Lederne og tænketanken EQUALIS: Opret et ligestillingsråd

Den 8. marts er det kvindernes internationale kampdag - og dermed også anledning til at gøre status over ligestillingen mellem kønnene i Danmark. Og der stadig lang vej igen.
Tænketanken EQUALIS og Lederne foreslår derfor nu oprettelsen af et ligestillingsråd. Rådet skal bestå af uafhængige eksperter, som skal rådgive Ligestillingsministeriet og regeringen, komme med anbefalinger og drive arbejdet frem, så vi i fremtiden kan leve i et Danmark med ikke bare formel, men også reel ligestilling, forklarer Karen Bro, chefrådgiver hos Lederne, der er landets største faglige organisation for ledere og har 134.000 medlemmer.
”Tallene taler jo for sig selv. Kun 14 procent af danske CEO’s er kvinder og i 44 procent af de største danske virksomheders bestyrelser er der slet ingen kvinder. Vi sakker bagud på parametre, som virksomhederne i stigende grad vil blive målt på af både kunder og medarbejdere. Vi risikerer samtidig at tabe på både innovation og udvikling, som er forudsætninger for dansk konkurrenceevne. Det skal vi gøre noget ved, og derfor ser vi gerne, at regeringen får en ligestillingsvagthund – ligesom Klimarådet er regeringens grønne vagthund,” siger Karen Bro.
Danmark halter bagud på ligestilling, når vi sammenligner os med de andre nordiske lande, som har det til fælles, at de alle har prioriteret ligestillingsområdet med større politisk kapacitet, end det er tilfældet i Danmark.
Lederne har spurgt deres medlemmer, og her tror knap 20 procent, at Danmark kan nå i mål med en ligelig fordeling af mænd og kvinder i topledelse senest i 2030 uden særskilt fokus på området. Næsten 66 procent af respondenterne (i alt 1237) tror ikke, det er muligt.
Det kalder på handling, mener Gine Maltha Kampmann, som er direktør i tænketanken EQUALIS:
”Alt for længe har kampen for ligestilling på arbejdsmarkedet og i samfundet generelt været for ufokuseret. Nu er det på tide, at vi får samlet alt viden om, hvordan det reelt står til – og om, hvad der virker i praksis. Og at vi får forpligtet politiske beslutningstagere på at holde fokus og løbende at inddrage viden. Dét kan et ligestillingsråd sikre,” siger Gine Maltha Kampmann fra Danmarks uafhængige og forskningsbaserede tænketank for ligestilling og kønsdiversitet på arbejdsmarkedet.
FAKTA: Ligestilling i Norden
- I Finland er ligestilling forankret hos Ministeren for Nordisk Samarbejde og Ligestilling. Tværgående lovgivningsansvar. Ministeren understøttes af et råd for kønsligestilling, som kommer med forslag og rådgiver om lovgivning.
- I Island forvaltes ligestillingsloven af Statsministeriet, som dækker visse ligestillingsområder i en afdeling for ligestilling og menneskerettigheder, mens fagministerier har ansvar for at tænke ligestilling ind i deres egne ressortlove. Statsministeriet understøttes af direktoratet for ligestilling, som monitorerer ligestillingsloven og rådgiver om lovdesign.
- I Norge ligger ligestilling under Kulturministeriet i en afdeling for ligestilling, non-diskrimination og internationale forhold. Arbejdet understøttes af et ligestillings- og diskriminationsorgan, der har en vidensskabende og debatterende funktion.
- I Sverige har Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet to ministre: en for beskæftigelse og integration og en ligestillingsminister. Ministeriet dækker altså over flere fagområder men har særskilte ministre. Under ministeriet ligger blandt andet Ligestillingsstyrelsen, som arbejder med opfølgning, analyse, koordinering, viden og støtte til at opnå de ligestillingspolitiske mål.
Nøgleord
Kontakter
For yderligere kontakt:
Pressekonsulent, Lise Møller Aarup, Lederne – 24 23 51 50
Adm. direktør, Gine Maltha Kampmann, EQUALIS – 25 85 02 92
Billeder
Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Fædres barsel tager fart: Vigtigt skridt mod mere ligestilling11.4.2025 10:03:58 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at mænd tager næsten 78 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos Lederne er der begejstring over udviklingen.
Politisk mod i ny reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 12:41:59 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, LA, Radikale, Konservative og DF præsenterede i dag en aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats. Den omfatter en tiltrængt afbureaukratisering og sikrer samtidig lediges ret til uddannelse.
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum