3F

3F Byggegruppen i forlig med DI Byggeri

Del
Efter vanskelige forhandlinger har 3F Byggegruppen tirsdag den 7. marts indgået aftale om ny overenskomst med DI Byggeri, hvor forbedringer især skal findes inden for løn, arbejdsmiljø og et løft af den udenlandske arbejdskraft

"Jeg er meget tilfreds med, at vi leverer mærkbare forbedringer af vores medlemmers løn- og arbejdsvilkår på præcis de områder, som de har prioriteret højest,” siger formand for 3F Byggegruppen, Claus von Elling.

Overenskomsten sikrer udenlandsk arbejdskraft et ekstraordinært boligtillæg på op til 25 kr. i timen i de første 4 måneder, man arbejder i Danmark. Hvis arbejdsgiveren ikke herefter stiller passende bolig til rådighed, oppebærer den udenlandske kollega tillægget i op til 12 måneder.

”Det er et nybrud i vores overenskomster og første gang, vi kan præsentere et særligt indkomstløft til de lavest lønnede udenlandske kolleger. Udfordringerne med social dumping er særdeles udbredt i vores brancher. Derfor har vi også prioriteret at mindske gabet mellem den løn, som udenlandske kolleger spises af med, og det sædvanlige lønniveau,” siger Claus von Elling.

Minimumssatserne stiger med 4,50 kr. i både 2023 og 2024, og prislisterne stiger med henholdsvis 4,0 pct. i 2023 og 3,9 pct. i 2024. Arbejdsgiverne skal fremover betale 2 procentpoint mere i pensionsbidrag, mens lønmodtagernes bidrag reduceres tilsvarende og dermed udbetales som løn. Fritvalg, som nu hedder ”Særlig lønopsparing,” stiger i perioden med 1,8 procentpoint.

”Disse stigninger er i høj grad – sammen med de kommende lokale lønforhandlinger på virksomhederne – med til at sikre vores medlemmers købekraft i usikre tider med høj inflation,” siger Claus von Elling.

”Overenskomsten sikrer også bedre vilkår og værktøjer for tillidsrepræsentanterne, samt bedre vilkår for at gå fra ufaglært til faglært målrettet den grønne omstilling. Det er vigtige emner for fremtiden, som også afspejles i vores overenskomstfornyelse," siger Claus von Elling.

Elever og lærlinge får gennem aftalen et generelt lønløft på otte pct. i perioden – og samtidig forhøjes arbejdsgivernes indbetalinger for elever og lærlinge med 2 pct. til den særlige lønopsparing.

Der er pæne løft til løn under sygdom og tilskadekomst, samt til satserne for forældreorlov, barselsorlov mv.

Tømrerlærlinge får desuden fremover også tildelt en betalt værktøjskasse til rådighed af arbejdsgiver, hvilket har været et prioriteret ønske blandt 3F Byggegruppens tømrerlærlinge og -svende.

”Vores medlemmer har også udtrykt ønske om bedre redskaber i indsatsen for et bedre arbejdsmiljø, og her er vi kommet i mål med en mere klar formulering til brug for, hvad medarbejderne kan gøre, hvis de vurderer, at der er risiko for sikkerhed og sundhed i en konkret arbejdssituation,” siger Claus von Elling.

”Alt i alt et overenskomstresultat, som vil løfte og gavne vores medlemmer på alle vores prioriterede, centrale ønsker og problemstillinger, hvilket lover godt for fremtiden,” siger Claus von Elling.

Kontakter

For yderligere information, kontakt 3F's pressetelefon på 88 92 88 92.

Information om 3F

3F
3F
Kampmannsgade 4
1790 København V

70 300 300http://www.3f.dk/

Følg pressemeddelelser fra 3F

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra 3F

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye