Syddansk Universitet

Ny national portal giver danske forskere lettere adgang til supercomputere

Del
Portalen giver enklere muligheder for at bruge forskellige supercomputersystemer i Danmark og EU

Når danske forskere undersøger fjerne galakser og stjerner, optimerer bæredygtigt byggeri eller udvikler ny medicin, har de ofte brug for supercomputere til at lave store beregninger.

Supercomputere bruges primært af specialister, men ved hjælp af en ny national portal kan danske forskere nu lettere få adgang til supercomputeres regnekraft.

Bag initiativet til den nye portal står The Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC), som er et samarbejde mellem danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet, der arbejder for at sikre adgang til nationale og europæiske supercomputere, også kaldet HPC-tjenester (High Performance Computing).

Den nye portal, der har fået navnet DeiC Integration Portal, er blevet til i et samarbejde mellem AU, DTU og SDU - og efter to års udvikling er den nu gået i luften.

- DeiC Integration Portal gør DeiC-supercomputerne lige så nemme at bruge som AWS-, Azure- og Google cloud-tjenester. Efter to års udvikling er konsortiet bestående af AU, DTU og SDU nu stolte over at kunne tilbyde denne revolutionerende og ganske unikke løsning til alle forskere i Danmark, siger Claudio Pica, professor ved SDU og koordinator for projektet bag den nye portal.

- Med DeiC Integration Portal vil vi fjerne alle barrierer for forskeres adgang til stærke supercomputere i Danmark og EU, siger han.

En ny indgang

Portalen er en videreudvikling af platformen UCloud, der siden 2020 har givet danske forskere nem adgang til supercomputere på SDU og AAU med en tjeneste kaldet DeiC Interactive HPC.

Med den nye fælles indgang får danske forskere adgang til flere supercomputersystemer. Forskerne har nu også adgang til DeiC Large Memory HPC (drevet af SDU) og DeiC Throughput HPC (drevet af DTU).

Derudover giver portalen adgang til projektstyringsværktøjer og ressourceanmodninger på LUMI, som i øjeblikket er den største europæiske supercomputer i Finland.

Kristoffer Nielbo, der er professor ved Center for Humanities Computing, Aarhus Universitet. testede den nye portal under projektets pilotfase i efteråret 2022, og han er meget tilfreds med resultatet.

- En fælles portal bringer os tættere på den sømlæse integration af flere nationale HPC-systemer. En sådan adgang forenkler mine arbejdsgange og sparer værdifulde ressourcer, der ellers bruges på mentalt – og nogle gange fysisk – at skifte mellem platforme, siger Kristoffer Nielbo.

Hvad er en supercomputer?

  • En supercomputer – eller en HPC, der er en forkortelse for High Performance Computing – er et netværk af computere, der er tæt forbundet, så de supplerer hinandens regnekraft.
  • Det særlige ved UCloud er, at det er en interaktiv cloud-baseret løsning, som har fokus på let og brugervenlig adgang til stor beregningskraft og stor datakapacitet.
  • Supercomputere kan bruges til forskning, der kræver opbevaring af store mængder data og beregningskraft til at behandle det.

Interesse fra udlandet

I fremtiden er visionen, at der kan tilføjes flere systemer til portalen, både HPC-systemer, men også fremtidige datastyringssystemer, der i øjeblikket udvikles af danske universiteter i samarbejde med DeiC.

Den nye portal er også blevet bemærket i udlandet, hvor den allerede har skabt interesse. For eksempel er HALRIC-konsortiet, som for nylig modtog 11 millioner euro til at opbygge samarbejder mellem virksomheder, hospitaler og universiteter, i gang med at udforske teknologien til deres eget cloud-system.

- Der er ingen tvivl om, at den opmærksomhed, DeiC Integration Portalen har fået både nationalt og på europæisk plan, er en anerkendelse både af de færdigheder og kompetencer, som ligger hos konsortiets udviklere, men også af DeiC bestyrelsens oprindelige vision fra 2020. Dette er bestemt kun begyndelsen på mange fremtidige samarbejder, som vil gavne forskningsmiljøet i Danmark, siger Claudio Pica.

Hvis du er forsker og interesseret i at få adgang til DeiC Integration Portal, kan du kontakte dit lokale Front Office på uddannelsesinstitution.

Læs mere om den nye portal her.

Om DeiC

  • Danish e-Infrastructure Cooperation (DeiC) er samarbejdet med og mellem de danske universiteter og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  •  DeiC koordinerer leverancen og udviklingen af den nationale digitale forskningsinfrastruktur.
  • Formålet med DeiC er at sikre regnekraft, datalagring og netværksinfrastruktur til dansk forskning og uddannels

Kontakter

Professor Claudio Pica, IMADA på SDU, direktør for SDU eScience Center, pica@cp3.sdu.dk


Johanne Lyhne Hansen, IMADA på SDU, centeradministrator for SDU eScience Center, jlyh@imada.sdu.dk

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«6.6.2024 09:00:35 CEST | Pressemeddelelse

Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) fra Det Tekniske Fakultet på SDU har sammen med FN offentliggjort en ny rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimaplaner under Paris-aftalen (NDC'erne) – heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye