P+, Pensionskassen for Akademikere

Medlemsvækst og stigende indbetalinger i turbulent investeringsår

Del
I 2022 steg antallet af medlemmer i P+ med 4,5 pct. og passerede 110.000. Samtidig voksede indbetalingerne med 6 pct. i et udfordrende år på de finansielle markeder, hvor investeringsafkastet landede på -12,7 pct. Langt størstedelen af medlemmerne endte med en depotrente på 7 pct. for hele året.
Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+.
Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+.

2022 var et udfordrende år på de finansielle markeder. Krig, inflation og rentestigninger sendte finansmarkederne nedad over en bred kam. Det gik ud over afkastet i 2022, hvor stort set alle aktivklasser blev hårdt ramt. Alligevel kunne langt de fleste medlemmer af P+ se deres opsparing vokse.

”Det negative afkast i 2022 skal ses i lyset af et rekordhøjt afkast i 2021 og generelt positive afkast de seneste mange år. Det fik betydning for depotrenten i 2022, hvor de mange medlemmer, der sparer op i en ordning med gennemsnitsrente, fik et positivt afkast i 2022 på trods af den finansielle uro. Langt størstedelen af vores medlemmer fik således en depotrente på 7 pct. for året, og vi fik sikret ro om udbetalingerne for langt de fleste af vores pensionister, hvilket vi selvfølgelig er glade for,” siger Søren Kolbye Sørensen.

Han forklarer, at de normale markedsdynamikker blev sat ud af spil sidste år, hvor både aktie- og obligationsmarkederne helt ekstraordinært blev ramt på samme tid, og hvor det også gik ud over næsten alle andre aktivklasser.

”2022 blev et år præget af en stærkt stigende inflation, gentagne rentestigninger og Ruslands invasion af Ukraine, og faktisk var det kun vores investeringer i infrastruktur og udenlandske ejendomme, der bidrog med et positivt afkast,” siger Søren Kolbye Sørensen.

På den baggrund endte det samlede afkast i P+ på -12,9 pct. i 2022.

Højt risikoniveau giver større udsving
P+ har gradvist forhøjet risikoprofilen de seneste år. Det medfører større udsving i negativ retning, når markederne falder, men giver omvendt mulighed for større opsving i positiv retning, når markederne vender igen. Derfor var det også forventeligt, at P+'s afkast ville ende lavt i et år med store tab på de finansielle markeder.

”Sammenlignet med andre selskaber ligger vores risikoniveauer i den høje ende. I 2022, hvor der var ekstraordinær uro og tab på de finansielle markeder, var det helt forventeligt medvirkende til et større negativt afkast. Omvendt giver det større opsving, når markederne vender, hvilket foreløbig har været tydeligt i 2023, hvor P+ ligger helt i toppen, når man i branchen sammenligner afkastet i markedsrente. På langt sigt giver risikoprofilen mulighed for, at vores medlemmer kan opnå et højere afkast. Derfor holder vi fast i risikoniveauerne på trods af udviklingen sidste år,” siger han.

Medlemsvækst og stigende indbetalinger
P+ har igennem de seneste år haft medlemsvækst, og udviklingen fortsatte i 2022, hvor antallet af medlemmer steg med 4,5 pct., så P+ ved udgangen af året nåede op på 110.617 medlemmer. Samtidig steg indbetalingerne med hele 6 pct. i forhold til 2021, mens udbetalingerne faldt med 2,7 pct.

”Vi arbejder hele tiden på at skærpe vores værditilbud og vores rådgivning for at gøre os endnu mere attraktive over for både eksisterende og nye medlemmer. I 2022 har vi blandt andet haft fokus på at styrke medlemsdialogen, ligesom vi har lanceret nye selvbetjeningsløsninger og rådgivningskoncepter. Medlemmerne har taget utrolig godt imod de nye løsninger, og det er glædeligt, at stadig flere selvstændige, virksomheder og private indbetalere aktivt vælger os til. Det bekræfter os i, at vi har gang i noget rigtigt, som vi skal bygge videre på,” siger Søren Kolbye Sørensen.

CO2-mål indfriet før tid

Tidligt i 2022 stod det klart, at der var tale om et hektisk år, når det handler om ansvarlige investeringer. Bl.a. sagde P+ farvel til russiske investeringer i begyndelsen af året, og i løbet af året stemte P+ ved hele 3.189 selskabers generalforsamlinger. Det er en stigning på 5 pct. i forhold til året før. Desuden blev 2025-målet om at reducere CO2-aftrykket med 30 pct. indfriet allerede i 2022.

”Derfor har vi besluttet, at vi i 2025 skal opnå en CO2-reduktion på 45 pct. Og vi har samtidig vedtaget, at reduktionen skal nå op på 65 pct. inden udgangen af 2030,” siger Søren Kolbye Sørensen.

I 2022 nåede P+ også en vigtig milepæl, da man som den første arbejdsmarkedspensionskasse lancerede et opsparingsprodukt med ekstra højt fokus på bæredygtighed. Her kan man som medlem opnå endnu større fokus på bl.a. menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljø, klima, ansvarlig skat og ledelsesmæssige forhold, end man allerede har i P+’s standardprodukt.

Årsrapporten for 2022 og Rapport om samfundsansvar 2022 kan ses her: https://pplus.dk/om-os/resultater-og-finansiel-information/arsrapporter

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+.
Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+.
Download
Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+
Søren Kolbye Sørensen, adm. direktør i P+
Download

Information om P+, Pensionskassen for Akademikere

P+, Pensionskassen for Akademikere
P+, Pensionskassen for Akademikere
Dirch Passers Allé 76
2000 Frederiksberg

https://www.pplus.dk

P+ er pensionskasse for akademikere. Vi er over 110.000 medlemmer, der ejer P+, og vi har tilsammen 140 mia. kr. Det gør os til et af Danmarks 10 største pensionsselskaber.

Følg pressemeddelelser fra P+, Pensionskassen for Akademikere

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra P+, Pensionskassen for Akademikere

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye