Cepos

Ny CEPOS-analyse: Universitetsuddannede får i mange tilfælde lavere løn end faglærte

Del

35 procent med en humanistisk universitetsuddannelse tjener mindre end en faglært. Og 41 procent tjener mindre end en person med en kort videregående uddannelse, viser ny analyse fra CEPOS.

En ny analyse fra CEPOS viser, at 41 procent af personer med en humanistisk uddannelse tjener mindre end medianindkomsten for personer med en kort videregående uddannelse, og at 35 procent tjener under medianindkomsten for faglærte, når man ser på lønningerne fem år efter endt studietid.

For personer med en kunstnerisk universitetsuddannelse, er det 56 procent, der har en lønindkomst under medianindkomsten for personer med en kort videregående uddannelse, mens 48 procent tjener under medianen for faglærte.

“Jeg opfatter det som en markør for, at der uddannes for mange på navnlig de her uddannelser, men også at de uddannes i for mange år,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:

Set fra et økonomisk perspektiv bør den store sum af skatteydernes penge, der hvert år går til at uddanne på universiteterne, nemlig udmønte sig i en markant højere værdi til samfundet, end hvis man får en kortere uddannelse, mener Mads Lundby Hansen.

”Derfor giver det mening, at man uddanner færre og i kortere tid på de her uddannelser,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS og fortsætter:

”Antallet af studerende på de studier, hvor for mange kandidater får en relativ lav løn, kan reduceres ved at omlægge SU til lån eller indføre brugerbetaling på universiteterne. På det administrative plan kan man lade bevillingen til antal studiepladser på de enkelte studier afhænge af de lønninger, de færdiguddannede opnår. Endelig kan man fra centralt hold reducere antallet af studiepladser og/eller antal studieår på udvalgte studier,” siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i CEPOS.

Mads Lundby Hansen kan kontaktes på 21 23 79 52 for uddybende kommentarer.

 

Læs analysen her.

null

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye