VIA University College

4.134 kvote 2-ansøgninger til VIAs uddannelser i Aarhus

Del
Flere ansøgere gennem kvote 2 har valgt en af VIAs uddannelser i Aarhus som deres førsteprioritet i år. Det gælder blandt andet uddannelserne til eksportingeniør, sygeplejerske og lærer. Men andre uddannelser i Aarhus oplever en vigende søgning. Fx uddannelsen til socialrådgiver og sundhedsadministrativ koordinator.
Pressefoto: VIA University College
Pressefoto: VIA University College

I dag, den 15. marts, kl. 12.00 udløb fristen for at søge en videregående uddannelse gennem kvote 2, hvor det er mere end karaktergennemsnittet, der tæller.

VIA University College har i år modtaget i alt 4.134 kvote 2-ansøgninger til sine 18 forskellige uddannelser i Aarhus. Sidste år var tallet 4.230. Det er en lille tilbagegang på 2 procent.

Men i alt 2.316 har valgt en af VIAs uddannelser i Aarhus som deres førsteprioritet, hvilket svarer til 3 procent flere end sidste år.

Generelt er der kommet flest ansøgninger til VIAs uddannelser i den østlige del af Region Midtjylland, og det er helt som forventet. Opgørelser viser nemlig, at 30 procent af de ansøgere, der før studiestart boede i Vestjylland, søger en uddannelse i Østjylland som førsteprioritet – selv om de kunne tage samme uddannelse til fx lærer, pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver i deres lokalområde.

Færre vil være socialrådgiver

Konkret har VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Aarhus modtaget 694 kvote 2-ansøgninger svarende til 6 procent flere end sidste år. Heraf har 384 valgt sygeplejerske i Aarhus som deres førsteprioritet, hvilket er en stigning på 12 procent i forhold til 2022.

Også VIAs lærer- og pædagoguddannelse i Aarhus har modtaget flere ansøgninger end sidste år. Hvorimod uddannelsen til sundhedsadministrativ koordinator i Aarhus har modtaget 21 procent færre. Socialrådgiveruddannelsen i Aarhus oplever et fald i antallet af kvote 2-ansøgninger på 11 procent.

”Socialrådgivere arbejder med mennesker, der har det svært, og er dermed en virkelig vigtig faggruppe til at understøtte velfærdssamfundet. At socialrådgiveruddannelsen i år oplever et fald i kvote 2-søgningen kan hænge sammen med kritikken af jobcentrene og de politiske udmeldinger om at ville nedlægge jobcentrene. Dét vil jo påvirke en stor del af det arbejdsmarked, som socialrådgivere i dag er ansat indenfor – nemlig beskæftigelsesområdet. Og vi ved, at det påvirker de unges søgemønster, hvis de ikke tydeligt kan se, hvad deres uddannelse kan føre til ansættelse indenfor,” siger VIAs prorektor Gitte Sommer Harrits.

Flere vil være eksportingeniør

VIAs uddannelse til eksportingeniør i Aarhus har i år modtaget 71 ansøgninger i kvote 2 mod 44 sidste år. Det er en stigning på 61 procent. Value Chain Management-uddannelsen i Aarhus har fået 76 ansøgninger mod 70 sidste år. Det er en stigning på 9 procent.

”Value Chain Management-uddannelsen er toprelevant, fordi den sætter de studerende i stand til at overskue og optimere hele virksomhedens forsyningskæde, hvilket nok aldrig har været mere påkrævet end nu, hvor den globale forsyningssårbarhed efter corona er blevet tydelig. Uddannelsen giver en forståelse for både det at drive en forretning og for det lidt mere tekniske i forhold til at optimere indkøb, produktion og salg af varer. Uddannelsen udbydes kun ét sted i Danmark, nemlig i VIA – på Campus Horsens og på Campus Aarhus C,” forklarer prorektor Gitte Sommer Harrits.

I de kommende dage bliver de indkomne kvote 2-ansøgninger behandlet i VIAs optagelsescenter. Der er ansøgningsfrist for kvote 1-ansøgninger den 5. juli. Alle ansøgere får besked den 28. juli, om de er optaget på en søgt videregående uddannelse eller ej.

Fakta
Hvad er kvote 2?

I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra eksempelvis jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgerne bliver optaget på de videregående uddannelser, de har søgt ind på.

Der er hvert år ansøgningsfrist gennem kvote 2 den 15. marts kl. 12.00.

Ansøgningsfristen gennem kvote 1 er 5. juli kl. 12.00. I kvote 1 bliver ansøgerne alene vurderet på basis af deres karaktergennemsnit fra gymnasiet.

Både kvote 2- og kvote 1-ansøgerne får den 28. juli 2023 besked på, om de er blevet optaget på en søgt videregående uddannelse.

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger og interview er det i dag nedenstående to uddannelsesdekaner hos VIA University College, der er til rådighed:


Uddannelsesdekan Susanne Tellerup. Mobiltelefon: 87 55 35 50. E-mail: sute@via.dk


Uddannelsesdekan Helle Kruuse-Andersen. Mobiltelefon: 87 55 23 47. E-mail:hkru@via.dk


Øvrig kontakt: Lone Vestergaard Andersen, journalist i VIA. Mobiltelefon: 87 55 29 68.
E-mail: lva@via.dk


Se skemaer med tal for årets kvote 2-søgning til VIAs uddannelser her:
www.via.dk/om-via/presse/kvote-2


Læs mere om VIA her:
www.via.dk


Læs her om de 18 forslag fra professionshøjskolerne med fokus på at løse rekrutteringsudfordringer:
https://xn--danskeprofessionshjskoler-xtc.dk/wp-content/uploads/2022/11/Danske-Professionshoejskoler-Rekrutteringsudspil_181122.pdf

Billeder

Pressefoto: VIA University College
Pressefoto: VIA University College
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College

  • VIA er tre gange kåret som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution af Fonden for Entreprenørskab.
  • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerede og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 byer i Region Midtjylland.
  • VIA uddanner blandt meget andet til sygeplejerske, lærer, pædagog, socialrådgiver, ingeniør, bygningskonstruktør, designer, filmanimator, administrationsbachelor, fysioterapeut og bioanalytiker.
  • VIA har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer enkelt-uddannelser i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
  • VIAs uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.

  • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling i form af bl.a. kurser og diplomuddannelser til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
  • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Aktiviteterne foregår i tæt samarbejde med virksomheder, offentlige institutioner og organisationer.

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye