Brintbranchen

Brintbranchen: Katastrofalt hvis Europa-Parlamentet afviser retsakter om brint

Del
Det vil være katastrofalt for den europæiske brintindustri, hvis Europa-Parlamentet afviser EU-Kommissionens forslag til regler om grøn brintproduktion. Det mener Brintbranchen efter en gruppe Europa-Parlamentsmedlemmer nu forsøger at få afvist reglerne, som Kommissionen præsenterede i februar i form af to delegerede retsakter. Ifølge den danske brintorganisation vil det betyde stor usikkerhed, og bidrage til at presse brintindustrien ud af Europa, på trods af at EU netop i disse måneder forsøger at styrke EU's konkurrenceevne på det grønne område, overfor bl.a. USA og Kina.
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen

Europa risikerer et selvforskyldt benspænd af dimensioner, hvis det lykkes en gruppe medlemmer af Europa-Parlamentet, anført af den tyske MEP Markus Pieper (EPP), at få afvist EU-Kommissionens forslag til nye regler for grøn brint. Det mener direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen, i en kommentar til den overraskende udvikling, hvor retsakternes godkendelse, der af de fleste blev betragtet som en formssag, nu pludselig er draget i tvivl.  

”Det er et potentielt katastrofalt træk for den grønne udvikling i Europa. I forvejen er projekter i Danmark som andre steder i Europa forsinket, fordi vi har ventet på afklaring om retsakterne alt for længe. I februar fik vi så endelig Kommissionens forslag, og selvom det på ingen måde er perfekt, så har vi behov for at få stabile rammer på plads nu. Vi kan ikke gennemføre grønne milliardprojekter, når vi ikke ved, hvilke regler vi skal arbejde under, og derfor har vi brug for at få retsakterne på plads. Uperfekt regulering er trods alt bedre end ingen regulering,” siger direktør i Brintbranchen, Tejs Laustsen Jensen.

Brintbranchen understreger, at selvom retsakterne ville have set anderledes ud, hvis de var skrevet af de danske brintvirksomheder, så er tiden ikke inde til at spille hasard med EU’s muligheder på det grønne område.

”Europas position som grøn leder er under pres på alle fronter, og ikke mindst når det gælder brint, der er en af de helt centrale teknologier i fremtidens grønne energisystem. I forvejen ser vi, hvordan Kina udfordrer os på teknologien, og at mange projektudviklere overvejer at rykke til USA pga. de attraktive vilkår præsident Bidens IRA-lovgivning tilbyder. Vi har i EU været alt for længe om at reagere på de udfordringer og ditto på at få retsakterne på plads. Men nu rykker vi faktisk – og så sent som i sidste uge præsenterede Kommissionen både forslag til en brintbank og til bedre vilkår for den grønne industri i EU. Alt det vælter i et selvforskyldt benspænd af dimensioner, hvis parlamentet afviser retsakterne,” siger Tejs Laustsen Jensen.

Han understreger også, at det ikke vil være i dansk interesse at afvise eller udvande retsakterne, og sender en klar opfordring til de danske medlemmer af Europa-Parlamentet: 

”Europa har i almindelighed rigtigt gode muligheder på brintområdet og Danmark har det i særdeleshed. Ikke mindst når det gælder massiv produktion af grøn brint i de kommende år. Derfor er det heller ikke i hverken dansk eller europæisk interesse at afvise retsakterne og kaste os ud i år med usikkerhed, eller for den sags skyld totalt udvande de grønne ambitioner i VE-direktivet som synes at være den bagvedliggende dagsorden. Det vil være en kampe bjørnetjeneste – i begrebets oprindelige betydning – at gøre både industrien og Europa. Jeg skal derfor også på det kraftigste opfordre alle medlemmer af parlamentet – og særligt de 14 danske medlemmer – til at godkende retsakterne hurtigst muligt,” slutter Tejs Laustsen Jensen.  

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Tejs Laustsen Jensen, direktør Brintbranchen
Download

Information om Brintbranchen

Brintbranchen
Brintbranchen
Vesterbrogade 1C, 2. sal
1620 København

+4539202003https://brintbranchen.dk/

Brintbranchen er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, og varetager interesserne af over 30 medlemmer, som alle arbejder med brint, Power-to-X, brændselsceller, metanol, elektrolyse, electrofuels og andre brintløsninger.

Brintbranchen ser brint som nøglen til at gøre Danmark og verden uafhængig af fossilt brændstof. Vi er aktive i alle led af værdikæden – fra forskning og udvikling til industriprojekter i storskala.

Brintbranchen skaber de bedst mulige rammer for forskning, udvikling, produktion og eksport af branchens teknologier og produkter, og arbejder for, at Danmark udmønter sit potentiale til at blive et forgængerland på brint og Power-to-X-teknologi til gavn for klima, beskæftigelse og eksport.

Følg pressemeddelelser fra Brintbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Brintbranchen

Nytårsudtalelse fra Brintbranchen: Sådan gør vi 2024 til et godt brintår1.1.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Efter et undervejs udfordrende 2023 sluttede året stærkt på brintområdet. 2024 kan og bør blive brintens år, og for alvor sætte gang i næste fase af den grønne omstilling. Men det kræver en ambitiøs og visionær politisk aftale om finansieringen af brintinfrastruktur, aktivt dansk samspil med EU’s brintbank, og en ambitiøs industripolitisk opfølgning på decembers aftale om grøn statsstøtte, siger Brintbranchen i anledning af årsskiftet.

Ny grøn statsstøtte vigtig for både økonomi, industri og sikkerhed21.12.2023 00:13:45 CET | Pressemeddelelse

Et godt og vigtigt skridt for Danmarks muligheder som grønt produktionsland. Sådan lyder reaktionen fra Brintbranchen, der repræsenterer en af den grønne omstillings kerneindustrier, Power-to-X. Reaktionen kommer i kølvandet på regeringens udmelding om, at der nu i første omgang afsættes én milliard kroner til støtte til grøn, dansk industriproduktion. Brancheorganisationen påpeger, at pres fra både Kina og USA, men i høj grad også andre EU-lande, gør dansk støtte helt essentiel, hvis f.eks. elektrolyseanlæg og brændselsceller for alvor skal industrialiseres i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye