Udenrigsministeriet

Regeringens Ukraine-fond skal give virksomheder større rolle i genopbygningen i Ukraine

Del
Regeringen, SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er i dag blevet enige om at etablere en Ukraine-fond, som skal sikre, at Danmark fortsat er blandt de største donorer til Ukraine relativt til vores størrelse.

Danmark fortsætter den store støtte til Ukraine med den nye Ukraine-fond, der indeholder tre spor: militær støtte, civil støtte og støtte til erhvervsindsatser. Formålet med de civile og erhvervsrettede indsatser er at bidrage til en holdbar og effektiv genopbygning af Ukraine.

Det er en forudsætning for, at Ukraine igen kan opnå vækst og langsigtet udvikling, ligesom det vil understøtte landets europæiske ambitioner. Danmark har påtaget sig en særlig forpligtelse i forhold til den ukrainske havneby Mykolaiv, og fonden har derfor et særligt fokus på at genopbygge Mykolaiv.

Større rolle for erhvervslivet

Med Ukraine-fonden søsætter regeringen en række nye tiltag på erhvervsområdet, som skal give danske virksomheder en væsentlig rolle i genopbygningen af Ukraine. De nye initiativer omfatter bl.a.:

  • Etablering af en ny statslig låne- og garantiordning i Danmarks Eksport- og Investeringsfond, der målrettes finansiering af kritisk infrastruktur og eksport. Rammen for ordningen er 1 mia. kr. og har til formål at reducere den finansielle risiko for virksomheder, der engagerer sig i Ukraine.

  • Oprettelse af et Ukraine-investeringsforum for genopbygning af Ukraine. Forummet skal fungere som et operativt samlingspunkt for danske virksomheder, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, den danske ambassade i Kyiv, EIFO, IFU og DSIF mv. i forhold til at identificere potentielle genopbygningsprojekter i Ukraine. Formålet med forummet er bl.a. at dele information om konkrete projekter og markedsmuligheder i Ukraine samt formidle kontakt til ukrainske partnere.

  • Større fokus i Udenrigsministeriets rådgivningsservice på at hjælpe danske virksomheder ind på det ukrainske marked. Dette vil bl.a. også omfatte mere målrettet geopolitisk virksomhedsrådgivning.

  • Af de midler, der med fonden afsættes til civile indsatser, vil 170 mio. kr. blive øremærket til at understøtte danske virksomheders investeringer i Ukraine. Den nye støtte gives inden for rammen af Investeringsfonden for udviklingslande (IFU) og Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF). Derudover vil der sikres inddragelse af den private sektor i kommende sektorsamarbejder med ukrainske myndigheder.

Markant civil og humanitær støtte

Fonden skal tilføre nye midler og smidighed til den civile og humanitære støtte til Ukraine. Konkret afsættes der med Ukraine-fonden 1,2 mia. kr. i 2023 til Ukraine og øvrige østlige nabolande gennem udviklingsbistanden. Støtten har fokus på de akutte behov og tidlige genopbygningsindsatser og lægger samtidig sporene for en langsigtet, holdbar genopbygning af Ukraine. Parallelt med genopbygningen fortsætter Danmark støtten til reformer og styrkelse af de demokratiske institutioner i Ukraine. Det gælder ikke mindst bekæmpelse af korruption.

Ny følgegruppe skal sikre indspark fra NGO’er og erhvervsliv

Regeringen vil etablere en følgegruppe for Ukraine-fonden, som skal sikre, at der løbende gives indspark og idéer til myndighedernes arbejde. Følgegruppen vil bestå af repræsentanter fra NGO’er, erhvervs- og interesseorganisationer, virksomheder og fonde. Følgegruppen skal mødes løbende med ministre og højtstående embedsmænd fra de relevante ministerier og hjælpe med at sikre, at de danske midler anvendes på en så effektiv måde som muligt. Følgegruppen skal også bane vej for offentlig-private partnerskaber og tænke de erhvervsmæssige perspektiver, der er knyttet til den langsigtede genopbygningsindsats, ind i fondens virke.

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Danmark vil styrke båndet til vestafrikanske kystlande12.6.2024 11:41:47 CEST | Pressemeddelelse

De to vestafrikanske kystlande Senegal og Elfenbenskysten er nøgleaktører i den bredere vestafrikanske region. Begge lande er ledet af demokratisk valgte regeringer, bidrager til regional stabilitet og udvikling og har i de seneste år oplevet stigende vækst. Samtidig udfordrer ustabilitet i Sahellandene, klimaforandringer, migration og manglende jobmuligheder for den unge generation begge lande. Lige nu besøger minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, Senegal og Elfenbenskysten.

Danmark støtter uddannelse af ukrainske kvinder til traditionelle mandefag11.6.2024 09:43:20 CEST | Pressemeddelelse

På en konference for Ukraines genopbygning med en række af verdens statsledere i Berlin i dag annoncerer regeringen ny støtte til blandet andet efteruddannelse i Mykolaiv. Indbyggere skal efteruddannes inden for fag, efterspurgt på det lokale arbejdsmarked og drivende for den ukrainske økonomi. Pakken indeholder også støtte til at øge adgang til vand- og elforsyning. Det danske bidrag er en del af regeringens fjerde genopbygningspakke til Ukraine til en værdi af i alt 250 millioner kroner.

Udenrigsministeren rejser til New York for at få Danmark valgt til FN’s Sikkerhedsråd5.6.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 6. juni er udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i New York for at sikre Danmark en plads i FN’s Sikkerhedsråd 2025-2026. Der er udsigt til fredsvalg, men Danmark skal fortsat have 128 stemmer for at blive valgt ind. Lykkes det, får Danmark mulighed for at præge internationale beslutninger om fred og sikkerhed i verdens mest magtfulde organ. Det gælder blandt andet krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til. ”Som medlem af Sikkerhedsrådet vil Danmark få en plads ved det mest magtfulde udenrigspolitiske bord i verden. Så der er meget på spil. Det er en lang diplomatisk kampagne, der kulminerer med afstemningen i morgen, og jeg håber, vi får chancen for at spille en aktiv rolle i Sikkerhedsrådet de kommende år,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen. FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De perman

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye