, og ikke mindst også at vi sikrer, at der er gymnasiale tilbud i de mindre befolkende områder, siger næstformand i Udvalget for Regional Udvikling Henrik Qvist (EL).

Senest den 15. maj får gymnasierne besked fra ministeriet om, hvor mange elever de må optage – altså hvilken kapacitet, de har for skoleåret 2023/24. Senest den 1. juni får ansøgerne brev om, hvor de har fået plads.

 

FAKTA - Region Midtjyllands opgaver med ungdomsuddannelser  

 • Bidrage til at sikre et geografisk dækkende og varieret udbud af ungdomsuddannelser i regionen – i tæt samarbejde med uddannelsesstederne bl.a. gennem de to gymnasiesamarbejder, der findes i Region Midtjylland.
   
 • Regionsrådet kan komme med anbefalinger til antallet af pladser på gymnasierne (kapacitet), inden Børne- og Undervisningsministeriet fastsætter de enkelte gymnasiers foreløbige kapacitet.
   
 • Det er regionens opgave at fordele en plads på de gymnasiale uddannelser (STX, HHX, HTX, HF og pre-IB), hvis:
  - en ansøger ikke kan tildeles en plads via ministeriets algoritme-system. (Systemet fordeler ansøgere efter ansøgernes prioriteter og efter et transporttidskriterie, hvis der er flere ansøgere end pladser til et gymnasium.)
  - en ansøger sender en ansøger efter ansøgningsfristen.
  - en ansøger ønsker forrang til et bestemt gymnasium, fordi ansøger har et handicap. Regionerne har en lægefaglig konsulent, der er med til at lave disse vurderinger. 
   
 • Regionsrådet kan efter den 15. maj 2023 (når ministeriet har meldt den endelige kapacitet til gymnasierne) i særlige tilfælde hæve kapaciteten med enkelte pladser på nogle skoler. Læs mere om regionens muligheder for at hæve kapaciteten på ministeriets hjemmeside.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland
Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland
Download

Vedhæftede filer

Information om Region Midtjylland

Region Midtjylland
Region Midtjylland
Skottenborg 26
8800 Viborg

7841 0000http://www.RegionMidtjylland.dk

Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.

Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.

Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye